Vastuullisuus

Earth Hour – mahtava tilaisuus tehdä kotona se yksi asia, joka aina vaan jää

Suomessa vietetään Earth Houria lauantaina 30.3. jo kymmenettä vuotta. WWF:n perustamassa tapahtumassa näytetään valomerkki ilmastolle kytkemällä valot pois tunnin ajaksi.

Earth Houria vietetään 30.3.

Yksi ilmaston kannalta oleellinen teko on jättää ostamatta. On kuitenkin olemassa lukuisia konsteja, joilla voimme pidentää hankkimiemme kulutustuotteiden käyttöikää.

Ellun Kanat listaa ilmastoystävällisiä keinoja, joilla voit venyttää omistamiesi tavaroiden ja kodinkoneiden elinkaarta – ja mikä parasta, ne hoituvat kaikki tunnissa!

1. Järjestä vaate- tai kenkäkaappi (ja siirrä harvoin käytetyt kierrätykseen)

Huhtikuun kynnyksellä on jo aika siirtää hikoiluttavan paksut neuleet ja kengät säilytykseen. Kierrätä samalla vaatekappaleet, joita et ole käyttänyt yli vuoteen. Moni yhdistys ja yritys ottaa vastaan puhtaita, käyttöön soveltuvia vaatteita. Esimerkiksi Recci-liikkeissä hyväkuntoiset vaatteet myydään ja huonokuntoiset materiaalit kierrätetään puolestasi.  

2. Ompele se nappi

Vaatekriisi? Vai tarpeeksi asukokonaisuuksia, muttei koko repertuaari käytettävissä? Löytyikö kaapista rikkinäisiä vaatteita? Hyödynnä Earth Hourin aika vaatteiden kunnostamiseen. Lisäät niiden käyttöaikaa ja ostat tulevaisuudessa vähemmän. Ompele irronneet napit takaisin, parsi paikka ja ota tarraharjalla ylimääräiset nukat ja karvat pois villapaidoista.

3. Huolla kengät ja ota eriparisukat uusiokäyttöön

Entä onko laatikkosi salakavalasti täyttynyt eriparia olevista sukista, joita et voi enää kuvitella käyttäväsi? Ota parittomat sukat hyötykäyttöön nahkakenkiä lankatessa.

4. Vanhat lakanat vanulapuiksi

Reikiintyneet lakanat saavat uuden elämän pesunkestäviksi vanulapuiksi Turkooseja unelmia -blogin neuvoilla – hukkapalat voit uusiokäyttää rätteinä. Eri värisistä lakanoista tuunatuille lapuile voi määrittää omat käyttötarkoituksensa.

5. Hoida pyykinpesukonetta ja pidennä sen käyttöikää

Pyykinpesukonetta vaivaavista tunkkaisista hajuista ja kalkkijäämistä eroon pääseminen vaatii vain pientä vaivannäköä. Lisää pesuainelokeroon noin 100 grammaa sitruunahappoa, jonka jälkeen pyöräytä tyhjä kone 90 asteen pesuohjelmalla, ilman esipesua. Toinen, 40–60 asteen ohjelma kiepautetaan pyykinpesuaineen kanssa, kertoo Martat. Puhdistamatta jääneen koneen poistopumppuun voi kerrostua bakteerin lisääntymistä edistävää ainesta.

Se, että puhdistat ja huollat kodinkoneitasi, pidentää niiden käyttöikää.

6. Säilytä maut pakkasessa

Nahistuneet yrtit ja tummuneet hedelmät voi pilkkoa pakkaseen ruokahävikin estämiseksi. Käytä ne vaikka smoothieen seuraavana aamuna. Olisikohan nyt myös hyvä hetki sulattaa pakastin, ettei homma veny seuraavaan muuttoon asti? Säännöllinen sulatus parantaa laitteen energiatehokkuutta.

7. Älä pelkästään polta kynttilöitä – tee jämistä uudet

Melkein loppuun palaneet kynttilät on mahdollista uusiokäyttää kotikonstein. Tähän toimeen on kuitenkin valmistauduttava jo ennen Earth Houria, koska tarvitset sydänlangan, peltipurkin, kattilan, lyijykynän ja kuumuutta kestävän astian. Ohjeet löydät mm. Kierrätyskeskuksen sivuilta. Käyttämättä jääneitä kynttilän nysiä ei voi erikseen kierrättää, vaan ne heitetään energiajakeeseen.

8. Kokeile sitä uutta kasvisruokareseptiä

Jääkö kasvisruokien kokkailu vähälle, koska uusien reseptien löytäminen tuntuu niin pirun hankalalta eikä aina tee mieli soijabolognesea? Tästä tekosyystä pääsee eroon laittamalla vipinää kinttuihin! Kasvisruokablogeja on paljon, ei muuta kuin tekemään. Esim. Viimeistä murua myöten on takuuvarma inspiraation lähde. Ellu on tällä hetkellä tykästynyt erityisesti keväiseen sitrusrisottoon. Osta raaka-aineet aamupäivällä, hae kylkeen esimerkiksi kuiva luomuvalkkari ja käytä Earth Hour kynttilänvalossa kokkailuun. Nautintotakuu.

 

Meitä kiinnostaa yhteistyö kanssasi!

Otathan yhteyttä, niin voimme auttaa!