Tulevaisuuteen tolkkua analyysin avulla – miksi ennakoinnin työkalut ovat juuri nyt toimarin parhaita kavereita?
Viimeiset kuukaudet ovat olleet melkoista rytinää suhteessa yritysten ja organisaatioiden toimintaympäristöön. Yhtäkkiä maailma sellaisena kuin sen tunsimme esimerkiksi lokakuussa 2021 tuntuu muinaishistorialta. Saati sitten vuosi 2019!
Kun ympärillä myrskyää, on pakko navigoida sumussa. Tällä hetkellä on arvoitus, millaiseksi erilaiset muutosvoimat kehittyvät. Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa. Ensimmäinen varma asia on se, että talouden kehityksellä, Ukrainan sodalla, globalisaation liikkeellä sekä yhteiskuntien sisäisillä ajureilla on vaikutusta kaikkien yritysten ja organisaatioiden toimintaan. Toiseksi varmaa on, että oikeita vastauksia valmiina ei ole kenelläkään.
Juuri nyt yrityksiä ja organisaatioita luotsaavien ihmisten parhaat ystävät tässä ajassa ovat strategisen ennakoinnin ja analyysin työkalut. Ne antavat selkänojaa päätöksentekoon ja tarjoavat mahdollisuuksia tarkastella erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia ja kehityskulkuja. Kun käsissä on selkeitä näkymiä erilaisiin kehityskulkuihin, on signaalien lisääntyessä mahdollista tehdä huomattavasti valistuneempia päätöksiä ja ennusteita tulevaisuudesta, kuin ilman näitä työkaluja.
Juuri nyt yrityksiä ja organisaatioita luotsaavien ihmisten parhaat ystävät tässä ajassa ovat strategisen ennakoinnin ja analyysin työkalut.
Eräs suosikkityökaluni nykyisessä turbulenssissa on ehdottomasti PESTEV-analyysi, josta Ellun Kanat on rakentanut oman sovelluksensa, Tulevaisuustutkan. Analyysissa toimintaympäristöä tarkastellaan erilaisten muuttujien valossa. Nämä muuttujat koostuvat PESTEV -sanan ensimmäisistä kirjaimista, eli poliittiset (Political), taloudelliset (Economic), sosiaaliset (Social), ympäristöön (Environmental), ja arvoihin liittyvät(Values) muutokset. Tarkastelemalla näitä muuttujia systemaattisesti yrityksen tai organisaation ympäriltä, saadaan aikaan analyysi, jossa muodostuu hyvin erilaisia, skenaariomaisia ikkunoita ja näkymiä tulevaan. Tätä analyysiä voidaan hyödyntää tilanneanalyysien ja päätöksenteon tukena päätettäessä strategiasta tai lyhyemmän aikavälin siirroista sumuisessa toimintaympäristössä.
Toisen erinomaisen työkalun turbulenssissa toimimiseen tarjoaa Kolmen horisontin tulevaisuuskuvat. Kolmen horisontin tulevaisuuskuvat perustuvat analyysin tarjoamiin pohjaoivalluksiin joiden avulla muodostetaan tulevaisuuskuvat lyhyelle aikavälille, keskipitkälle aikavälille ja pitkälle aikavälille. Näin muodostetaan näkemystä niistä muutosvoimista, joihin yrityksen tai organisaation tulisi erityisesti kiinnittää huomiota kulloinkin ja miten muutosvoimiin voi vastata strategisin keinoin – toimimalla.
Tulevaisuusanalyysi on kuitenkin vain analyysi, mikäli sitä ei aidosti hyödynnetä ja oteta käyttöön. Olemme huomanneet, että parhaita tuloksia syntyy organisaatioissa, jossa tulevaisuutta pohditaan yhdessä isommalla joukolla. Tällöin usein syntyy oivalluksia ja näkökulmia, jotka helposti jäävät syntymättä, mikäli analyysi tapahtuu vain johdon kulmahuoneessa. Aina ponnistuksen ei tarvitse olla massiivinen työpajaprosessi. Tulevaisuusaiheinen puheenvuoro, mahdollisuus keskustelulle tai teknologian avittama kysely voi avata näkymiä, jotka helposti jäisivät muuten huomaamatta.
Ennakoinnin parissa toimivat puhuvat usein siitä, että parhaat ennakoijat ovat usein niitä, jotka määrätietoisesti rakentavat tulevaisuutta, jonka itse haluavat nähdä toteutuvan. Tämä vaatii yleensä aavistuksen hulluutta ja visionäärisyyttä. Arjen paineissa ja tiukassa taloudellisessa tilanteessa tähän ei aina kaikilla kuitenkaan ole mahdollisuutta. Onneksi hyvällä analyysillä pääsee kuitenkin jo erinomaiseen alkuun!
Elina Kiiski-Kataja on Ellun Kanojen tutkimusjohtaja, joka on erikoistunut strategiseen ennakointiin. Elina auttaa mielellään, mikäli haluat kuulla lisää Ellun Kanojen tulevaisuustyökaluista tai kaipaat syväluotaavaa puheenvuoroa skenaarioista ja megatrendeistä.