Kymmenen vinkkiä, joiden avulla selviät (järjissäsi) etätöistä ja lapsista
Pölli koulun ja päiväkodin parhaat käytännöt kotiin ja muista, ettei poikkeustila ole uusi normaali. Se päättyy kyllä. Sitä paitsi ulkoilu tekee meille kotikonttorirotillekin hyvää.
Tänään kävi selväksi, että uudenlaisen työnteon aika on täällä. Strategiapresentaation keskellä yhdellä ihmisellä parkuu puheen taustalla vauva, yksi neuvoo pikkukoululaista matematiikan tehtävässä eteenpäin, kolmas syöttää banaania pöydän toiselle puolelle. Koulujen ja päivähoidon laajamittaisten sulkeutumisten seurauksena ollaan uudessa tilanteessa. Vaikka etätyö on monella alalla jo arkea, on etätyö lasten kanssa jotain, mihin kukaan meistä ei ollut varautunut. Tämän blogin ääniversiokin on nauhoitettu vaatehuoneessa samalla, kun lapsi tekee koulutehtäviä viereisessä huoneessa.
Ellun Kanat on kannustanut etätöihin ja perhemyönteisyyteen jo pidempään ja julkaisi hiljattain myös perhemanifestin. Osa meistä on kokeillut etätyötä myös lasten ollessa kotona, ja haluamme jakaa parhaat vinkkimme siihen, kuinka tästäkin selvitään. Sillä kyllähän tästä selvitään, vaikka keskelle uutta tilannetta pakotettuna sitä on hetkittäin ehkä vaikea muistaa.
Alla listatut ideat toimivat etenkin koululaisten kanssa, mutta perusteet sopivat kaiken ikäisille.
1. Lapset rakastavat rutiineja
Lapset haluavat tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Luokaa koko perheen lukujärjestys, johon on erikseen merkitty ruokailut, kotikoulutunnit, ruutuajat, aikuisten työajat, ulkoilut, leikit ja kaikki mahdollinen. Lapsen ja perheen arki ei hajoa, kun lukujärjestyksestä voi katsoa mitä tapahtuu seuraavaksi. Samoin odottamisen arvoiset asiat helpottavat viikon hahmottamista: torstain yhteinen lautapeli-ilta ja viikonlopun tacot ovat kohokohtia tilanteessa, jossa menot, harrastukset ja kavereiden tapaamiset on yhtäkkiä peruttu.
Varatkaa joka päivältä myös aikaa yhteiselle tekemiselle
Varatkaa joka päivältä myös aikaa yhteiselle tekemiselle. Kun kaikki ovat koko ajan kotona syntyy helposti illuusio, että kyllähän tässä ollaan yhdessä aivan riittämiin, kiitos vaan. Lapset kuitenkin tarvitsevat keskittynyttä läsnäoloa. Jos lapset tietävät, että illalla he saavat aikuisen koko huomion, saattaa lapsen olla helpompi myös kestää kotona töitä tekevän aikuisen henkinen poissaolo työpäivän aikana.
Luokaa poikkeustilanteessa uudet rutiinit. Joka päivä puetaan päivävaatteet, pedataan sänky ja aloitetaan opiskelut ja työt samaan aikaan. Koulupäivän jälkeen laitetaan kirjat reppuun, pois näkyviltä. Työ ja vapaa-aika on tärkeää erottaa toisistaan etenkin silloin, kun niitä tehdään koko ajan samassa paikassa.
2. Kolme kertaa päivässä ulos säällä kuin säällä
Osana rutiinia lapset voi “lähettää kouluun” joka aamu, eli laittaa esimerkiksi kiertämään kotikorttelin ennen koulutehtävien aloittamista. Niin kauan kuin ulkoilu on vapaasti sallittu, ota lasten ulkoilutukseen koiranomistajan asenne – kolme kertaa päivässä ulos säällä kuin säällä. Kerran aamulla, kerran päivällä, kerran illalla. Lapset lähetetään välitunnillakin ulos säällä kuin säällä, ja siihen on syynsä: ylimääräinen energia puretaan ulos eikä seinien sisällä sekoillen. Osallistu ulkoiluun ennen töiden aloittamista ja niiden loputtua, keskipäivällä isommat lapset voivat ulkoilla keskenään. Mutta hyvää se raitis ilma tekee meillekin, kotikonttorirotille.
