Internet ei nuku, nuku sinä!
Työni on intohimoni ja nautin siitä, että saan tehdä paljon asiallisia hommia. Olen kuitenkin kolmekymppinen nainen ja luen Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa Erja Yläjärven pohdintaa siitä, miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30.
Työuupumus ja erityisesti nuorten naisten työuupumus on noussut otsikoihin. Olenko itse matkalla tuohon suuntaan? Enkö vain tajua, että olen matkalla kohti tuhoa? Onko uupumus väistämättä edessä?
Ei oikeastaan tunnu siltä, mutta kertomusten mukaan työuupumus saapuukin nimenomaan salakavalasti ja yllättäen. Alan olla huolissani.
Me paiskimme Ellun Kanoilla kovasti hommia, mutta työntekijöiden hyvinvointi, hyvä työ, on meille tärkeää. Sen todistaa esimerkiksi Iinan kertomus Instagramissa. En ole itse palanut loppuun, mutta olisi naiivia väittää, ettenkö miettisi sen mahdollisuutta ja ennalta ehkäisemistä.
Sosiaalinen media työnä merkitsee sitä, että työ ja muu elämä kietoutuu tiiviisti yhteen. Itseään pitää siis tarkkailla ja tekemistä rajoittaakin aktiivisesti. Työympäristö vaikuttaa paljon, etenkin jos työn ja vapaa-ajan raja on häilyvä. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa jaksamiseen, koska oma hyvinvointi on ennen kaikkea omalla vastuulla.
En ole itse palanut loppuun, mutta olisi naiivia väittää, ettenkö miettisi sen mahdollisuutta ja ennalta ehkäisemistä.
Sosiaalista mediaa syyllistetään milloin mistäkin; se luo paineita ja vaikuttaa kielteisesti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, pinnallistaa ihmissuhteetkin.
Somen moittimisen sijaan ajattelin jakaa pari yksinkertaista keinoa, joilla itse ehkäisen huonoa oloa ja työuupumusta.
1. Aseta rajat itsellesi. Ihmiset ja tilanteet työpaikoilla ovat yksilöllisiä, mutta olen itse huomannut miten tärkeää on, että asettaa itse rajat omalle tekemiselle: laita puhelin säännöllisesti pois (poista vaikka someappit kokonaan vähäksi aikaa), älä anna itsellesi lupaa jatkuviin keskeytyksiin liukumalla someen, älä ota puhelinta metriä lähemmäksi sänkyä. Ei some meistä tee levottomia jos luomme omat rajat. Jos minä pystyn siihen, sinäkin pystyt.
2. Älä ikinä, IKINÄ, tingi unesta. Mikään ei ole niin tärkeää, että sinun tulisi olla nukkumatta sen takia. Laura Sokka väitteli siitä mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen uupuu työssään. Tutkimustuloksista on nähtävissä miten merkittävä yhteys unen laadulla ja määrällä on työuupumuksen kanssa. Sosiaalisen median asiantuntijana tiedän, että maailma ei nuku. Kriisit voivat leimahtaa nopeasti ja mihin aikaan tahansa vuorokaudesta. Siksi, ei ole yksi tai kaksi kertaa kun asiakkaita on autettu myöhään illalla. Nämä ovat ymmärrettäviä poikkeustapauksia. Illat venyvät joskus, tärkeintä on, ettei jatkuvasti. Jos sosiaalinen media vaikuttaa uneesi, laita puhelin vaikka pois pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
3. Valitse oma somesi. Sosiaalisesta mediasta pitää tulla hyvä fiilis! Moni tuntuu ajattelevan, että elämän täytyy näyttää menestyksekkäältä sosiaalisessa mediassa. Tykkäysten määrä, kauniit kuvat merkkivaatteista ja ulkomaanmatkoista ovat kuitenkin ontto mittari menestykselle. Eihän sillä ei ole mitään merkitystä miltä elämäsi näyttää sosiaalisen median kautta, jos itse voit huonosti siksi, että otat siitä paineita. Huonosta olosta ei voi syyttää kanavaa. Me itse luomme ympäristön jossa olemme ja jota selaamme. Jos feediä selatessa tulee huono fiilis ja paineita siitä miltä oma elämä näyttää, kannattaa vaihtaa seurattavia. Jos katsot kuvia ja luet tekstejä joista itsellesi tulee vähäpätöinen ja merkityksetön olo, katso toisen toisenlaisia kuvia ja lue toisenlaisia tekstejä! Internet on täynnä inspiroivaa ja innostavaa sisältöä, ota niistä kaikki irti. Me ihmiset itse teemme oman sosiaalisen mediamme.
Ärsyynnyn sosiaalisen median demonisoinnista. Sosiaalisen median avulla pääsee mihin tahansa paikkaan ympäri maapalloa, miksi et käyttäisi tätä mahdollisuutta oman hyvän mielen ja olon vahvistamiseen?
Ärsyynnyn sosiaalisen median demonisoinnista.
Ota esimerkiksi National Geography, Magnum Photos tai Juniper Foxin tilit seurantaan, ne tuovat taatusti erilaisia näkökulmia ja hyvää mieltä. Samaistuttava, haavoittuvainen, inspiroiva ja humaani sisältö tekee maailmasta paremman ja itsestä onnellisemman kuin postaukset joiden tarkoituksena on tehdä muut kateellisiksi.