Hyppää sisältöön

Ellun Kanojen vuosikatsaus: Brexitiä ja huonelihaa – Mistä puhuimme 2016

Ellu

30.12.2016

5 minuuttia

Vuosi vaihtuu. Vihdoinkin. Aikakirjoihin 2016 jää yhtenä hulluimmista vuosista. Ellun Kanat aakkosti puheenaiheet, joista väittelimme ja sometimme tänä vuonna.

A  Aleppon kellot. Kirkon ketteryyskohtaus. Yhden miehen tuska siviilien kohtalosta purkautui kirkon kellojen soitoksi Aleppon pommituksia vastaan. Laajeni kansainväliseksi ilmiöksi Australiaa myöten. Viesti saavutti myös Venäjän presidentin.

B  Brexit. Epätoivoisen pääministerin uhkapeli kansanäänestyksellä epäonnistui. Yhä kaikkien huulilla on kysymys, että mitähän seuraavaksi tapahtuu. Epätietoisuudella on miljardien hintalappu. Brexitin puolesta kampanjoineet ovat syöneet lupauksensa ja jättäneet sotkun muiden hoidettavaksi.

C  Castro, Fidel. Toisille diktaattori ja toisille romanttinen vallankumoussankari. Maailma odottaa avautuuko Kuuba lopullisesti.

D  Delfiinit. Särkänniemen delfiinien siirto oli oppikirjatapaus epäonnistuneesta viestinnästä. Yritä tehdä se salassa ja julkisuudelta piilossa, saat aikaan kunnon media- ja somemylläkän.

E  Erot. Maailma pysähtyi, kun Brad ja Angelina laittoivat hopeat ja lapset jakoon. Mitä jäi mieleen? Norwegianin nokkela tarjous Losin lennoista.

F  Faktat. Tuulivoiman synnyttämät infraäänet räjäyttävät lepakoita, eikö? Sitä toivoisi, että tosiasioilla olisi edelleen merkitystä, mutta maailman muutoksessa kukaan ei pysty enää hallitsemaan kaikkea tietoa. Vuosi on ollut faktojen tappiota tunteiden kustannuksella.

”Vuosi on ollut faktojen tappiota tunteiden kustannuksella.”

G  Guggenheim. “Gug-gen-hei-mil-le ei tu-le val-ti-on ra-haa!” oli Noin Viikon Uutisten korvamato. Itse tapaus oli malliesimerkki siitä, miten perinteinen lobbaus on kriisissä. Mutta kai helsinkiläiset ansaitsevat Guggis-tontille jotakin muuta kuin parkkipaikan?

H  Huoneliha. Ellun Kanojen suosikki vuoden uudissanoista. Jokohan siirryttäisiin huonelihan rahtaamisesta seminaarista toiseen ja ryhdyttäisiin vihdoin asiallisiin hommiin!

I  Itsenäisyys. Uutinen! Joko olet kuullut, että Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja saamme Tuntematon 3:n. Suomi100. Väsyttää jo nyt.

J  Jenkkivaalit. Yhdysvallat sai presidentiksi show-miehen eikä lasikatto murtunut. Nyt maailma odottaa ja seuraa Twitteriä, että mitähän miehen päässä liikkuu. Tammikuun 20. päivä Capitolin portailta saamme kuulla, minkälaisen diilin Trump aikoo tehdä.

K  Kotipizza. Vastuullisuus, kotimaiset raaka-aineet, vegebuumi rohkeasta ja keskustelevasta toimitusjohtajasta Tommi Tervasesta puhumattakaan siivittivät Kotipizzan kovaan tuloskuntoon. Bulkista timantiksi.

L  Länsimetro. Toimii kuin Länsimetro. Viestinnällinen ja rakennustekninen katastrofi. Aprillina 2017 se kulkee sittenkin – uskoo ken haluaa.

M  Mannekiinihaaste. Maailma on täynnä erilaisia meemejä ja villityksiä. Mannekiinihaaste oli vuoden 2016 hauskimmasta päästä.

N  Nyhtökaura. Innokkaimmat kotikokkailijat ilmiantoivat tietoa Nyhtis-paketeista
omassa ryhmässään. Veganismin nousu valtavirtaan kiteytyi tähän kotimaiseen tuotteeseen.