3. Keksi vaihtoehtoja puhelimelle
Tiedän: olisi todella houkuttelevaa antaa lasten käyttää älylaitteita rajoittamattomasti tässä tilanteessa. Tee se kuitenkin harkiten. Jos tiedät, että lapsi viihtyy videoiden parissa kriittisen kokouksen ajan, anna videon pyöriä äläkä moiti itseäsi. Älä kuitenkaan ulkoista koko lasten viihdytystä puhelimille ja pädeille. Niiden tarjoama viihde kokee inflaation kuukauden aikana ja nyt on hyvä hetki myös opettaa lapsille, että tekemistä voi keksiä ruutujen ulkopuolellakin. Keksikää lasten kanssa mitä kaikkea voi tehdä ilman puhelimia. Kirjoittakaa lapuille kaikki tekemiset kirjojen lukemisesta suosikkileikkeihin ja kun lapselle tulee “mitä mä tekisin”-kohtaus kesken työpäiväsi, ohjeista valitsemaan tekeminen ennakkoon mietityistä vaihtoehdoista. Meillä laput nostetaan sokkona kulhosta, mutta tekemiset voi toki jättää myös näkyville tai kirjoittaa listaksi. Keksikää mahdollisimman konkreettisia asioita! Pelkät “leiki”, “askartele” tai “pelaa” eivät auta: listatkaa mitä voi leikkiä, askarrella tai pelata.
4. Liikuntaa ja luontoa: valitse lapselle laadukkaat digisisällöt
Kun niitä puhelimia ja pädejä kuitenkin käytetään, valitse sisällöt viisaasti. Monilla kouluilla on etäkäyttösisältöjä jo pikkukoululaisista alkaen ja muun muassa Yle tarjoaa kootusti etäopiskeluun soveltuvia sisältöjä. Omat vinkkini hyvään digisisältöön lasten kanssa listasin eilen Twitteriin. Useat yritykset ovat myös avanneet palvelunsa käyttöön koronaviruksen takia ilmaiseksi, esimerkiksi itseopiskelusovelluksia valmistava koulu.me, kirjapalvelu lukulumo ja liikuntatunteja netissä livenä pitävä Elixia. Peleistä verkossa toimiva Let’s draw on antanut monille Ellun Kanojen työntekijöille työrauhaa lasten piirtäessä tehtäviä verkossa.
5. Sopikaa vuoroista ja siitä, että kaikilla on omaa aikaa
Muista, että lapsillesi sinä olet aina ensisijaisesti vanhempi, et jonkin yrityksen työntekijä. Lasten on todennäköisesti hyvin vaikea hahmottaa rajoja vapaan ja työn välillä, jos perheen aikuiset yhtäkkiä ovatkin keskellä päivää kotona. Kommunikoi lapsille selkeästi siitä, koska teet töitä ja koska olet saatavilla. Lapsille tulee väistämättä kysyttävää koulutehtävien kanssa. Sopikaa, että ensin lapsi tekee kaikki tehtävät, jotka osaa ja sinä autat lopuksi vaikeampien tehtävien kanssa. Näin saatte kaikki paremman työrauhan.
Kommunikoi lapsille selkeästi siitä, koska teet töitä ja koska olet saatavilla
Jos perheessä on useampia aikuisia, sopikaa kenen vastuulla on vastata minäkin päivänä lasten kysymyksiin, tarpeisiin ja antaa huomiota kesken työpäivän. Älkää olettako, vaan kommunikoikaa keskenänne selvästi tarpeista ja odotuksista. Jos perheessä on vain yksi aikuinen, on erityisen ok kertoa lapselle, ettei ole joka hetki tämän käytettävissä.
Sopikaa perheessä käytännöistä, joilla jokaiselle taataan oma aika ja tila. Jos huoneita on useampia, voi suljettu ovi olla merkkinä siitä, ettei oven takana oleva henkilö ole käytettävissä. Voitte sopia myös muista vaihtoehtoisista merkeistä: jos minulla on vastamelukuulokkeet päässä, tietävät muut että olen “näkymätön” eikä minua voi häiritä millään asialla. Paitsi sillä, jos talo palaa. Siitäkään en tässä tilanteessa olisi enää yhtään yllättynyt.
6. Jos sotkemiseen menee enemmän aikaa kuin siivoamiseen, anna lasten tehdä se
Yksi suosikkineuvoistani kenelle tahansa kasvattajalle. Jos lapset keksivät tavan viihdyttää itseään ja seurauksena on sotkua, suorita yksinkertainen laskutoimitus. Lapsen ei kannata antaa räjäyttää vehnäjauhopussia, koska sotkemiseen kuluu sekunti ja siivous kestää kauan. Sen sijaan jos lapset saa viihtymään tunnin slimen teon parissa, mutta jälkien siivoamiseen menee kymmenen minuuttia, jäät ajallisesti plussan puolelle. Antaa mennä, muksut, tuolta kaapista löytyy sitten rättejä, kun olette valmiit!
7. Suunnittele ruokahuolto fiksusti
Yhtäkkiä suurelle osalle perheitä ilmestyi viiden lämpimän ruoan lisätilaus viikkoon. Kun lapset eivät syö koulussa tai päiväkodissa, aiheuttaa se toimenpiteitä. Lounaan laittaminen kesken työpäivän vie tuhottomasti aikaa. Tee illallista niin suuri satsi, että siitä riittää kaikille lounasta vielä seuraavana päivänä – selviätte lämmittämisellä. Vaihtoehtoisesti voitte prepata illallisen laiton yhteydessä seuraavan päivän lounaan tarpeet: pilko ja keitä valmiiksi illalla, paista ja kokoa päivällä. Suo perheellenne myös tilausruoan mahdollisuus. Jos jokaisen lounaan tilaa, siihen saa uppoamaan pitkän pennin. Jos taloudellinen tilanne antaa myöten, tuet sillä hätää kärsiviä ravintoloitsijoita.
