Yritystrendit 2021: nousussa merkitys ja muutoskyky
Listasimme yli sadan yrityksen kanssa lähitulevaisuuden tärkeimmät työelämään vaikuttavat trendit.
Ellun Kanat julkaisi tänään trendilistan asioista, joista yritysten kannattaa olla kartalla tulevana vuonna ja myös pitkällä tähtäimellä. Työ tehtiin yhdessä yritysten kanssa: pyysimme Executive Insights -verkostossamme olevia yrityksiä arvottamaan erilaisia trendejä ja muutoksen ajureita sen mukaan, millaiset trendit ovat yrityksille todennäköisiä ja vaikuttavat niiden toimintaan. Hyödynsimme työssä Inclus-ennakointityökalua, joka soveltuu hyvin myös riskienhallintaan.
Saimme vastauksia yli sadasta yrityksestä. Vastaukset paljastivat koronan aiheuttaneen suuren muutoksen yritysten arjessa. Ylivoimaisesti tärkeimmäksi trendiksi nostettiin se, että yritysten sisäisen muutoskyvyn merkitys korostuu.
En yllättynyt, kuinka korkealle nostettiin myös kyky luoda yritykseen yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta etätyön aikakautena. Uudenlaisten taitojen oppimista ja yhteistyökyvyn edistämistä pidettiin yrityksissä tärkeänä, samoin merkityksellisyyttä.
Perusteluissa todettiin, että kun fyysinen etäisyys muihin kasvaa, on yrityksen näkökulmasta erityisen tärkeää, että yrityksellä on selkeä merkitys, jonka kaikki ymmärtävät ja joka tarjoaa sen tavoitteen, jota kohti yhdessä työskennellään. Alustatalouden kehityksen kiihtyminen nousi myös selvästi trendiksi, joka tulevana vuonna näkyy yritysten agendalla.
Mitä jos yksinäisyydestä tulee megatrendi?
Yritykset arvioivat muutoksia myös pidemmällä aikavälillä. Todennäköisinä ja yrityksille vaikutuksia aiheuttavina trendeinä nousivat esiin digitaalisuuteen liittyvä toimintatapojen laajempi muutos, yritysten muuttuva rooli yhteiskunnassa, sekä vihreä talouskasvu.
Koronan aiheuttama digiloikka ja yleistyvä etätyö vievät todennäköisesti ihmisten arkea ja palvelujen käyttämistä entistä digitaalisemmaksi. Mikäli nämä ilmiöt toteutuvat voimakkaina, niillä on valtava “säteilyvaikutus” moneen muuhunkin asiaan: siihen miten liikumme, miten kaupungit ja palvelut toimivat, miten kohtaamme toisiamme, millainen kulttuurimme ylipäätään on.
Toimistojen ja toimistotyön yleistymisellä on ollut valtava vaikutus siihen, miten länsimainen elämäntapa on muotoutunut viimeisen sadan vuoden aikana lähtien kaupunkisuunnittelusta, palvelujen sijoittumisesta tai ihmisten liikkumisesta paikasta toiseen. Nyt mahdollinen muutos voi pitkällä aikavälillä näkyä erityisen merkittävästi.
Itse huomaan pohtivani myös yksinäisyyttä osana tätä kehitystä, voidaan jopa puhua yksinäisyyden megatrendistä. Mistä löytyvät ystävät, kaverit ja tutut, jos kaikissa elämänvaiheissa siirrytään yhä enemmän esimerkiksi etäopintoihin ja myöhemmin etätyöhön? Koska perhekoot pienenevät jatkuvasti, kysymys ei ole lainkaan vähäpätöinen koko yhteiskunnan laajemman hyvinvoinnin näkökulmasta.
Tulevaisuuden trendinä yrityksen “kädenjälki” eli positiivinen vaikutus ympäröivään kokonaisuuteen
Yritysten muuttuva rooli maailmassa tunnistettiin kyselyssämme myös pidemmällä aikavälillä merkitykselliseksi trendiksi, joka liittyy myös vihreän talouden kasvuun. Maailma on kääntymässä suuntaan, jossa jokaisen panosta hyvän tulevaisuuden rakentamiseksi tarvitaan. Menestyvän liiketoiminnan yhdistäminen kestäviin toimintatapoihin on kysymys, jota monessa yrityksessä parhaillaan ratkotaan.
Tulevaisuuden suuri kysymys onkin, mistä arvo syntyy, jos toiminnan reunaehdot ovat ratkaisevasti toisenlaiset kuin aiemmin.
Yritykset ongelmanratkaisijoina -trendi siirtää katsetta horisonttiin, eikä enää riitä vain oman haittajalanjäljen minimointi. Jatkossa olennaiseksi tulee “kädenjälki”, positiivinen vaikutus ympäröivään kokonaisuuteen. Vihreä talouskasvu on osa tätä näkymää, jonka yritykset arvioivat varsin tärkeäksi pitkällä aikavälillä. Haastavan asiasta tekee se, että nykyisillä kulutustottumuksilla, toimintatavoilla ja resurssien käytöllä emme ole vielä lähellekään kestävyystavoitteiden toteutumista. Tulevaisuuden suuri kysymys onkin, mistä arvo syntyy, jos toiminnan reunaehdot ovat ratkaisevasti toisenlaiset kuin aiemmin.
Ennakoinnin näkökulmasta itseäni kiinnostavat myös trendit, joita ei pidetty kyselyssä kovin todennäköisinä tai tärkeinä – koska tulevaisuus usein myös yllättää. Yritykset eivät nostaneet kyselyssä merkitykseltään suuriksi esimerkiksi perustulon mahdollisuutta tai globalisaation hidastumista. Mutta etenkin globalisaatioon liittyvät teemat herättävät USA:n viime viikkojen tapahtumien valossa ehkä uudenlaista pohdintaa?
Maailmantalouden ja ja myös vakauden tilanne on arvaamaton, ja viime vuosikymmen käänteineen on opettanut sen, että yllätykset ovat uusi normaali. Tämä johtaa meidät takaisin erittäin tärkeiksi arvioituihin trendeihin eli muutoskyvykkyyteen ja kykyyn luoda yhteisöllisyyttä epävarmoina aikoina.
Kuten yrityksissä oli huomattu, nämä teemat ovat epävarmassa maailmassa suurella varmuudella kysyttyjä taitoja laajemminkin.
Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa. Mutta ennakoinnin ja erilaisten skenaarioiden tärkein anti onkin erilaisten mahdollisten tulevaisuuksien pohtiminen. Tulevaisuusajattelu antaa välineitä hahmottaa paremmin sitä, missä olemme nyt, millaiset asiat meidät voivat yllättää ja millaista tulevaisuutta haluamme itse olla rakentamassa.
Toivomme, että trendilistamme tarjoaa välineitä tähän!