(Työ)elämän tarkoitus
Kirsi Pihan uusi podcast What’s the Point etsii elämästä merkitystä ja maailmasta paikkaa niin ihmisille, ilmiöille kuin yrityksillekin.
Jos Indiana Jones olisi saanut liitonarkin Amazonista tilattuna, S-marketin postilokerikkoon valmiiksi toimitettuna pakettina, olisi elokuvasta tullut merkittävästi tylsempi. Niin myös Indiana Jonesin (työ)elämästä.
Kaikki se epämukavuus, mahdottomuuskin, joka Indianan seikkailutyötehtäviin sisältyi, oli merkittävä osa työn merkityksellisyyttä. Toinen osa merkitystä syntyi työporukasta. Marion, Sallah ja Indiana muodostivat tiimin, jonka kesken vallitsi vahva luottamus. Oli joku, jonka kanssa jakaa päivän seikkailuja ja vastuuta sekä kokea vaikeuksia ja voittoja. Myös ajalla on vaikutus merkitykseen. Monellako yliopiston professorilla on enää aikaa lähteä seikkailemaan ympäri maailmaa? Kaikenlaista raporttia pitää täyttää ja tehokkuutta todistaa.
Toimittaja Heikki Aittokosken kirjassa on lause botswanalaiselta mieheltä: Euroopassa aika on lineaarinen hirviö, jota ei saada kesytettyä. Aika monella on ehkä tämä hirviö niskassaan, niin töissä kuin vapaallakin
Se, että voi syventyä näinkin tiiviisti tutkimustehtävään, on melkoinen harvinaisuus. Toimittaja Heikki Aittokosken kirjassa on lause botswanalaiselta mieheltä: Euroopassa aika on lineaarinen hirviö, jota ei saada kesytettyä. Aika monella on ehkä tämä hirviö niskassaan, niin töissä kuin vapaallakin. Itse kutsun sitä aikavankilaksi, jonka tyrmään olemme itse itsemme usein työntäneet.
Minua on aina kiehtonut, mistä merkitys syntyy.
Tiedän, että moni on sitä mieltä, että elämän tarkoitusta ei tarvitse hakea: tarkoitushan on elää. Silti filosofit ovat kautta aikojen hakeneet vastausta nimenomaan sille, kuinka elää. Mitä on hyvä elämä, mitä on onnellisuus. Moni jo hylkää ajatuksen onnellisuuden tavoittelemisesta hyvän elämän päämääränä. Onnellisuuden tila syntyykin tarpeellisuuden tunteesta, suhteessa toisiimme. Kysymys ehkä kuuluukin: mitä on merkityksellinen elämä? Ja jos merkityksellinen elämä on päämäärä, mistä kaikesta se sitten syntyy?
Keskustelu merkityksestä kasvaa osana yrityksen päätöksentekoa
Työ on muuttunut yhä useammalla meistä mekaanisesta suorittamisesta, koneen osana toimimisesta vaativaksi aivotyöksi, jatkuvaksi päätösten tekemiseksi ja itsensä johtamiseksi. Usein se on sisällöltään huimasti kiinnostavampaa ja merkityksellisempää kuin aikaisemmin. Samalla myös vaatimus työn merkityksellisyydestä on kasvanut. Toisaalta voi olla, että jäämme odottamaan, että työlle tipahtaa jostain ulkoapäin merkitys sen sijaan, että rakentaisimme sen itse. Ja olemmeko tehneet työn merkityksestä liian abstraktia? Mitä jos iso osa työn merkityksestä syntyykin ihan yksinkertaisesti siitä, että tekee asioita toisten, samoista asioista kiinnostuneiden kanssa.
Hyvässä ja pahassa me luomme yhdessä ja suhteessa toisiimme merkityksiä. Onko merkitys ehkä aina kiinni sosiaalisesta kontekstista?
