Miten helvetissä näitä paineita kestää?
Johtajalla riittää paineita ja mielen päällä pyörii paljon asioita. Kuuluuko päänsisäinen häly erottamattona osana johtamiseen, vai voisiko tätä meteliä jotenkin rauhoittaa? Ellun Kanojen uudessa Metelin keskellä -podcastissa keskustellaan keinoista hallita johtamistyön aiheuttamaa stressiä ja ylikuormitusta. Vieraina Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja Ilmarisen asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.
Johtaminen on syvästi henkilökohtainen kokemus, jossa johtaja laittaa itsensä likoon ja altistaa tuloksensa muiden arvioitavaksi. Työhön liittyy väistämättä paine. Pahimmillaan se kuitenkin sotkee ajatukset ja vie yöunet.
Vaikka paine kuuluu olennaisena osana johtamiseen, ei kukaan kestä jatkuvaa painetta. Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila toteaa, että johtajan on tärkeää pystyä irrottautumaan työstä. Irrottautuminen voi olla fyysinen siirtyminen esimerkiksi mökille tai vain pienelle lenkille, mutta myös henkinen siirtyminen pois työn ääreltä on tarpeen. Yksi tapa siirtää ajatukset muualle töistä on lukeminen. Ylä-Anttila on kova lukija, mutta kovimman stressin keskellä keskittymiskyky herpaantuu eikä lukemisesta tule mitään. Silloin Ylä-Anttila tietää tilanteen menneen liian pitkälle. Kun päänsisäinen häly käy liian kovaksi, Ylä-Anttila muistuttaa itseään siitä, ettei ole yksin: “Yritän kyllä pitää mielessä, että kaikkea ei pidä tehdä itse. Pikemminkin niin päin, että muistaisi että minulla on erittäin hyvä tiimi ja johtaminen tapahtuu näiden ihmisten kautta.”
Ellun Kanojen kriisiviestinnän ja vaikuttamisen asiantuntija Jouni Mölsä on ehtinyt urallaan monenlaisiin paikkoihin. Niin ulkoministeriön kuin tasavallan presidentin viestintäjohtajana työskennellyt Mölsä on ollut monenlaisissa paineistetuissa johtamistilanteissa: “Ulkoministeriön viestintäjohtajana olin tilanteessa, jossa osasto piti karsia puoleen. 44:lle henkilölle piti löytää uudet tehtävät tavalla tai toisella. Tein välillä myös 16-tuntisia työpäiviä, jolloin kokouksia oli jopa 15 minuutin välein. Paineet olivat niin kovat, että välillä menin vessaan ja istuin vaan siinä pöntön kannella 10 minuuttia. Pidin silmiä kiinni. Ja sitten olin valmis taas seuraavaan kokoukseen. Tilanteesta irrottautumisen ei tarvitse olla välttämättä hirveän pitkä. Mutta kunhan saa hetkeksi katkaistua sen vyöryn, niin jaksaa taas paremmin.”
Kuulostaa aika pahalta. Pitääkö johtajan sitten vain purra hammasta yhteen ja sietää stressiä?
Ilmarisen asiantuntijapsykologi Juho Mertanen muistuttaa, että esihenkilöiden on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan: ”Useinhan se on niin, että jos esihenkilön stressitasot kasvavat tosi korkealle, niin se alkaa näkyä kyllä myös siellä työyhteisössä. Että sitten niiden johdettavien on hankalampi tehdä töitä, jos vaikka päätöksenteko muuttuu tosi lyhytnäköiseksi tai poukkoilevaksi.” Mertanen muistuttaa, että ihmisten psyykkinen kuormittuminen ja mielenterveyssyistä johtuvat poissaolot ovat viime aikoina lisääntyneet, vaikka työstä suoriutumisen ja osaamisen suhteen meneekin hyvin. Etenkään johtajat eivät välttämättä itse edes huomaa, kuinka uupuneita ovat, ennen kuin seinä tulee vastaan.
Miten johtaja sitten voi suojautua liialta stressiltä? Mikä auttaa selviämään kovista paineista ja epäonnistumisista? Miksi Juho Mertanen panee välillä jääpalan suuhunsa? Entä millaisia keinoja voi käyttää, jos uniongelmat vaivaavat?
Kuuntele Metelin keskellä -podcast, niin saat vinkkejä johtajan mielen rauhoittamiseen ja hyvinvoinnin ylläpitoon vaativassa työssä!
P.S. Johtaja: älä jää yksin. Ellun Kanat auttaa mm. strategian kirkastamisessa, johtoryhmätyössä ja kriisijohtamisessa.