Maapallon ja ihmisen kantokyvyn rajat pakottavat yritykset muuttumaan – nyt koronakriisi laittoi muutoskyvyn kertarysäyksellä koetukselle
Ellun Kanojen 1.4. julkaistava tulevaisuusraportti Tuplarytmihäiriö – mitä jokaisen yrityksen pitää tietää tulevaisuudesta esittää, että yritysten kesken käydään armoton pudotuspeli tulevina vuosina, koska jokaisen yrityksen on muututtava ilmastonmuutoksen asettaessa uudet reunaehdot liiketoiminnalle. Koronavirus laittoi muutoskyvyn happotestiin pikemmin kuin uskalsimme kuvitellakaan.
Tulevaisuus tapahtuu nyt, ja se tuntuu luissa ja ytimissä. Koronavirus on konkreettisesti osoittanut, miten äärimmäinen ja yllättävä tapahtuma voi haastaa ympärillämme kaiken sen, mihin olemme tottuneet.
Ellun Kanojen tulevaisuusraportti tarjoaa yrityksille, organisaatioille ja tulevaisuudesta kiinnostuneille tavan ymmärtää megatrendejä ja nousevia ilmiöitä, jotta ne voivat pärjätä kiihtyvän muutoksen ja myös koronan aikakaudella.
“Ennakoinnin ja tulevaisuusajattelun tärkeys on viime vuosina korostunut. Nyt pandemia pakottaa muuttamaan ajattelun toiminnaksi. Esimerkiksi digiloikkaan ja uusiin liiketoiminnan malleihin on nyt pakon edessä myös mahdollisuus monessa yrityksessä”, sanoo tulevaisuusraportin kirjoittaja, Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Elina Kiiski-Kataja.
Tällä hetkellä yritykset kamppailevat jo valmiiksi ilmiön kanssa, jota raportissa kutsutaan tuplarytmihäiriöksi. Tuplarytmihäiriö syntyi, kun 2010-luvulla alkanut älypuhelimen aiheuttama kommunikaation vallankumous aiheutti ensin “rytmihäiriön”, joka yhdistyi 2020-luvun alussa syntyneeseen havahtumiseen siitä, että maapallon ekologisen kantokyvyn rajat tulevat vastaan.
“Yritysten on selviydyttävä ja väistämättä muututtava tuplarytmihäiriön ja muiden muutosajureiden luomassa paineessa, varsinkin, kun korona nyt toi tulevaisuuden yhdessä yössä syliimme”, Kiiski-Kataja sanoo.
Ihmisen kantokyky ei voi venyä loputtomiin
Ellun Kanojen tänään julkaistava Tuplarytmihäiriö-raportti auttaa yrityksiä etsimään vastauksia siihen, kuinka yritykset voivat omalla liiketoiminnallaan toimia kestävästi maapallolla, joka on kantokykynsä rajoilla. Raportti luo uskoa tulevaisuuteen ja valottaa, kuinka yritysten täytyy koronakriisin vauhdittamina haastaa itsensä ja kaiken tuntemansa: olemassaolon tarkoituksensa, arvonsa, liiketoimintamallinsa ja tapansa toimia yhteiskunnassa. Lisäksi on muistettava, että ihmisten kantokyky ei voi venyä loputtomiin tuplarytmihäiriön aikana. Raportti kannustaa etsimään inhimilliset, yhdessä tekemisen tavat muutoksen tekemiseen.
“Tuplarytmihäiriö, meneillään oleva pandemia sekä nopeasti muuttuva toimintaympäristö tarkoittavat, että yritysten on strategiatyössään reagoitava nopeasti kassavirran ylläpitämiseen mutta samaan aikaan myös rakennettava pitkän aikavälin suunnitelmaa. Se tehdään liiketoiminnassa loikkaamalla jo nyt tulevaisuuteen. Onnistuminen tällä sumuisella muutosmatkalla ei kuitenkaan onnistu keneltäkään yksin. Kantokyvyn rajamailla tarvitaan taistelupareja”, sanoo Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen.
Tänään 1.4.2020 julkaistava tulevaisuusraportti Tuplarytmihäiriö – mitä jokaisen yrityksen pitää tietää tulevaisuudesta on ladattavissa ilmaiseksi Ellun Kanojen sivuilta. Sen on koonnut ja kirjoittanut Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Elina Kiiski-Kataja yhdessä Ellun Kanojen työryhmän kanssa.
Kuuntele myös Tulevaisuuskela-podcast! Vieraina muun muassa Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, psykologi, FT Ville Ojanen ja Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.
Lisätietoja:
Elina Kiiski-Kataja, tutkimusjohtaja, Ellun Kanat +358 44 5403367 elina.kiiski-kataja@ellunkanat.fi
Kuvitus: Veera Kesänen
Ellun Kanat on strateginen muutostoimisto, joka uskoo, että kommunikaatio on maailman tehokkain muutostyökalu. Tuplarytmihäiriön nopeasti muuttuvassa maailmassa menestyvät organisaatiot rakentavat vahvan muutosälykkään strategian ja kulttuurin, omaksuvat maailmassa aidosti vaikuttavan ja vastuullisen roolin ja kommunikoivat oivaltavasti. Me autamme muutoksen kaikissa vaiheissa.
Eihän siinä mitään järkeä olisi, että asiat olisivat ennallaan tekemisemme jälkeen.