Miten riskien kanssa oppii elämään?
Riskit ovat keskeinen osa liiketoimintaa ja kaikkeen liiketoimintaan liittyy tietty määrä riskejä. Mutta mistä voi tietää, milloin riski kannattaa ottaa ja milloin ei? Mitä jos ratkaisu ei ole itsestään selvä tai tai edes selkeä? Ellun Kanojen Metelin keskellä -podcastissa keskustellaan tällä kertaa riskien kanssa elämisestä. Vieraana jaksossa on Vincit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitunen.
Jokainen johtaja kohtaa tilanteita, joissa päätöksenteko tuntuu haastavalta epävarmuuden vuoksi. Vaikka johtaja yrittää hankkia parhaan mahdollisen tiedon päätösten tueksi, täydellisen tietoa ei ole mahdollista hankkia. Maailma ja tilanteet ovat monimutkaisempia kuin mitä analyyseillä tai skenaarioilla voidaan mallintaa. ”Täydellisen päätöksen utopia on lopulta harha, ja jonkin verran epävarmuutta pitää ihan määritelmällisestikin sietää,” Mikko Kuitunen toteaa.
Riskien kanssa eläminen ei tarkoita niiden välttämistä, vaan myös virheiden hyväksymistä ja niistä oppimista. Kuitusen mukaan virheet ovat usein oppimiseen ja kehitykseen johtavia tahattomia investointeja. Hän painottaa, että organisaatiot, jotka eivät koskaan epäonnistu, eivät myöskään kehity: “Kaikki mokaa joskus. Ihmisellä on lajityypillisesti tarve näyttäytyä pätevänä lauman jäsenenä, ja siksi mokia ei mielellään myönnetä. On epäinhimillistä lähteä siitä, että virheitä ei synny. Tärkeää on siis luoda kulttuuri, jossa virheitä ei pelätä, vaan niistä opitaan ja niitä hyödynnetään tulevaisuudessa.”
Johtajan työssä on tärkeä hyväksyä työhön liittyvä epävarmuus, sillä “johtaminen on epävarmuuden sietämisen ammatti”, Mikko Kuitunen sanoo. Tämä tarkoittaa, että vaikka tulevaisuutta ei voi ennustaa täydellisesti, johtajan on pystyttävä päättämään ja viemään organisaatiota eteenpäin, vaikka riskit olisivatkin läsnä. Riskit ovat osa menestyksekästä johtamista ja liiketoimintaa.
Mutta miten stoalainen filosofia liittyy kaikkeen? Entä mikä on yrityksissä alikäytetty voimavara? Kuuntele Jouni Mölsän ja Mikko Kuitusen keskustelu täällä!
P.S. Jos riskit tuntuvat kasautuvan liian suureksi taakaksi: älä jää yksin. Ellun Kanat auttaa mm. strategian kirkastamisessa, johtoryhmätyössä ja kriisijohtamisessa.