O  Olympialaiset. “Ei vittu tällä tasolla”, summasi Ellun Kanojen lempipainija Petra Olli oman suorituksensa Rion olympiamolskilla. Sama pätee urheiluliikkeeseen ylipäätään – korruptiota, dopingia ja oman edun tavoittelua. Ei ihme, että vuoden suurin liikuttaja oli Pokémon GO.

”Ei ihme, että vuoden suurin liikuttaja oli Pokémon GO.”

P  Pipo. Politiikan perhosvaikutus. Terrafame-piposta vyöryi käyntiin opposition paheksunta, uutisointi Sipilän esteellisyydestä, pääministerin sähköpostittelusta, uutisten hyllytyksistä, sananvapaudesta, Yleisradiosta, Jääskeläisestä, toimittajaeroista, painostuksesta ja sanoi oikeuskanslerikin jotain… Saaga jatkuu.

Q  Queen Elizabeth II. Kuningasperhekin on Twitterissä. Vuoden sarjatapaus on ollut The Crowne – laatutuotanto Elizabethin uran alkuvuosista. Eikä 90-vuotias osoita mitään vallastaluopumisen merkkejä.

R  Rakkaus. Vihapuhe on niin 2016. Tarvitsemme enemmän rakkautta. “Rakkaus on verbi, maaginen teonsana.” (Jari Sarasvuo Mitä tapahtuu huomenna rakkaudelle -kirjassa)

S  SDP. Kursailujen jälkeen puheenjohtajakisa saatiin vihdoin käyntiin. Helmikuussa valitaan SDP:n pääministeriehdokas ja tuntemattomaksi jäävä puoluesihteeri. Gallupien kärjessä keikkunut puolue on keskittynyt huolellisesti sisäiseen toverin puukotukseen.

T  Terrorismi. Barbaaristen terroritekojen aalto on pyyhkinyt Vanhan mantereen yli. Suru ja pelko on yhdistänyt muutoin riitaisan Euroopan. Valitettavasti iskut ovat antaneet polttoainetta myös populistivoimien nousulle. Miten käy Merkelin?

U  Uusi vuosi. Hullun vuoden 2016 jälkeen emme malta odottaa uutta vuosikertaa. Eihän tämän hullummaksi meno voi enää muuttua? Eihän?

”Eihän tämän hullummaksi meno voi enää muuttua? Eihän?”

V  Valeuutiset. Makedonialainen teini päättää mitä uutisia Facebook sinulle tarjoaa. Maailman vaikutusvaltaisin mediatalo Facebook on luvannut suitsia ilmiötä. Sillä välin valeuutiset syventävät median kriisiä ja edesauttavat somekupliin poteroitumista.

W  WTF. Sillä se aamu yleensä alkaa, ja siihen se ilta päättyy.

X  X Factor ja Saara Aalto. Valtaisa loppuvuoden kansallinen penkkiurheilu- ja mediatapaus. Osoitti jälleen kerran, että kotimaassa arvostusta saa vain ulkomaitten kautta koukkaamalla.

Y  Yleisradio. Koko kansa on seurannut reaaliaikaisesti tosi-tv:tä yhtiön uutiskriteereistä, luottamuspulasta, sananvapaudesta, hämäristä organisaatiokaavioista, hyllytyssyytöksistä, suhteesta johtaviin poliitikkoihin (lue: kepulaisiin)… kuulijan sietokyvystä riippuen vakava sananvapauteen ja luottamukseen liittyvä mediacase tai tulehtuneen yhtiön julkinen likapyykki. Ylitti myös kansainvälisen uutiskynnyksen.

Z  Zlatan. Kaikki mitä Zlatan tekee on suurta, on sitten kyse meemeistä, twiiteistä tai uran jatkospekulaatioista. “Tulin kuin sankari – lähdin kuin legenda.”

Å  Åland. Sipsit ja turvallisuuspoliittinen asema pitivät Ahvenanmaan kaikkien huulilla. Ja tulihan se ensimmäinen Veikkausliigan mestaruus.

Ä  Ämpärit. Jokin pysyy ja se on ämpärit. Ilmaisten ämpärien jakaminen on yhä päräyttävin viestinnän teko, joka suomalaisia liikuttaa.

Ö  Öljy. Sähkö on uusi öljy. Autoteollisuus valitsi sähkön ja sijoittajat hylkivät öljy-yhtiöitä.


Vuoden 2016 aakkoset kokosi Ellun Kanojen työryhmä

 

Haku