Ellun Kanojen muutoksen tekijät lukivat työpäivän verran ymmärtääkseen maailman muutosta paremmin
Lukupäivän aikana tankattiin tietoutta bisnesmaailmasta ja aloitettiin uudestaan romaaneja, joiden alut ovat jo unohtuneet. Kanalan väki uppoutui päiväksi tieto- ja kaunokirjallisuuden pariin ja jakaa nyt lukusuosituksiaan.
Kaksi kertaa vuodessa järjestettävän lukupäivän aikana Ellun Kanojen työntekijät keskittyvät päivittämään näkemyksiään, etsimään uusia näkökulmia ajatteluun ja nauttimaan häiriöttömästä lukukokemuksesta. Päivän kunniaksi kanalan muutoksen tekijät listasivat kirjoja, joista saadut oivallukset saivat heidät ajattelemaan työtään uudella tavalla.
Anni Kosunen, muutoksen tekijä ja asiakkuusjohtaja
Janne Saarikivi: Suomen kieli ja mieli
“Meillä on viestintätoimistossa etuoikeus päivittäin miettiä sanojen voimaa, kielen notkeutta ja sanoman rajoja. Saarikivi pistää yllättävän diipin ajatusketjun käyntiin: miten me tällä meidän kielellämme oikein ajattelemme ja miten emme? Esillä on myös suomalaisuuden myytin ristiriitaisuus historian todelliseen kulkuun verrattuna. Varsin ajankohtaista ajateltavaa eurovaalien ja torijuhlien humuun, siis.”
Jari Järvenpää, muutoksen tekijä ja asiakkuusjohtaja
Richard Baldwin: The Globotics Upheaval: Globalisation, Robotics and the Future of Work
”Baldwinin kirja kuvaa osuvasti sitä, kuinka historian valossa suurten mullistusten tahti on nopeutunut. Digitalisaatiota seuranneella globotics-aikakaudella globalisaatio ja robotisaatio mahdollistaa teleajan freelancerien sekä tekoälyn yhteistyön. Tämän seurauksena on arvioitu, että 15–60 prosenttia valkokaulustyöstä tulee häviämään. Mielenkiintoinen lukukokemus myös siitä, miten tämä muutos näkyy vallitsevassa poliittisessa tilanteessa!”
Riikka Pakarinen, muutoksen tekijä ja asiakkuusjohtaja
Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni
“Idiootit ympärilläni on lähipiirissäni niin hypetetty kirja, että on kumma, että luin vuonna 2017 ilmestyneen opuksen vasta nyt. Kirjassa esitellään värimalli, jonka avulla tunnistetaan neljä erilaista käyttäytymistyyppiä, ja kuvataan kunkin tyypin ominaisuuksia ja toimintamalleja. Kirja pyrkii viihdyttävästi antamaan työkaluja ja neuvoja siihen, kuinka eri tyyppien kanssa tulee toimeen.
Olen aina ollut sitä mieltä, että ”all business is people business”, ja ymmärrys on avainroolissa, kun toimitaan yhdessä toisten kanssa. Meiltä kanalasta löytyy kanoja sateenkaaren koko kirjolta: ihmisillä on erilaiset tavat sietää painetta, he innostuvat erilaisista asioista, osa on suoraviivaisempia, osa rönsyilevämpiä, osa vannoo puolianarkistisen menon nimeen, kun taas joku seuraa tarkasti ohjeita ja rutiineja. Kannustamme rehelliseen konfliktointiin, värityypistä viis, ja kirja innostaakin tarkkailemaan omia ja muiden käyttäytymismalleja. Samalla itseymmärrys ja tapa kommunikoida kehittyy.
Nyt siis vihdoin ymmärrän, mitä tarkoitetaan kuullessani ”sä olet keltainen, mut seassa vähän punaista ja ripaus sinistä” (kyseessä ei ole epäonnistunut meikki).”
Roope Karisto, muutoksen tekijä ja johtava asiantuntija
Ed Catmull: Creativity, Inc.
“Kirjasta jäi erityisesti mieleen Catmullin suhtautuminen ongelmiin ja virheisiin: “If you aren’t experiencing failure, then you are making a far worse mistake: You are being driven by the desire to avoid it.” Ihmiset usein ajattelevat, että virheet tai mokat ovat välttämättömiä pahoja – epäonnistumisia, joita täytyy vaan välttää ja minimoida parhaansa mukaan. Catmullin mukaan ne ovat tosiasiassa väistämätön seuraus siitä, että tehdään jotain uutta. Sen takia muuttuvassa maailmassa toimivien yritysten tulisi suhtautua epäonnistumiseen oppimisen paikkana ja tutkimusmatkana.”
Ida Haapanen, muutoksen tekijä ja asiakkuusjohtaja
Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta
“All in all, Hararin 21 oppituntia maailman tilasta oli (lähes) yhteen päivään aika intensiivinen setti, eikä sitä kyllä vaan voi tiivistää muutamaan lauseeseen. Mutta parhaiten jäi mieleen liberaalin mallin ääneen pohtiminen ja sen kritisointikin, sekularisaation korostaminen ja kaikki ne tekoälyskenaariot – että tulevaisuudessa tekoäly tekee meitä parempia päätöksiä kaikkialla elämässä, niin ura- kuin parisuhdeasioissakin!”
Taneli Rajala, muutoksen tekijä ja vuoden 2019 harkKana
Harry Salmenniemi: Delfiinimeditaatio ja muita novelleja
“Novellikokoelma on vängästi nyrjällään, tai sitten maailma on. Alakulo ja nauru kuljettavat teosta vuorovedoin, tasavahvasti. Lopulta Salmenniemen lauseet jäävät soimaan päähän. ”Miksi suostumme kärsimään niin mielettömillä tavoilla, jotta voisimme hieman menestyä?””
Ellun Kanojen bisnespodcast Avokonttori rakentaa Suomeen parempaa yrityskulttuuria. Jokaisen jakson lopuksi Ellun Kanojen hallituksen puheenjohtaja, himolukija Kirsi Piha kertoo omat bisneskirjasuosikkinsa ja perustelee, miksi muidenkin kannattaisi lukea ne. Voit myös kuunnella kirjasuosituksia.
Kuva: Sharon MacCutcheon, Unsplash