Viestintä

Alkoholilaista örvellykseen – vuoden 2017 puheenaiheet paketissa

Joulu tulee. Ota varaslähtö uuteen vuoteen ja katso jo nyt, mistä me vuonna 2017 puhuimme. 

A  Alkoholilaki. Sekoitti kansanedustajien päät. Osa haki vauhtia viinakantoihinsa eduskuntaryhmien pikkujouluista. Tuloksena monimutkainen äänestysvyyhti, jossa lopulta A-olut ja lonkerot vapautetettiin. 

B  Bitcoin, blockchain ja big data. Kaikki näistä puhuu, ostaa näitä, mutta moniko oikeasti tietää mitä näillä pitäisi tehdä. 

 Cheek lopettaa ja pitää jäähyväiskeikkansa Lahden mäkimontussa. Reilusti alle nelikymppisenä kaikki on nähty ja tehty. 

D  Donald Trump katsoo televisiota vähintään neljä tuntia päivässä, golffaa, solvaa Twitterissä kaikkia ja kaikkea, eikä nuku tarpeeksi. Muellerin tutkinta lähestyy koko ajan itse presidenttiä. Välivaalit ratkaisevat tuleeko lähtö?

E  EU Brexit, Macron, Merkel, Puola. Euroopan unioni etsii itseään ja suuntaansa. Pitäisiköhän meilläkin aiheesta keskustella? 

F  Fake news Kun jostakin ei tykkää, se on nykyään valeuutinen, vaikka ihan oikeitakin valeuutisia on verkko pullollaan. Moni harrastaa myös foliohattujen askartelua. 

G  Gini-kertoimen prosentin kymmenysten muutoksista nostetaan iso häly. Tulonjako ja oikeudenmukaisuus ovat politiikassa kestoaihe.

H  Hot, hot, hot. Toiset yrittävät vielä kieltää ilmastonmuutoksen, mutta vuosi 2017 on toistaiseksi mittaushistorian kuumin. 

I  Itsenäisyys. #Suomi100 vetää viimeisiään ja hyvä niin. Vahvasti ilotonta taaksepäin katsomista. Yhdistävät tekijät: Mauno Koiviston hautajaiset, Tuntematon sotilas ja kättely, kättely, kättely, kättely…

J  Joulu. Onkos täällä kilttejä lapsia? Tonttuovi, tämän joulun hitti. 

K  Kärnä ja Katalonia. Maaninen twitteristi ja uusi ykköspopulisti herätti jopa kansainvälistä huomiota ajaessaan Katalonian itsenäisyyttä. 

L  Länsimetro – Se kulkee sittenkin. Avajaisten ihme riehaannutti suomalaiset karnevaalimeininkiin. 

M  #metoo osoitti sosiaalisen median voiman. Näyttelijä Alyssa Milanon pyyntö jakaa kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä levisi maailmanlaajuiseksi paljastusten ketjuksi, joka kaatoi ja tulee kaatamaan monia hyväksikäyttäjiä. 

N  Niinistön kansanliike keräsi 156 000 kannattajakorttia. Vähäverisen presidentinvaalin ainoa ilmiö on se, valitaanko Niinistö historiallisesti jo ensimmäisellä kierroksella. 

O  Oikeus on Lapissa ja Kittilässä ihan omansa. 

P  Perussuomalaiset. Puoluekokouksesta peräkonttiin. Soinin tuho, hallituspuolueen hajoaminen, Sipilän väitetty kesäteatteri, jakaantuneen leirin jatkuva kyttäys ja riitely. Politiikka on pahimmillaan rumaa. 

Q  Queer. Australiasta tuli 26. maa, jossa myös samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton. 

R  Ruoka säilyi kestoaiheena. Vegen jälkeen hyönteiset vaikka leivässä ja suklaassa. 

S  Sote. Onneksi olkoon Suomi, 321. sote-sopu on nähnyt päivänvalon. Nyt jännitetään mistä se repeää seuraavaksi. 

T  Turhake. Fidget Spinner oli yksi vuoden 2017 turhakkeista. Konmaritetaan 2018 ulos. 

U  Uber. Alustatalouden tähti on ajanut kriisistä toiseen. Taustalla pahat ongelmat yrityskulttuurissa. 

V  Väyrynen ei suostu poistumaan millään, ei siis millään, näyttämöltä. Keksii aina uusia metkuja, joilla varastaa paikan parrasvaloissa. On myös armoton kuppi- ja kirjakauppias. 

W  Weinstein, Harvey. Sika. Ks. #metoo.

X  X = Kansakunta etsii uutta nimeä äitiyspakkaukselle. Vuonna 2017 puhuimme paljon sukupuolittuneista termeistä ja titteleistä. 

Y  Youtube. Teoston ja Googlen kiista lisenssisopimuksista johti kotimaisen ja ulkomaisen musiikin blokkaamiseen Youtubessa. Tapaus osoitti miten iso valta kansainvälisillä digijättiläisillä on meidän arkeemme. 

Z  Zoo-diplomatia. Ähtäri odottaa propaganda-pandoja. 

Å  Åland. Jo kolmatta kertaa mukana. Keksi saatana itse parempi!

Ä  Älä kerro Martille. Kai joku muisti kertoa? 

Ö  Örvellys. Jotain on pakko tehdä, jos tästä sanasta tulee ensimmäisenä mieleen Suomen eduskunta. 


Hyvää joulua ja asiallista lomaa!
– Vuoden 2017 aakkoset kokosi Ellun Kanojen työryhmä

Meitä kiinnostaa yhteistyö kanssasi!

Otathan yhteyttä, niin voimme auttaa!