Yötön yö – sielunravintoa muutoksen tekijöille (OSA II)
Keräsimme innostusta ja uteliaisuutta ruokkivaa sielunravintoa ja vinkkejä kesän yöttömiin öihin. Trilogian toisessa osassa Ellun Kanojen muutoksen tekijät suosittelevat heidän ajatteluaan muuttaneita teoksia.
Tänä keväänä tulevaisuus tipahti syliimme ennen aikojaan. Opimme nopeasti, että toimintaympäristön muuttuessa perustavanlaatuisesti tarvitsemme tukipilareita, jotka tekevät muutoksen mahdolliseksi sen sijaan, että se hidastuu.
Nyt tiedetään, että koronakriisin selviytyjiä ovat ketterät organisaatiot, joissa on herkkyyttä ja kyvykkyyttä ennakoida tulevaa, nähdä vaihtoehtoja ja toimia nopeasti yhdessä. Lisäksi tarvitaan luottamusta, rohkeutta ja rakentavaa vuorovaikutusta. Näiden taitojen kehittäminen jää meille, yksittäisille ihmisille.
Ellun Kanoissa uskotaan, että parhaiten oppii, kun innostuu ja tulee uteliaaksi. Keräsimme innostusta ja uteliaisuutta ruokkivaa sielunravintoa ja vinkkejä kesän yöttömiin öihin kolmesta eri näkökulmasta, omaan tahtiin nautittavaksi.
Yötön yö -inspiraatiopaketin toisessa osassa Ellun Kanojen muutoksen tekijät kertovat, mitä he suosittelevat toisilleen, kollegalta kollegalle, katsottavaksi, luettavaksi ja kuunneltavaksi.
Kaarina Hazard, muutoksen tekijä ja siivittäjä
The New York Times: ‘1619’-podcast
“Kevään journalistinen huippuhetki oli minulle The New York Timesin podcast ‘1619’. Pulitzerilla palkittu hanke kertoo ennen kokemattomalla vakuuttavuudella orjuuden perustavanlaatuisesta merkityksestä Yhdysvaltain rakenteelle, itseymmärrykselle ja ennen muuta taloudelle. Luulin tietäväni asiasta jotakin, mutta tätä kuunnellessani ymmärsin, että olin käsittänyt siitä tuskin mitään. ‘1619’-hankkeesta debatoidaan edelleen, kuten kaikesta hyvästä kuuluukin. Täydellistä kuunneltavaa luonnonmaisemiin. En suosittele kuunneltavaksi liikenteessä, koska herättää tunteita.”
Antti Pikkanen, muutoksen tekijä ja asiakkuusjohtaja
Whitney Phillips: This Is Why We Can’t Have Nice Things: Mapping the Relationship Between Online Trolling and Mainstream Culture (The MIT Press, 2015)
”Columbian yliopiston apulaisprofessori Whitney Phillips avaa hyvin jo muutaman vuoden takaisessa, väitöskirjastaan popularisoidussa kirjassaan online-trollaamista sellaisesta näkökulmasta, joka on koronakriisin seurauksena levinneen misinformaation ja Yhdysvaltojen tulevien presidentinvaalien alla jälleen ajankohtainen.
Trolleja ja informaatiovaikuttamista käsitellään usein kulttuurista irrallaan olevana kysymyksenä – asioina, joita rikollisjoukot suunnitelmallisesti toteuttavat ja joiden torjumisessa avuksi ovat järeät resurssit ja faktat. Sitäkin ne ovat, mutta syy sille, miksi disinformaatiolla vaikuttaminen on niin tehokasta, löytyy mainstream-kulttuurista ja lopulta syvemmältä ihmisyydestä.
Phillips tarjoaa oivalluksen: trollien vaikuttamisen logiikka löytyy peiliin katsomalla, ja juuri siksi faktoilla ei voiteta online-trolleja eikä monia informaatiovaikuttamisen muotoja muutenkaan.
Yritysjohtajille tämä aihe on nyt polttavan ajankohtainen, sillä nämä teemat vaikuttavat varmasti lähitulevaisuudessa juuri yritysten kriisiympäristöön.
Ja psst – jos et jaksa lukea kirjaa, lue tämä Phillipsin tuoreempi artikkeli aiheesta Columbia Journalism Review’ssa. ”
Suvi Auvinen, muutoksen tekijä
Reetta Pekkanen: Pieniä kovia nuppuja
”Runoilija Reetta Pekkanen on nuoren polven kiinnostavimpia runoilijoita. Pekkasen runot näyttävät ensisilmäyksellä puhuvan luonnosta, mutta pinnan alta kuoriutuu paljon muutakin. Konsultit rakastavat usein vaikeaa ja krumeluurein koristeltua kieltä. Uskon, että kaikille kollegoille tekisi hyvää lukea Pekkasen minimalistista ja voimakasta tekstiä. Miten vähällä saa ilmaistua niin paljon! Miten hienoviritteinen kieli meillä onkaan käytössämme!
