Ellun Kanat pitää tänään lukupäivän: sen kunniaksi kirjasuosituksia
Ellun Kanat vetäytyy koko päiväksi viettämään lukupäivää. Päivän kunniaksi tunnetut työelämän vaikuttajat antavat tuoreet bisneskirja- ja romaanisuosituksensa.
Historian toisen lukupäivän tarkoitus ja tavoite on, että keskitymme päivän ajaksi syventämään näkemystämme, etsimään uusia näkökulmia ajatteluumme ja nauttimaan häiriöttömästä lukukokemuksesta. Tällä kertaa omia bisnes- ja kaunokirjallisuuden tuoreita kirjasuosituksiaan jakaa joukko liike- ja työelämän terävimpiä ajattelijoita. Lukuintoa!
#kirjasuosituksia #lukupäivä
OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio
John P. Kotter: XLR8 – Accelarate
Tässä kirjassa Harvard Business Schoolin professori John P. Kotter kuvaa, kuinka perinteisiä hierarkisia organisaatioita saadaan ketterämmiksi ja nopealiikkeisemmiksi. Näin muuttuvat organisaatiot kykenevät parhaiten selviytymään kiihtyvällä vauhdilla muuttuvassa kilpailuympäristössä, jossa jatkuva muutos on ”uusi normaali”. Uskon, että tässä ajassa kirjan lukeminen antaa ajattelemisen aihetta ja uusi näkökulmia monelle yritysjohtajalle.
Viime aikoina olen lukenut monia elämäkertoja, ja niistä antaisin lukusuosituksen:
Jere Nurminen: Kiira – ehjäksi särkynyt
Kirja kertoo oivallisesti nuoren urheilijan tinkimättömästä kunnianhimosta ja niistä ankarista paineista, joita urheilija itse ja myös ympäristö hänelle luo. Ja kuinka haastavaa paineiden alla voi olla iloita upeista suorituksista ja menestyksestä. Uskon, että kirjan lukeminen herättää monen kunnianhimoisen ja ankarien paineiden alla elävän, kokeneemmankin yritysjohtajan tai muulla elämän osa-alueella vahvasti eteenpäin pyrkivän ihmisen pohtimaan sitä, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä, ja toisaalta miten tärkeää on osata nauttia onnistumisista, vaikka ei aina saavuttaisikaan kaikkein kunnianhimoisimpia tavoitteitaan.
Uskon, että kirjan lukeminen herättää monen kunnianhimoisen ja ankarien paineiden alla elävän
Hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae
Daniel Kahneman: Ajattelu, nopeasti ja hitaasti
Jos et vielä ole lukenut tätä kirjaa, on tämä ihan ”must”. Parempia päätöksiä tehdään vain, jos osaamme ymmärtää esimerkiksi sitä, kuinka aivomme toimivat päätöksenteossa. Daniel Kahneman on saanut työstään Nobelin talouspalkinnon, eikä suotta.
Tara Westover: Educated (Opintiellä)
Tämän suosittelen kuuntelemaan äänikirjana. Kyseessä on upea tarina siitä, miten lapsuuden henkisestä väkivallasta ja perheen mielenterveystilanteesta huolimatta – tai ehkä juuri siitä kumpuavan ”erilaisen perspektiivin” avulla – voi saavuttaa korkeimman akateemisen tason. Tosielämän esimerkki siitä, kuinka päähenkilö ei ”uhriudu”, vaan painaa eteenpäin ja tekee työtä menestyksensä eteen. Lisävinkki: älä lue tätä vain naisperspektiivistä!
Pihlajalinnan markkinointijohtaja Pauli Waroma
Ray Dalio: Principles
Ehkä tärkein tietokirja, jonka olen lukenut
Tätä minulle suositteli ystäväni Antero Vartia. Ehkä tärkein tietokirja, jonka olen lukenut. Ei kevyintä kesälukemista, mutta pienissä paloissa annostellen loistava opas oman ajattelun ja toiminnan kirkastamiselle. En suosittele ihmisille, jotka eivät halua eroon psykologisista harhoistaan.
Haruki Murakami: What I talk about, when I talk about running
Tämä on jo vanha ja varmaan monelle juoksijalle tuttu, mutta itse luin vasta tänä keväänä. Kevyt kirja, joka on jotain tietokirjan, romaanin ja elämäkerran välistä. Ei varmasti parasta Murakamia, mutta aiheen lisäksi tekstikin on juoksevaa. Juuri vasta luin ja sen jälkeen olen jo saanut taitettua reilun 80 kilometriä lenkkipolkuja.
