Hyppää sisältöön
Sosiaali- ja terveysministeriö & valtioneuvoston kanslia

Vaikuttavuutta ja vetoavaa visuaalisuutta erilaisille kohderyhmille

Parlamentaarisessa komiteassa valmisteltiin vuoden 2020 aikana Suomen ensimmäinen kansallinen lapsistrategia. Lapsistrategia julkaistiin keväällä 2021. Merkittäviä lapsen oikeuksia koskevia linjauksia sisältävä teksti oli tärkeää saada esitettyä niin, että se iskostuu lukijan kuin lukijan mieleen. Kohderyhmä oli siis käytännössä kaikki suomalaiset. Ellun Kanat toimi asiantuntijatiimin taisteluparina ja laati lapsistrategialle vaikuttavuussuunnitelman, kansalaisille suunnatun materiaalipaketin, visuaalisen ilmeen ja sen useat versioinnit.

Muutostarve

Kansallisella lapsistrategialla on tärkeä tavoite: lapsen oikeuksia kunnioittava yhteiskunta. Ihmisoikeuksien kannalta äärimmäisen merkityksellinen teksti tuli saada jäämään kaikenikäisten lasten, nuorten ja aikuisten mieliin. Kun kohderyhmänä on yhtälailla taaperoikäiset, vanhemmat, lasten ja nuorten kanssa työtä tekevät ammattilaiset ja erilaiset päättäjät, tuli suunnittelussa ja visuaalisuudessa pyrkiä yhdistämään kaikkien näiden tarpeet ja odotukset yhteen.

Näkemys

Suunnittelutyön keskeinen ohjaava periaate oli lähestyä toimenpiteitä ja visuaalisuutta lapset ensin -periaatteella. Saavutettavuus ja moninaisuus olivat myös itsestäänselviä lähestymistapoja kaikissa toteutuksissa.

Muutos

Kansallinen lapsistrategia lanseerattiin kahdessa osassa: virallisen, poliittisen julkaisun lisäksi järjestettiin lapsille ja nuorille suunnattu tilaisuus, jonka ohjelma oli suunniteltu erityisesti tämän kohderyhmän tarpeista. Tilaisuuden juonsi Marja Hintikka.

Lapsistrategian visuaalisessa ilmeessä ja taittotyössä huomioitiin eri-ikäisten kohderyhmien kyvyt lähestyä sisältöä. Niinpä lapsistrategialle luotiin väreillä ilotteleva toimintaa pursuava visuaalinen maailma. Jokaisella kuvitetulla hahmolla on vahva yhteys lapsistrategian sisältöön ja avainviesteihin, jolloin kuvitus itsessään toimii viestinviejänä.

Lapsistrategian sisällölle suunniteltiin lukuisia erilaisia toteutuksia ja jalkautuksia eri kohderyhmien tavoittamiseksi. Keväällä 2021 toteutettiin mm. keskustelupaperi kuntapäättäjille sekä julisteet neuvoloiden ja koulujen käyttöön.

”Ellun Kanat toimi lapsistrategian tiimin viestinnän tukena julkaisutilaisuuksien viestinnällisessä sparrailussa, vastasi vaikuttavuussuunnitelman ja kansalaismateriaalien suunnittelusta sekä ensimmäisistä viestinnän materiaaleista, joita lapsistrategiaan liittyen tuotettiin. Tiimi haastoi meitä rohkeampaan ajatteluun ja esitteli monia erilaisia mahdollisuuksia, joita emme itse olisi osanneet ajatella. Erityisen ylpeä olen lapsistrategian kuvituksesta ja julkaisun taitosta: työ kunnioittaa, puhuttelee ja osallistaa meidän työn tärkeintä kohderyhmää eli lapsia ja nuoria, mutta vetoaa myös aikuisiin. Olemme olleet yhteistyöhön erittäin tyytyväisiä.”

Ota yhteyttä

Suvi Auvinen

muutoksen tekijä, johtava asiantuntija

Anni Tolvanen

muutoksen tekijä (vapaalla)

Haku