8. Pidä yllä sosiaalista verkostoa
Monilla perheillä on edessä tilanne, jossa isovanhempia ei voikaan yhtäkkiä nähdä. Sekä lapset että isovanhemmat voivat ilahtua videopuheluista, ja sinä saat aikaa keskittyä töihin, kun sukupolvet vaihtavat fiiliksiään poikkeustilanteesta. Yllättävän pienetkin lapset viihtyvät tuttujen ihmisten seurassa videon välityksellä, ja eristyksissä oleville isovanhemmille tämä voi olla päivän ainoa kontakti muuhun maailmaan. Muista että maailmassa on myös muita ihmisiä: soittakaa kaverit, kummit, tädit ja sedät läpi. Ottakaa joka päivä yksi videopuhelu jollekulle rakkaalle. Vaikka olemme eristyksissä, ei ole syytä olla yksin.
9. Hyväksy se, että jotkut päivät tulevat olemaan perseestä
Mitä pidempi aika eristyksissä kuluu, sitä varmemmin jotkut päivät tulevat raastamaan kaikkien hermoja. Se on ihan ok. Meillä kaikilla on huonoja päiviä. Jos joskus mietit, miksi lapsi käyttäytyy yhtäkkiä todella hankalasti ja heittäytyy vaikeaksi muista se, että lapsi on ihminen. Lastasi saattaa vituttaa.
Samaan aikaan osa päivistä voi olla parempia kuin olisit ikinä uskonut. Anna myös niille päiville tilaa, äläkä ajattele että olet lasten kanssa panttivankina. Uudesta arjen järjestyksestä saattaa löytyä käytäntöjä, joita tulet kaipaamaan, kun tämä kaikki on ohi. Usko tai älä.
Ja muista, että nopeasti tämä on ohi. Poikkeustila ei ole uusi normaali, vaan tämäkin tilanne päättyy. Pian koittaa kesä ja vuoden päästä muistelemme jo sitä outoa kevättä, jonka vietimme perheen kesken koteihimme lukkiutuneina.
10. Aikatauluta työ fiksusti ja hyväksy tilanne
Aikuisen kahdeksan tunnin työpäivä on liian pitkä aika lapselle viihdyttää itseään.
Jos työsi sen sallivat, tee ne pitkin päivää ripoteltuna – mutta pidä kirjaa tunneista! Juoksevien asioiden hoitaminen, sähköposteihin vastailu ja numeroiden pyörittely saattaa onnistua lyhyissä pätkissä, jotka pystyt keskittymään lasten läsnäollessa. Ajattelua vaativa analyysityö ja esimerkiksi kirjoittaminen saattavat olla kuitenkin mahdottomia. Jokaiselle sopii erilainen rytmi. Osa meistä on aamuvirkkuja ja saattaa tässä tilanteessa haluta käyttää varhaisia aamutunteja rauhalliseen ajatustyöhön. Osalle taas sopii työskentely lasten mentyä nukkumaan. Pidä kuitenkin huoli, ettet täytä kaikkea aikaa joko työllä tai lasten viihdyttämisellä. Sellaista menoa ei nimittäin kukaan jaksa.
Hyväksy myös se, ettet tietenkään saa yhtä paljon aikaiseksi kotona lasten kanssa etätöissä kuin saisit hiljaisessa toimistoympäristössä
Hyväksy myös se, ettet tietenkään saa yhtä paljon aikaiseksi kotona lasten kanssa etätöissä kuin saisit hiljaisessa toimistoympäristössä. Meidän kaikkien kantokyky on nyt koetuksella. Muista myös, että kotona olevat lapset tarvitsevat meitä aikuisia nyt paljon. Muuttunut tilanne pelottaa lapsia ja meidän aikuisten tehtävänä on luoda rakennetta päiviin, vakuuttaa ettei maailma ole loppumassa ja olla kiinnostuneita lasten höpötyksistä, jotka vievät ajatuksia pois pandemiasta. Meidän tehtävämme on myös vähän pelata Minecraftia, vaikkei se kiinnostaisi yhtään.
Nyt ei ole aika tuottavuusloikille vaan selviämiselle. Ja sen me lasten kanssa puuhaavat aikuiset kyllä osaamme.
Suvi Auvinen on erityispedagogiikkaan erikoistunut varhaiskasvattaja ja ammattipedagogi, joka on opiskellut kasvatustiedettä Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän on äiti, joka on alkuviikon kartoittanut sitä, miten helvetissä tämä homma pitäisi hoitaa kunnialla maaliin.