Saku Tuominen: Pieni kirja priorisoinnista
Loistava tietokirja kesälomalle. Tämän lukee vaikka yhden riippukeinuistunnon aikana tai kevyesti selaillen rosé-pullon ääressä useampana iltana. Sisältö on silti jämäkkää. Yksi selkeä viitekehys, joka juurrutetaan tajuntaan monen tarinan kautta. Tätä ajattelua tarvitsemme kaikki.
Viljami Puustinen: Kingston Wall – Petri Wallin saaga
Olin Petri Wallin 50-vuotiskeikalla. Tai siis Walli teki itsemurhan ollessaan 26-vuotias – keikka oli tribuutti. Meinasin seota. Miten joku on voinut säveltää tuollaista musiikkia parikymppisenä! Kirja ei ole ehkä Nobel-tasoista proosaa, mutta mielenkiintoinen matka herkän neron, tai hullun, mielenmaisemaan. Vien vielä tänä kesänä Töölön kirkolle kynttilän. Ja kiroan sen, että Ior Bock ja Petri Walli ovat koskaan tavanneet.
Kirja osoittaa hyvän tekemisen toisille olevan se paras tie hyvinvointiin
Työterveyslaitoksen työelämätutkija Jari Hakanen
Adam Grant: Give and take
Molemmissa business-kategorian suosituksissani yhteistä on näkemys inhimillisen kokemuksen ja vuorovaikutuksen merkityksestä – sekä se, että molemmat perustuvat vahvaan tutkimusnäyttöön. Samalla tutkimusta kuitenkin validoivat monet konkreettiset caset työelämästä. Grantin kirjan yksinkertainen jaottelu antajiin, ottajiin ja tiukan vastavuoroisiin osoittaa hyvän tekemisen toisille olevan se paras tie hyvinvointiin ja menestykseen elämässä. Jokainen meistä epäilemättä tunnistaa työ- ja muusta elämästä nämä tyypit ja kenen kanssa on kivointa olla kanssakäymisissä (ja ketä pyrkii välttelemään itseään suojellakseen).
Teresa Amabile & Steve Kramer: Pienet suuret teot – Opi johtamaan kehitystä
Kirja kertoo, miten se, mitä ihmiset ajattelevat, tuntevat ja mikä heitä motivoi (työn imu) työssä ja miten näitä sisäisiä kokemuksia johdetaan, voi nostaa tai kaataa yrityksiä. Lämmin suositus, jos tämä on vielä lukematta!
Hilary Mantel: Susipalatsi & Syytettyjen sali (trilogian 1 & 2 osa)
Romaani-trilogian ensimmäisen osan ensisivuilla nuoren pojan juoppo isä pieksee poikansa ja haukkuu tämän, kun hänen saappaansa rikkoutuu potkusta pojan päähän. Miten tästä nuoresta pojasta tulee yksi aikakautensa suurimpia poliittisia vaikuttajia, monikielitaitoinen Henrik VIII:n neuvonantaja ja armoton juonittelija? Kirjoissa minua kiehtoo 1500-luvun historian ja modernin ihmisen maailmantulon sekä älykkään kerronnan ja suurenmoisen viihdyttävyyden liitot. Trilogian kolmatta osaa on lupailtu jo moneen kertaan, viimeisimmän tiedon mukaan tälle vuodelle. Kirjoista on muuten tehty kelpo TV-sarjakin.
Mitä jos konetta parempi on vain lapsi?
Ellun Kanojen hallituksen puheenjohtaja Kirsi Piha
Beau Lotto: Deviate
”To question is to start a quest.” Jo muutama vuosi sitten ilmestynyt hyvä ja konkreettinen kirja ihmisestä ja ajattelusta, etsimisestä ja seikkailusta. Ihmisen ajattelu perustuu aina aikaisemmin kokemaan, olettamuksiin. Me näemme maailman kaikki eri tavoin. Oleellista on tajuta se ja nähdä vaivaa, että voi tietoisesti pyrkiä poikkeamaan omista oletuksistaan. Lopulta on vain kaksi tapaa suhtautua maailmaan ja kaikkeen: mennä kohti tai poispäin. Kirjoittaja patistaa: ”Engage hungrily with the world”.
Ian McEwan: Machines like me
Romaani, joka on ajankohtainen ja iätön yhtä aikaa. Loistava kirja ihmisestä, elämästä, logiikasta, siitä mikä erottaa ihmisen ja koneen, rakkaudesta. Mitä jos konetta parempi on vain lapsi? Miksi? Selviää kirjasta. Mikä tekee ihmisen onnelliseksi? Selviää ehkä sekin. Ian McEwan on seitsemänkymppisenä loistoiskussa, ja hän on kirjoittanut ajattelua kiepauttavan ja ajankohtaisen romaanin.
Katso myös Ellun Kanojen edellisen lukupäivän kirjaehdotukset täältä.