Yritykset USA:ssa ovat strategisten arvovalintojen edessä

Sarjan kahdessa edellisessä jaksossa olemme käsitelleet sitä, miten liiketoimintaympäristö on muuttumassa USA:ssa ja kuinka jyräävään neuvottelutyyliin kannattaa suhtautua. Tässä kirjoituksessa Ellun Kanojen johtava asiantuntija Jouni Mölsä syventyy siihen, miten presidentti Donald Trumpin hallinnon edistämät arvot vaikuttavat liiketoimintaympäristöön ja kuluttajien tavoittamiseen polarisaation lisääntyessä eri yhteiskunnissa. Lue, miten arvomurros muuttaa markkinoiden dynamiikkaa.
Yhdysvaltalainen yhteiskunta elää arvomurrosta. Tämä ei ole vain poliittinen ilmiö, vaan kulttuurinen muutos, joka vaikuttaa suoraan yritysten toimintaympäristöön, kuluttajakäyttäytymiseen ja markkinoiden rakenteisiin. Trumpin hallinto on ajaa läpi eräänlaista henkistä vallankaappausta. Osana tätä se pyrkii muuttamaan arvojärjestelmää koko maassa.
Eräitä keskeisiä esimerkkejä tästä ovat:
- Taloudellisen nationalismin vahvistaminen: Trump on allekirjoittanut useita kotimaista tuotantoa suosivia asetuksia, mukaan lukien ”Made in America”-asetuksen vahvistaminen ja liittovaltion hankintojen kotimaisuusasteen nostaminen. Tariffisota.
- Kansallisen sääntelyn purkaminen: Hallinto on jatkanut ympäristösäädösten keventämistä, mikä on näkynyt esimerkiksi öljyn- ja kaasunporausrajoitusten purkamisessa.
- Osavaltioiden autonomian lisääminen: Liittovaltion virastojen toimivaltuuksien rajoittaminen ja päätösvallan siirtäminen osavaltiotasolle on ollut näkyvää muun muassa terveydenhuollon ja koulutuksen aloilla.
Yritysten on määriteltävä arvopositionsa – tai se saatetaan luoda ulkoa käsin
Arvopositio ei ole vain brändikysymys, vaan keskeinen strateginen valinta. Se määrittelee, mitä arvoja yrityksesi korostaa, mihin moraalisiin periaatteisiin sitoudut ja miten nämä näkyvät tuotteissasi, viestinnässäsi ja toimintatavoissasi.
Keskitien kulkijalle käy tällaisessa tilanteessa helposti huonosti. Polarisaation syventyessä aidalla istuminen ei ole vaihtoehto. Aitaa saattavat keikuttaa monet tahot, kuten arvolähtöiset kuluttajat tai työntekijät. Toisin sanoen yritysten on määriteltävä oma arvopositionsa tai se saattaa lähteä ajelehtimaan päiväjulkisuuden pohjalta suuntaan tai toiseen.
Olemme nähneet tästä esimerkkejä:
- Oikeusministeri Pam Bondi kehotti oikeusministeriötä ”tutkimaan, poistamaan ja rankaisemaan” DEI-ohjelmia eräissä yksityisen sektorin yrityksissä, jotka saavat liittovaltion varoja.
- Useat suuryritykset ovat joko luopuneet tai rajoittaneet DEI-ohjelmiaan.
- Trumpin sosiaalisen median alusta Truth Social on onnistunut houkuttelemaan mainostajia, jotka haluavat tavoittaa konservatiivisen arvomaailman omaavia kuluttajia.
Arvopohjainen asiakassegmentointi on välttämättömyys
Perinteinen demografinen ja psykografinen asiakasprofilointi ei riitä markkinoilla. Menestyvät yritykset ovat siirtyneet arvopohjaiseen segmentointiin:
Nike on tunnistanut sosiaalista oikeudenmukaisuutta arvostavat kuluttajat merkittäväksi kohderyhmäksi ja rakentunut viestintänsä tämän ympärille.
Walmart sopeuttaa viestintäänsä alueellisesti: konservatiivisemmissa osavaltioissa korostetaan. perhekeskeisyyttä ja edullisuutta, liberaaleimmilla alueilla vastuullisuutta ja monimuotoisuutta.
Chick-fil-A on avoimesti profiloitunut konservatiivisia arvoja kannattavana yrityksenä ja rakentanut vahvan asiakaskunnan tämän position ympärille.
Navigointi polarisoituvassa toimintaympäristössä
Miten johtaa yritystä menestyksekkäästi uudessa arvotodellisuudessa?
Siinäpä kysymys, jota mekin mietimme asiakkaidemme strategisena kumppanina. Autamme yrityksiä ja organisaatioita esimerkiksi seuraavanlaisissa muutoksissa:
Arvoskenaarioiden rakentamisessa: Autamme tunnistamaan, miten erilaiset arvokehityskulut voivat vaikuttaa toimialaasi ja asiakassegmentteihisi.
Arvoposition määrittelyssä: Tuemme yrityksen kohdeasiakkaiden maailmassa resonoivan ja sitä kautta liiketoimintatavoitteiden saavuttamista tukevan arvopostion rakentamisessa.
Viestinnän kohdentamisessa: Kehitämme räätälöityjä viestintästrategioita, jotka huomioivat paikalliset arvokontekstit ja puhuttelevat kohderyhmiä.
Henkilöstökulttuurin vahvistamisessa: Autamme luomaan työympäristön, jossa erilaisista arvotaustoista tulevat työntekijät voivat työskennellä yhdessä tehokkaasti.
Varmista kilpailukykysi muuttuvilla markkinoilla
Arvomuutos on vahvasti menossa myös Euroopassa. Onko yrityksesi valmis tähän? Haluatko varmistaa, että strategiasi, viestintäsi ja brändisi resonoivat kohdeyleisösi kanssa tässä uudessa toimintaympäristössä?
Jos haluat jatkaa keskustelua arvomurroksen kääntämisestä kilpailueduksi, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä Jouni Mölsään.
Kuva: Eduardo Ramos / Unsplash