Pekkanen on niitä runoilijoita, joihin palaan yhä uudestaan. Luen hänen Pieniä kovia nuppuja -teostaan (Poesia, 2014) iho kananlihalla ja nautin tekstin ilmavuudesta. Sopii myös ihmisille, jotka kuvittelevat etteivät ’ymmärrä’ runoja.”
Marjaana Toiminen, muutoksen tekijä ja liiketoimintajohtaja
Gary Hamel: Humanocracy
”En koskaan kyllästy kuuntelemaan Gary Hamelin ääntä, vaikka se on ylävireinen ja ohut, lähes kimakka. Syy on substanssi: harva osaa ja uskaltaa nähdä ytimeen yhtä kirkkaasti kuin tämä jo harmaantunut bisneslegenda.
Hamel, ydinosaamisen käsitteen kehittänyt, viime vuosikymmenten tunnetuimpiin lukeutuva strategiakonsultti on päättänyt omistaa loppuelämänsä yhdelle teemalle: byrokratian räjäyttämiselle organisaatioissa. Hamelin mukaan yritysten sisäinen hierarkia on nopeasti muuttuvassa maailmassa niiden selviytymisen suurin uhka. Osuvilla innovaatioilla ja viisailla strategioilla ei ole juurikaan merkitystä, jos ne hiipuvat organisaation jähmeyteen.
Lähes vuosikymmenen ajan työstetty kirja tuo väitteelle tutkimuksen ja kokeilujen tuen. Kirja ilmestyy elokuussa. Sitä ennen Hamelin verbaalista ruoskaa kirjan teemasta voi kuulla esimerkiksi Nordic Business Forumin toukokuun webinaarin tallenteesta tai Bosslevel-podcastin jaksosta parin vuoden takaa.”
Elina Kiiski-Kataja, muutoksen tekijä, tutkimus- ja ennakointijohtaja
The Morning Show
”Apple TV:n sarja, joka on paitsi koukuttavaa uutishuonedraamaa, myös oivallinen kuvaus mediayhtiöstä keskellä rytmihäiriön maailmaa. Jennifer Anistonin ja Reese Witherspoonin tähdittämä ja tuottama sarja pureutuu kymmenessä jaksossa hämmästyttävällä tahdilla ja yllättävällä syvyydellä sellaisiin teemoihin kuin seksuaalinen häirintä, #metoo-liike, journalismin ja median murros, ilmasto- ja identiteettipolitiikka sekä amerikkalaisen yhteiskunnan kahtiajakautuminen. Sekä viihdyttävä että ajatuksia herättävä sarja, joka juuri edellä mainitun yhdistelmän vuoksi on mitä parasta lomakatsottavaa. ”
Sanna Kulmala, muutoksen tekijä, Head of Kana
Professori Esa Saarinen, Aalto yliopisto: Filosofia ja systeemiajattelu 2020
”Osallistuin keväällä mestari Esa Saarisen kahdeksanosaiselle Filosofia ja systeemiajattelu -kurssille Aalto-yliopistossa. Seitsemänä keskiviikkona (sarja on 8-osainen, mutta koronan vuoksi viimeinen tapahtui etänä) Otaniemen Aalto-sali muovautui Saarisen karismasta ja ajattelun liikkeen kiihtymisestä ammentavaksi, satojen ihmisten oivallusympäristöksi.
Luennoilla Saarinen kertoo inspiroivia ja tunteikkaita tarinoita kohtaamistaan ihmisistä ja ystävistään, perheestään, valmentamistaan yrityksistä ja yhteisöistä.
Taisin ihan pikkusen itkeä joillakin luennolla, nauraa jokaisella ja oivaltaa ja riemuita ihmisyydestä vielä pitkään luentojen jälkeenkin.
Luentosarjan tavoitteena on ’lisätä osallistujien kykyä omaehtoiseen, laaja-alaiseen, luovaan ja eteenpäinvirittyneeseen elämänfilosofiseen ajatteluun.’
On kyllä todella upeaa, että luentosarja löytyy Spotifyn Podcasteista (myös Youtube videosarjana) enkä tiedä ketään, jolle en voisi sydämestäni sarjaa suositella. Lomalla aion itse ehdottomasti kuluttaa aiempia tuotantokausia. (Fiilistelen jo, miten upea paikka ajattelun ajattelun ajattelulle mökkilaituri mahtaakaan olla.)”
Kuvitus: Anna Nurmela
Kesä on taianomaisen fiktion ja romanssin, koskettavien kertomusten, karvoja nostattavien trillereiden ja erilaisten tietopakettien tarjoamien oivallusten aikaa. Annamme kesällä uutta sielunravintoa yöttömiin öihin, kun kollegamme, harjoittelijamme ja Ellun Kanojen perustaja Kirsi kertovat, mitä teoksia he suosittelevat muille katsottavaksi, luettavaksi tai kuunneltavaksi. Ihan vain siksi, koska ne ovat muuttaneet heidän ajatteluaan.