Viestintä

Saara Aalto: Mitä rakkaus tekisi nyt?

Rakkaus on. Rakkaus leijailee tässä universumissa. Rakkaus odottaa, että siitä napataan kiinni ja sille annetaan mahdollisuus kuulua ja näkyä. Rakkaus on läsnä koko ajan, tässä ja nyt. Miksi emme anna sille tarpeeksi arvostusta? Kun elämä heittelee, on helpompaa valita kiukku, epätoivo ja turhautuneisuus.

Vuonna 2010 23-vuotiaana ahmin elämäntaitokirjallisuutta. ”Mitä rakkaus tekisi nyt?”-kysymys teki ongelmanratkaisumetodina minuun suuren vaikutuksen. Tai ei sitä metodina kirjassa esitelty, mutta sellainen siitä minulle tuli. Kun olin epävarma, kohtasin haasteita tai negatiiviset ajatukset valtasivat mieleni, kysyin tutun kysymyksen: ”Mitä rakkaus tekisi nyt?”.

Joskus korvaan rakkaus-sanan jumalalla, luojalla, joskus elämällä, universumilla ja joskus jopa Muumimammalla, joka aina pysyy kriisitilanteessa lempeänä ja rakastavana. Kun esittää itselleen tämän kysymyksen hankalalla hetkellä, kumpuaa vastaus saman tien. Jos vain uskaltaa kuunnella.

Rakkaus on helppo, lempeä, ymmärtävä, soljuva, nöyrä, mutta vaativa.

Kaikkea tätä. Mutta kun elämä heittelee, tuntuu vaikealta valita. Valita rakkauden teot.

Eroni ensirakkaudesta oli vaikea ja tuskallinen. Vaikka erosimme yhteisymmärryksessä, irtaantuminen ja menettämisen pelko oli lamaannuttavaa. Pelkäsin että positiivinen, rakkaudesta puhuva ja laulava Saara on ikuisesti mennyttä. Taika ja keiju vaihtuivat elämän ikäviin realiteetteihin. Pari päivää itkua sinkkukämpän sohvalla ja tajusin, että minulla on vain kaksi vaihtoehtoa: joko ruveta alkoholistiksi tai maalata huonekaluni lempivärilläni pinkillä. Kun on lopen uupunut, ryyppääminen voi tuntua helpoimmalta ratkaisulta (tosin minulle yhden siiderilasinkin juominen on hankalaa).

Mutta sitten kysyin tutun kysymyksen: Mitä rakkaus tekisi näin hankalassa tilanteessa? Tuhoaisi vai loisi?

Pian pinkit huonekalut houkuttivat niin paljon, ettei minulla ollut muuta vaihtoehtoa kuin riisuutua alasti, laittaa gangsta rap soimaan ja aloittaa maalausurakka. 12 tunnin jälkeen katselin ylpeänä saavutuksiani ja tajusin, että rakkaus voittaa sittenkin. Minussa oleva luovuus, luoja, Muumimamma nosti päätään, yritti saada äänensä kuuluviin epätoivon hetkellä.

Olin ylpeä, että kuulin sen äänen ja jaksoin ottaa ensimmäisen askeleen kohti uutta.

Armo. Rakkauden uusi muoto, jonka olen oppinut vasta nykyisessä parisuhteessani. Kun minä, edelleen epävakaana ja itkuisena ensirakkauserostani, matkustin elämäni vuoristoradassa, tämä viisas nainen, minulle Muumimamma, istui vierelläni ja puhui armosta. Sana, jonka olin aiemmin kuullut vain uskonnollisissa yhteyksissä, kaikui yhä uudelleen ja uudelleen nyyhkytysteni keskellä. ”Anna itsellesi armoa”, se sanoi.

Mitä ihmeen armoa?

Mitä rakkaus, elämä tai Muumimamma tekisi tilanteessa, jossa toinen on surullinen, väsynyt, epätoivoinen? Käskisi esittää reipasta vai sulkisi lempeään syliin, kuten äiti sulkee lapsensa ja antaisi itkeä surut pois?

Armo on rakkautta, jota annat väsyneelle keholle, stressaantuneelle mielelle, surulliselle sydämelle. Rakkautta on rakastaa itseään myös heikoilla hetkillä. Rakkautta on nähdä, että myös pysähtyminen, tuskat ja itkut kuuluvat elämään. Ne kasvattavat ja kehittävät tavoilla, joita ei tuskan läpi voi edes ymmärtää. Ja kun lopettaa pyristelyn ja reippaana olemisen, voi antaa armon täyttää itsensä.

Jos ei osaa itse lohduttaa itseään, rakkaus osaa.

Mitä rakkaus tekisi nyt? -kysymys sopii kokemukseni mukaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se saa aina kuuntelemaan sydämen ääntä. Se saa rauhoittumaan, kun tekisi mieli kiukutella turhasta, auttaa sinua löytämään herkän puolesi, kun tekisi mieli kovettua, antaa luvan levähtää, kun olet väsynyt ja antaa luvan rakastaa täysillä tässä maailmassa, ilman sääntöjä ja rajoituksia.

Rakkaus on paras ystävä. Jos kaikki juttelisimme sille tänään, huomenna kaikki olisi vähän paremmin.


Kirjoitus on alunperin julkaistu Mitä tapahtuu huomenna rakkaudelle -kirjassa, jossa 36 ihmistä kertoo oman näkemyksensä rakkauden tulevaisuudesta. Voit ostaa kirjan Akateemisesta kirjakaupasta, Nide-kirjakaupasta ja Suomalaisesta kirjakaupasta. TILAA KIRJA TÄSTÄ

PS. Ellun Kanat onnittelee Saaraa kaikista viimeaikaisista elämän iloista! Onnea matkaan niin kihlaparille kuin X Factor -taipaleella!

Lue myös Antti Holman teksti: Yleisöluento rakkauden suhteesta yleisöön

 

Meitä kiinnostaa yhteistyö kanssasi!

Otathan yhteyttä, niin voimme auttaa!