“Sitä tavallista arkea” – oletko valmis, HR-Antti?
Koronapandemian aiheuttama etätyöskentely on jättänyt meihin jäljen. Se on jälki, jota ei tulla pyyhkimään pois. Se on jälki, joka vaikuttaa tulevaisuuteen – ja sinne on nyt aika katsoa.
Kanalan tulevaisuudessa siintää Antti. Antti Lindqvist, uusi HR-kana. Koska elämme jälleen muutoksen aikaa ja ”uusi normaali” kolkuttelee jo ovilla, haluamme tietää millainen tämä uusi työelämän vaihe on, ja miten meillä Kanalassa tullaan töitä jatkossa tekemään.
Ja kuka olisi parempi tuomaan näkemystään tähän, kuin tuo Kanalan uudenkarhea henkilöstöhallinnon ammattilainen. Siispä tervetuloa Antti, laitamme sinut heti syyniin.
Mitä tapahtuu, kun etäaika tässä laajuudessaan loppuu?
Etätyö, jousto ja vapaus olivat osa työkulttuuriamme jo ennen koronapandemiaa, mutta kriisi kiritti muutosta valtavasti. Uskon, että oman tekemisen johtaminen ja siihen liittyvä vapaus ovat pandemian myötä tulleet jäädäkseen myös muihin yrityksiin ja organisaatioihin. Tämä on mielestäni ehdottoman myönteinen muutos.
Ihminen on kuitenkin sosiaalinen olento, ja eiköhän jokaista etäily ole jossain määrin alkanut kypsyttää: on tarve ja halu nähdä työkavereita ja olla ihan oikeasti läsnä muiden kanssa. Eli jopa toimistoryntäystä saattaa olla paikoin havaittavissa, vaikkakin etätyö onkin tullut jäädäkseen.
Mitä sellaista olemme tästä erikoisesta ajasta oppineet, mistä voisi olla hyötyä myös tulevaisuudessa?
Yllätykset ja muutokset kuuluvat elämään. Ehkä se isoin oppi tästä kokemuksesta on kuitenkin ymmärrys siitä, miten nopeasti ja kokonaisvaltaisesti kaikki voi muuttua, kun sille on todellinen tarve. Siispä toivon, että olisimme oppineet arvostamaan ja ymmärtämään ihmisten ja organisaatioiden muutoskyvykkyyttä.
Koronapandemian aikana Kanalassa on aloittanut yhdeksän uutta kanaa ja 15 harkKanaa. Tulisiko pandemian aikana aloittaneet etätyöntekijät huomioida jotenkin erityisellä tavalla, kun toimistolle palataan? Miten?
Arkisten vuorovaikutustilanteiden siirtyminen kahvikoneelta ruuduille, on asettanut omat haasteensa tutustumiselle, ja sillä että tuntee työkaverit ihmisinä, on iso vaikutus yhdessä tekemiseen. Vuosi on kuitenkin pitkä aika, ja väitän, että jokainen on jollain tavalla muuttunut pandemian myötä. Tekee siis kaikille hyvää tutustua uudestaan (tai ensimmäistä kertaa) työkavereihin kasvokkain, ilman ruutua välissä.
”Tekee hyvää tutustua uudestaan — tai ensimmäistä kertaa.”
Miten Kanalassa tullaan tekemään töitä, eli mitä se ”uusi normaali” meidän työpaikkamme kohdalla tarkoittaa?
Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea ennustaa. Ihmisillä on tarve nähdä toisiaan ja tehdä töitä yhdessä. Samanaikaisesti olemme kuitenkin viimeistään nyt tottuneet etätyöskentelyyn ja tykästyneet sen hyviin puoliin. Uusi normaali tulee tarkoittamaan sitä, että yhdessä luomme sellaisia toimivia käytäntöjä, tapoja työskennellä ja tapoja olla, jotka lisäävät työn viihtyvyyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Yhdessä luomme meille toimivan ”uuden normaalin”.
Entä joko tiedät, mihin olet tullut? Millainen on siis HR-kanan rooli ja toimenkuva?
Tulen HR-kanan rooliin siitäkin syystä kiinnostavaan aikaan, että kuukausi sitten meillä Kanalassa on aloittanut Kohottajat-ryhmä, joka yhdessä miettii henkilöstöasioitamme. Kohottajien kanssa tärkeintä on yhdessä miettiä, miten me kasvamme ja kehitymme Kanalana, mitkä ovat arvomme ja miten toimimme – nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi tehtäväni on huolehtia muun muassa työntekijöiden hyvinvoinnista ja työsuhteiden elinkaaresta. Lisäksi olen mukana rekryprosesseissa ja varmistan, että noudatamme työlainsäädäntöä.
“Kanojen tavoitteena on aina onnellinen ja tyytyväinen asiakas, ja tietenkin jotta siihen päästään, on ensin kanojen oltava onnellisia ja tyytyväisiä. Siihen taas HR-ammattilaisen panos on ehdoton, joten on ilo saada Antti kanalaan”, toteaa Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen.
Antti on kokenut HR-ammattilainen, jonka työn fokuksessa on kasvaminen ja kehittyminen. Hänen aikaisemmat työpaikkansa ovat liittyneet tavalla tai toisella teknologiaan, ja nyt Antti on innoissaan kanaksi kasvamisesta.
Antti kuvaa itseään nokkelaksi humoristiksi ja introvertiksi, joka pyrkii olemaan läsnä ja ymmärtämään niin itseään kuin muita. Antti viihtyy pyörän satulassa, ulkona metsässä ja kotona keittiössä. Minimalismi kiinnostaa, ja sitä Antti harjoittelee vajavaisin tuloksin. Ympäristö ja oikeudenmukaisuus ovat hänelle tärkeitä arvoja.