Maailmanrauha? Kyllä kiitos.
Maailmanrauha. Se on iso sana. Voiko siitä puhua tosissaan vai onko se naiivia haihattelua ja pelkkää taivaanrannan maalaamista? Kuka jaksaa uskoa maailmanrauhaan näinä kaoottisina aikoina, kun meno maailman pahimmissa kriisipesäkkeissä tuntuu vain yltyvän, ja uudet, hirvittäviä seurauksia synnyttävät konfliktit odottavat leimahdustaan?
Ainakin yksi ihminen uskoo maailmanrauhaan. Hän on tekoälytutkija Timo Honkela. Hän on vakuuttunut siitä, että oppivien koneiden avulla ihminen voi tulevaisuudessa ehkäistä konflikteja ja rakentaa kaikille tasa-arvoisempaa maailmaa.
Timo on kehitellyt ajatusta Rauhankoneesta, erilaisten tekoälysovellusten kokonaisuudesta. Rauhankoneen avulla voisimme välttää väärinymmärryksiä, oppia näkemään maailmaa toisen ihmisen perspektiivistä ja tehdä entistä parempia yhteiskunnallisia päätöksiä.
Timo otti meihin Ellun Kanoihin yhteyttä ja kysyi, haluammeko olla Rauhankone-projektissa mukana. Ja totta kai haluamme, sillä kun Timo puhuu maailmanrauhasta, se ei ole lainkaan ironista. Päinvastoin, siihen alkaa uskoa itsekin.
Kun Timo Honkela puhuu maailmanrauhasta, siihen alkaa uskoa itsekin.
Väitetään, että maailman kaikki ihmiset ovat kytkeytyneitä toisiinsa kuuden ihmisen ketjun kautta. Oli teoria totta tai ei, meillä on nykyään kaikki välineet keskustella toistemme kanssa yli kaikkien rajojen. Se on mahtavaa! Mutta jostain syystä tämä mahdollisuuksien runsaus samanaikaisesti aiheuttaa sen, että ymmärrämme toisiamme koko ajan vähemmän.
Emme keskity kuuntelemaan, vaan mietimme jo omaa nasevaa vastausta ja siksi puhumme toistemme ohi. Olemme ajautuneet somekuplien, vihapuheen ja valeuutisten kierteeseen, jota on vaikea katkaista. Kohtaamisen ja vuoropuhelun vaikeus — jopa suoranainen kriisi — näkyy arkielämässä mutta heijastuu myös yhä kärjistyneempiin konflikteihin maailman kaikissa kolkissa.
Ihminen on oppiva ja fiksu eli meillä on hyvät mahdollisuudet keksiä keinot, joilla ratkaista nämä ongelmat. Mutta se vaatii tahtoa. Tätä yhteistä tahtoa pitää vahvistaa. Siksi on korkea aika keskustella siitä, mitä meidän pitää tehdä nyt, jotta tulevaisuus olisi nykyisyyttä parempi.
Meillä on hyvät mahdollisuudet ratkaista ongelmat. Mutta se vaatii tahtoa.
Otetaan Rauhankoneen konkreettiset, tekoälyyn pohjaavat sovellusideat ja viedään keskustelua eteenpäin. Mitkä ovat ne yhteiset arvot, joiden pohjalta teknologiaa kehitetään?
Ei kuitenkaan tuudittauduta ajatukseen, että teknologia korjaa kaiken. Yhtä tärkeää on pohtia, mitä jokainen meistä voi tehdä omassa elämässään parantaakseen ihmisten välisten kohtaamisten laatua. Entä mitä voimme yhteiskuntana tehdä parantaaksemme keskinäistä ymmärrystä?
Mitkä ovat ne yhteiset arvot, joiden pohjalta teknologiaa kehitetään?
Mikä tulee toimimaan ja mikä ei — sitä ei voi etukäteen tietää kukaan. Mutta varmaa on, että meidän on ihan pakko yrittää. Aloitetaan siis tässä ja nyt, pannaan tavoitteet korkealle ja lumipallo pyörimään. Me yhdessä päätämme, mitä tapahtuu huomenna kohtaamiselle.
TULE MUKAAN!
Ellun Kanat järjestää yhdessä Rauhankoneen ja Crisis Management Initiativen (CMI) kanssa 5.4.2018 tapahtuman Mitä tapahtuu huomenna kohtaamiselle?. Vanhalla Ylioppilastalolla järjestettävässä tapahtumassa keskustellaan teknologian eettisyydestä, konfliktien ratkaisusta ja paremmasta kohtaamisesta. Tarkka ohjelma julkistetaan maaliskuussa 2018.