Amikset ja yritykset Dialogiin paremman työelämän puolesta
Ammattioppilaitoksista valmistuneet ovat yrityksissä haluttuja työntekijöitä, joista on joillakin aloilla huutava pula. Samalla ammattiin opiskelevien ajatuksista ja asenteista työelämää kohtaan on vain vähän kattavaa tietoa. Dialogi kutsuu tänä syksynä amikset samaan pöytään yritysten kanssa keskustelemaan työn tulevaisuudesta.
Tulevaisuuden työelämää nyt kolmatta vuotta tutkiva Dialogi-hanke selvittää tänä syksynä ammattiin opiskelevien asenteita ja toivomuksia työelämään liittyen. Ammattiin opiskelevien työelämäodotuksia ja -ajatuksia selvitetään maanlaajuisessa kyselyssä.
– Meillä on tällä hetkellä huomattavasti vähemmän tutkimustietoa amiksista kuin esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista. Pyrimme vastaamaan tähän tietovajeeseen Amis-Dialogin avulla, hankkeen vetäjä Joonas Pikkarainen sanoo.
Hankkeen tärkeänä päämääränä on luoda myös vuoropuhelua amisten ja näiden tulevien työnantajien eli yritysten välille. Saman pöydän ääreen amisten kanssa tulevaisuuden työelämää muovaamaan istuu Dialogissa kuusi edelläkävijäyritystä: Hartwall, Helsingin Energia, ISS, Lemminkäinen, McDonald’s ja Metsä Group.
Suomalaisen yhteiskunnan menestys on amiksista kiinni
Viime vuosien työelämäkeskustelu on keskittynyt Suomessa lähinnä tietotyön ja korkeakoulutettujen ympärille. Dialogi-yhteisö haluaakin tehdä näkyväksi ammattiin valmistuneiden työn tärkeyden. Suomessa on noin 1.700.000 ammattioppilaitoksesta valmistunutta, joiden työpanoksesta suomalaisen yhteiskunnan ja yritysten menestys on kiinni. Vaikka ammatillisen koulutuksen suosio ja arvostus kasvaa Suomessa jatkuvasti, puhutaan ammattiin opiskelevista yhä usein ongelmien kautta. Tähän halutaan muutos.
– Julkinen keskustelu työelämän haasteista on elitististä ja keskittyy pelkästään toimistotyöhön. Ammattiin opiskelevat nostetaan esiin puhuttaessa työttömyydestä, syrjäytymisestä tai yt-neuvotteluista. Samalla unohdetaan ammattioppilaitoksista valmistuneiden keskeinen yhteiskunnallinen merkitys ja paikoin huutava pula tietyn alan tekijöistä, Pikkarainen toteaa.
Pikkaraisen mukaan kuusi Dialogi-yritystä on lähtenyt hankkeeseen mukaan muun muassa juuri ammattiin opiskelevien arvostusta lisätäkseen ja varmistaakseen suhteet alan ammattilaisiin myös tulevaisuudessa.
– Toivomme, että Dialogin kautta suomalaisesta työelämästä alettaisiin puhua kokonaisuutena, jossa työelämän kehittäminen ei ole koulutustaustasta kiinni, Pikkarainen sanoo.
Dialogi on viestintätoimisto Ellun Kanojen vetämä hanke, jonka päämääränä on parempi työelämä. Dialogi saattaa vuosittain yrityksiä eli työnantajia ja opiskelijoita eli tulevaisuuden työntekijöitä vuoropuheluun kehittämään työelämää. Ideana on etsiä ratkaisuja aidon vuorovaikutuksen kautta.
Lisätietoja:
Joonas Pikkarainen
Dialogi-hanke
p. 040 152 2221
joonas.pikkarainen@ellunkanat.fi
www.uusityöontäällä.fi
Twitter: @uusityo
www.facebook.com/dialogi