Hyppää sisältöön

Intoa ja käytännön taitoja tekoälyn käyttöön

Muutostarve

Oomi Oy eli Oomi Energia on vuonna 2020 perustettu sähköyhtiö, mutta paljon muutakin.  Oomilta kotitaloudet ja yritykset saavat sähkön lisäksi muun muassa aurinkovoimaloita, sähköautojen latauspisteitä ja Oomi Fillari -työsuhdepyöräpalvelua. Tekoälyn tuomat mullistukset osuvat energia-alaan sähköntuotannosta myyntiin. Tekoäly vaikuttaa myös kaikkeen asiantuntijatyöhön. Oomilaiset olivat keskenään hyvin erilaisissa pisteissä tekoäly-ymmärryksen ja käytön suhteen: talosta löytyy monenlaisia asiantuntijoita, esim. insinöörejä ja palveluneuvojia. Oomi halusi tuoda koko henkilöstönsä samalle viivalle ja antaa kaikille perusymmärryksen siitä, mitä tekoäly on, millaisissa tehtävissä sitä kannattaa käyttää ja miten tekoäly voi auttaa käytännön työtehtävissä.

Näkemys

Oomi oli jo ottanut käyttöön monenlaisia tekoälyavusteisia työkaluja esimerkiksi myynnin monitoroinnissa ja sähköntarpeen ennakoinnissa. Ellun Kanat auttoi henkilöstöä ymmärtämään, miten tekoäly voi auttaa jokaisen työarjessa ja pyrkimyksenä oli madaltaa kynnystä tekoälytyökalujen kokeilemisessa.

Muutos

Ellun Kanat piti alustuspuheenvuorot tekoälystä neljän etäaamukahvitilaisuuden aikana. Tilaisuuksissa oli paikalla noin 70% henkilöstöstä, ja osallistujat tulivat kaikista Oomin eri tiimeistä. Tavoitteena oli pitää tilaisuudet matalan kynnyksen rentoina jutusteluhetkinä, joiden aikana kartutetaan oomilaisten tekoälyosaamista ja rohkeutta kokeilla tekoälytyökaluja. Ensimmäisen alustuksen aikana käytiin läpi tekoälyn perusteet, toisella kerralla käytännön tekoälytyökaluja toimistotyössä, kolmannella kerralla parempien promptien kirjoittamista ja neljännellä kerralla keskityttiin tekemään itse Oomin työarkeen liittyviä tehtäviä ChatGPT:llä. Tilaisuuksissa oomilaiset myös jakoivat omia kokemuksiaan tekoälyn käytöstä, esittelivät Oomin sisällä jo meneillään olevia tekoälyprojekteja ja keskustelivat aiheesta aktiivisesti. Tekoälyaamukahveista oomilaiset saivat sekä taustatietoa että käytännön eväitä tekoälyn käyttöön työarjessaan. Into sekä käytännön taidot tekoälyn käyttöön lisääntyivät.

Jenny Antonen

muutoksen tekijä, liiketoimintajohtaja, johtaja: ihmiset ja kulttuuri

Haku