Hyppää sisältöön

Ellun Kanojen ennakointiosaajat muotoilivat tulevaisuuskompassin yritysjohdolle – ja antavat sille vaikuttavuustakuun

Nyt, jos koskaan, yritysjohtaja tarvitsee kykyä keskittyä ja ajatella kirkkaasti.

Yritysten ja organisaatioiden on löydettävä keinot selvitä kysynnän romahduksesta. Samaan aikaan yritysten tulisi varautua kriisin jälkeiseen aikaan: nähdä vaihtoehtoja ja uusia kasvun paikkoja.

Ellun Kanojen strategisen ennakoinnin asiantuntijat ovat muotoilleet akuutin kriisin aiheuttamaan lamaannukseen sopivia ketteriä työkaluja, jotka auttavat yritysjohtoa näkemään nykytilanteen yli.

Ellun Kanojen ennakoinnin työkalut on muotoiltu tilanteeseen, jossa suuntaa ja vaihtoehtoja tulee kyetä analysoimaan nopeasti ja systemaattisesti liiketoiminnan arjessa.

“Koronavirus haastaa perustavanlaatuisesti yritysten normaalin liiketoiminnan pyörittämistä. Parasta johtamista, mitä yritysjohto voi tässä ajassa tehdä, on tulevaisuuteen varautuminen ja skenaariotyö”, sanoo Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen.

Skenaariotyö valmistaa johtajaa ja organisaatiota muokkaamaan liiketoimintaa, löytämään kasvun lähteitä ja keinoja varautua tilanteisiin, jotka voivat olla edessä.  On vaarallista pitää katsetta nykyhetkessä ja rakentaa yrityksen tulevaisuutta vain yhden kortin varaan. Tilanteessa, jossa pakka menee uusiksi, tulevaa koskevat suunnitelmat eivät voi nojata menneisyyteen. Skenaariotyö kutistaa yllätetyksi tulemisen mahdollisuutta. Vaihtoehtojen hahmottamisessa ja suunnan valinnassa skenaariometelmät ovat konkreettinen ja tehokas tuki.

Skenaariotyöskentelyssä organisaatiot:

– kasvattavat reaktioherkkyyttään liiketoiminnan käänteisiin

– tehostavat toimeenpanoa ja kirkastavat johtamista ja päätöksentekoa

– kykenevät tarkastelemaan tulevaisuutta analyyttisesti, vaikka näkymä on muuten sumuinen ja ympäristö turbulenssissa.

Ellun Kanat on räätälöinyt kaksi tapaa tarkastella tulevaisuutta keskellä kriisiä:

  • Strategian ensiapu

Strategian ensiapu on akuutin kriisitilanteen strategian tarkastelumenetelmä. Se on suunnattu talouden ja toimialanäkymien lyhyen aikavälin hallintaan. Sillä turvataan elintärkeän liiketoiminnan jatkuvuus. Työskentelyn tuloksena syntyy kiteytetty näkemys strategian yhteensopivuudesta muuttuneeseen toimintaympäristöön ja näkymä niihin mahdollisuuksiin, joita kriisin keskellä voidaan hyödyntää.

  • Liiketoiminta koronan jälkeen

Koronakriisin jälkeen maailma ei palaudu ennalleen. Keskipitkän aikavälin skenaariotyössä luodaan yhteistä käsitystä koronan jälkeisestä todellisuudesta yhteiskunnan ja yrityksen toimialan tasoilla. Rakennamme myös näkymää mahdollisuuksista ja varautumisen keinoista.

“Skenaariotyö luo reagointikykyä ja vaihtoehtojen hahmottamisen taitoja. Ne ovat molemmat kyvykkyyksiä, joita johtaja voi kehittää itse, tiimissä, miksei koko organisaationkin tasolla. Meidän työkalumme ovat sellaisia, joita johto voi hyödyntää arjessa säännöllisesti. Käsitystä tulevasta pitää jatkuvasti päivittää, etenkin nyt”, sanoo Ellun Kanojen liiketoimintajohtaja Marjaana Toiminen.

 

Miksi Ellun Kanat on juuri nyt sopiva kumppani strategia- ja ennakointityöskentelyyn?

  • Liiketoiminnan arki edellä. Autamme muokkaamaan tulevaisuusnäkymiä, minkä jälkeen tuomme analyysin tähän hetkeen. Puramme näkemykset tavalla, josta on hyötyä liiketoiminnassa juuri nyt.
  • Työkalujen helppous. Olemme muotoilleet parhaista strategisen ennakoinnin työkaluista liiketoimintajohdolle ymmärrettäviä ja strategisiin käytäntöihin sopivia versioita.
  • Osaaminen ja näkemys. Tarjoamme avuksesi harvinaisen yhdistelmän liiketoiminnan strategiaosaamista, yhteiskunnallista ymmärrystä ja strategisen ennakoinnin ammattitaitoa. Tarvittaessa apuun saadaan myös Ellun Kanojen vahva viestintäosaaminen. Tiimimme on saanut olla muotoilemassa merkittävien yritysten ja julkisten toimijoiden tulevaisuuskuvia ja liiketoiminnan transformaatiota.
  • Annamme työlle vaikuttavuustakuun. Ymmärrämme, että kriisin hetkellä on vaikeaa tehdä ostopäätöksiä. Kerromme vaikuttavuustakuusta mielellämme lisää.

“Maailmankuulu futuristi Amy Webb on todennut osuvasti, että jos liukkaalla tiellä ajaessa menettää auton hallinnan, kuski painaa paniikissa vaistomaisesti jarrua. Mutta jos tilanteessa olisi aikaa ajatella, rationaalinen puolemme kertoisi meille, että juuri nyt kannattaa antaa auton liukua jään yli, pitää ratti suorana ja pysyä rauhallisena. Samoin myös keskellä koronan aiheuttamaa luisua käsillä on hetki, jolloin kannattaa varata aikaa ajattelemiselle ja etsiä mahdollisista kehityskuluista analyyttisesti ne vaihtoehdot, joiden varaan tulevaisuutta kannattaa rakentaa”, sanoo Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Elina Kiiski-Kataja.

 

Jos kiinnostuit ennakoinnin työkaluista tai strategia- ja skenaariotyöstä, ota yhteyttä:

Marjaana Toiminen, liiketoimintajohtaja, 040 708 2648, marjaana.toiminen@ellunkanat.fi
Antti Erikivi, asiakkuusjohtaja, strategi 050 388 3693, antti.erikivi@ellunkanat.fi
Elina Kiiski-Kataja, tutkimusjohtaja, 044 540 3367, elina.kiiski-kataja@ellunkanat.fi 

Haku