Koronakevät on osoittanut monelle – näin uskon – että yhteisö, jossa teemme töitä, on tärkeämpi kuin ehkä aikaisemmin olemme käsittäneet. Merkitys syntyy yhteisestä työn tulkinnasta, tarpeellisuudesta ja suunnasta. Väittäisin melkein, että ilman muita ihmisiä ei merkitykselläkään ole mitään – noh – merkitystä. Hyvässä ja pahassa me luomme yhdessä ja suhteessa toisiimme merkityksiä. Onko merkitys ehkä aina kiinni sosiaalisesta kontekstista?
Yksilön ja yhteisön lisäksi yritykset hakevat omaa ”purposeaan” monella tavalla. Osa miettii aidosti mikä on yrityksen olemassaolon tarkoitus, osa teettää sloganeita, joilla houkutellaan sidosryhmiä. Joka tapauksessa keskustelu merkityksestä on kasvava osa myös yritysmaailman päätöksentekoa, viestintää ja vastuullisuutta. Siksi, että sillä on merkitystä meille kuluttajina, työntekijöinä ja yhteiskuntana.
Tuntuu siltä, että merkitystä ja tarkoitusta pohditaan nyt enemmän kuin koskaan monella tasolla. Ajattelin osallistua tähän pohdintaan.
What’s The Point?
Tänään julkistettiin virallisesti ensimmäinen jakso What’s The Point? -podcastista, jossa etsitään elämästä merkitystä ja maailmasta paikkaa niin ihmisille, ilmiöille kuin yrityksillekin.
What’s The Point? -podcast on syntynyt halusta sukeltaa syvemmälle merkitykseen, siihen, mikä sytyttää ihmisen elämään eloa ja toisaalta siihen, mikä on yrityksen merkitys yhteiskunnalle, työntekijöille ja asiakkaille (tai onko sillä edes merkitystä?).
Keskusteluissa selvitetään, millä on merkitystä, mikä merkityksessä on arvokasta ja millä tavalla se liittyy hyvään työelämään, jaksamiseen ja kipinään.
Podcastissa kysytään:
Kuinka merkityksen voi menettää ja toisaalta löytää uudelleen? Onko merkitys aina sosiaalisen kontekstin luomaa, arvotammeko asioita oman viiteryhmämme kautta vai tuleeko merkitys sisältä? Voiko merkitystä toisaalta joskus olla liikaa? Onko merkityksellinen työ juuri se työ, joka uuvuttaa ja väsyttää meidät? Voiko merkitys olla vaarallista, sillä eikö juuri terroristijärjestöillä ole usein valtavan vahva missio ja tarkoitus?
Viikottaiseen keskusteluun kutsun vieraaksi uteliaita ihmisiä, joilla tuntuu olevan kiinnostavaa sanottavaa. What’s The Point? ei ole haastattelu- vaan keskustelupodcast, vuoropuhelu, jossa haetaan eri kulmia kuin bisnes- tai asiantuntijahaastatteluissa yleensä. Ajatuksena on, että vieras valottaa myös omaa merkityksen ja tarkoituksen – tehtävänsä – tietä.
Syksyn keskustelukumppaneina ovat muun muassa toimittaja, kirjailija Heikki Aittokoski, kapellimestari Hannu Lintu, filosofi Esa Saarinen, hallitusammattilainen ja kestävän liiketoiminnan edelläkävijä Kaisa Hietala, ravintola Savoyn huippukokki Helena Puolakka, hallitusammattilainen Anne Brunila ja työyhteisövalmentaja Jaakko Sahimaa.
Tiedän, että maailma on podcasteja täynnä, mutta jos merkitys mietityttää, uskoisin, että vieraillani on siitä paljon ajatuksia herättävää sanottavaa.
Ja jos minulta kysytään elämän merkitystä tai tarkoitusta? Määrittely vaihtelee elämän mittaan. Tällä hetkellä sanoisin: Elämän tarkoitus on kokea iloa seikkailuissa, joilla on itseä suurempi merkitys. Toivon, että tämä podcast voisi olla yksi sellainen seikkailu.
Keskustelut löytyvät täältä. Lisäksi podcast löytyy myös Spotifystä, Apple Podcastista ja useimmista muista podcast-alustoista.