Älä hemmetissä lue Robin Sharman The 5 AM club -kirjaa
Robin Sharman kirja The 5 AM club tuntuu nyt olevan melkein kaikkien lukulistalla tai luettuna, ja sitä ylistetään nerokkaaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole.
Tänään on paheksuntaa herättänyt kanadalainen johtajuusvalmentaja Robin Sharma, joka Hesarin jutussa esittelee oman ”elämäntapansa” ja suosittelee sitä kaikille muillekin. Sharman idea aikaisin heräämisestä on tuskin omaperäinen.
Uuden vuoden alkuhan on ajankohta, jolloin moni meistä ottaa itseään (taas) niskasta kiinni ja aloittaa niin sanotusti uuden elämän. Itsehän olen sitä mieltä, että parhaimmillaan sitä voi aloittaa uuden elämän vaikka joka maanantai. Ei siksi, että vanhassa olisi mitään vikaa vaan siksi, että maanantai antaa aina mahdollisuuksia, joita tuntuu, että torstai ei anna… Uusi vuosi on siinä mielessä superajankohta.
Moni tekee uudenvuoden lupauksia, mutta unohtaa muuttaa tapoja, jotka tekisivät nämä lupaukset todeksi. Kaksi uutta kirjaa taklaa näitä asioita vähän eri kulmasta. Ensimmäinen näistä on kirja, josta sanon poikkeuksellisesti: ÄLÄ LUE TÄTÄ. Kirja on Robin Sharman The 5 AM club, joka tuntuu nyt olevan melkein kaikkien lukulistalla tai luettuna ja jota ylistetään nerokkaaksi. Se ei kuitenkaan ole sitä.
Nukkukaa, hyvät ihmiset
Idea on nerokas, mutta ei Sharman oma (”herää aamulla aikaisin ja saat enemmän aikaan”). Tai kuten Sharman kirjassa oppi todetaan: own your morning, elevate your life. Idea on tietysti siis se, että heräät kello viisi, mutta sen lisäksi suoritat ensimmäisen tunnin urheillen ja meditoiden, ja näin päiväsi alkaa energisesti ja sillä on vaikutuksia koko loppupäivään. Ei kukaan sitä kiistä. Mutta tapaan kuitenkin nykyään liikaa niitä ihmisiä, jotka näyttävät lopen uupuneilta ja kertovat heräävänsä aamulla viideltä meditoimaan. Nukkukaa hyvät ihmiset!
Elämän kannalta olennaista on se, miten hereillä olevat tunnit käytetään, eikä se, herääkö viideltä, kuudelta vai seitsemältä. Kirja olikin iso pettymys, huonosti kirjoitetun naiivin ja epäkiinnostavan tarinan kautta self helppiä huonoimmillaan (ne muutamat tunnit, jotka kuluisivat kirjan lukemiseen, kannattaa käyttää johonkin muuhun). Asiaa on ehkä kymmenen sivun verran, mutta kirja on saatu venytettyä 311 sivuun. Ärsytti, kun prosenttilaskukin tuntui liian vaikealta Sharmalle…
Löytyi kirjasta sentään yksi lause, joka on hyvä muistaa: The smallest of implementations is always worth more than the grandest of intentions.
Tee huonojen tapojen noudattamisesta helvetin hankalaa
Sen sijaan James Clearin kirja Atomic Habits: Tiny changes, remarkable results on hyvä, konkreettinen ja tieteeseen perustuva opas tavoista ja niiden rakentamisesta ja toisaalta huonojen tapojen hävittämisestä. Kirjoittaja perustelee oman traagisen kokemuksensa kautta, kuinka pienet, hyödylliset tavat vaikuttavat elämän muuttamiseen. Neuvot ovat hyviä käytännön neuvoja. Parasta antia itselleni oli tämä ohje: tee hyvien tapojen noudattamisesta naurettavan helppoa ja huonojen tapojen noudattamisesta helvetin hankalaa.
Clear muistuttaa, että kaikilla meillä on samanlaisia tavoitteita: lähes kaikki tavoittelevat esimerkiksi voittoa jossakin asiassa. Jos onnistuminen olisi tavoitteesta kiinni, kaikki voittaisivat. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska piintyneet tapamme estävät tavoitteiden saavuttamisen.
If you’re having trouble changing your habits, the problem isn’t you. The problem is your system.
James Clear käy kouluttamassa yrityksiä ja niiden työntekijöitä eräänlaisena ”tapakouluttajana”, eikä turhaan. Työelämässä, jos jossain, meillä on kasoittain huonoja ja tyhmiä tapoja, joista on vaikea päästä eroon. Yksi tällainen identiteettiin vaikuttava tapa: tupakointi.
Identiteettiin vaikuttavia tapoja voisi listata merkkaamalla, ovatko ne huonoja, hyviä vai neutraaleja, ja sitten miettiä omaa identiteettiään suhteessa näihin tapoihin. Mitä tiukemmassa huono tapa on osana identiteettiä, sitä hankalampi sitä on karistaa. Toisaalta mitä paremmin saat uuden, paremman tavan osaksi identiteettiäsi, sitä helpompi siitä on tehdä tapa. Tapa tarvitsee toistoa eli aikaa. Siksi atomic habits eikä vaikkapa massive habits. Pienestä on hyvä aloittaa, jos haluaa pysyvää muutosta.
Tämä kirjoitus on ilmestynyt aikaisemmin podcastina tammikuussa 2019.