Hyppää sisältöön

Ellu

1930-luvun alussa Ellu oli parhaassa iässä – kaksikymppinen nuori nainen. Ajat olivat Suomessa kovat ja Ellu piti kanalaa, jotta pysyi kiinni leivän syrjässä. Pian herkulliset Ellun kanojen munat tulivat pienessä Urjalan maalaiskunnassa kuuluiksi. Niiden maku ja kullankeltainen ulkonäkö herättivät huomiota myös kansainvälisesti. Gourmet-kokit Italiasta asti tulivat tutustumaan huippumuniin ja Ellun kanojen hoitomenetelmiin. Mikä oli Ellun salaisuus?

Ellun menetelmä oli hyvin yksinkertainen. Hän johti kanalaansa tiukasti: työt piti tehdä eli munat munia. Toisaalta kanat saivat käyskennellä varsin vapaasti ja luoda itse munimismenetelmänsä. Tiukkoja työaikoja ei ollut. Onkin varsin todennäköistä, että juuri Ellun kanojen parissa on ensimmäisenä koettu nykyään laajasti tunnettu flow-tila.

Menestyksensä vuoksi Ellu tunsi velvollisuudekseen jakaa menetelmiään. Hän konsultoi ja järjesti useita yleisötilaisuuksia, joiden myötä hänen johtamismenetelmistään muodostui megatrendejä. On mahdollista, että myös Väinö Linna on osallistunut yhteen Ellun seminaareista, ja hän on sieltä saanut kimmokkeen kuuluisaan lauseeseensa ”Asialliset hommat suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat” Tuntemattomassa sotilaassa.

Tänään Ellu on yli 90-vuotias, Ellun Kanojen hallituksen kunniapuheenjohtaja. Yrityksen arvoina ovat edelleen luova hulluus, tiukka työmoraali, ennakkoluulottomat ratkaisut ja olennaisen löytäminen.

Haku