Trump palaa Valkoiseen taloon – mihin rampa ankka aikoo käyttää aikansa?
Donald Trump voitti USA:n presidentinvaalit 2024 ja palaa Valkoiseen taloon tammikuussa 2025. Trumpin vaalivoitto antaa republikaaneille vahvan valta-aseman, sillä puolue hallitsee nyt sekä edustajainhuonetta että senaattia. Muutos Yhdysvaltain politiikassa voi olla merkittävä, mutta Trumpin aika toteuttaa muutoksia on rajallinen.
Trumpin vaalivoitto perustui laajaan kannatuksen nousuun
Vuoden 2024 presidentinvaaleissa Donald Trumpin kannatus nousi 90 prosentissa Yhdysvaltain noin 3 200 piirikunnasta verrattuna edellisiin vaaleihin. Vaikka äänestysaktiivisuus jäi hieman vuoden 2020 vaalien tasosta, se oli silti historiallisesti korkea, noin 65 prosenttia.
Merkittävää USA:n presidentinvaaleissa 2024 oli erityisesti Trumpin kannatuksen kasvu latino-äänestäjien keskuudessa. Latino-enemmistöisissä piirikunnissa hänen kannatuksensa nousi noin kymmenen prosenttiyksikköä, ja latinomiesten osalta Trump sai enemmistön äänistä.
Republikaaneilla kaksi vuotta aikaa toteuttaa Trumpin agendaa
Trumpin vaalivoiton myötä republikaanien valta-asema on vahva, sillä puolue hallitsee nyt sekä edustajainhuonetta että senaattia. Lisäksi korkeimmassa oikeudessa on jo valmiiksi konservatiivinen 6-3 enemmistö. Amerikkalaisten termein Trump on kuitenkin ”lame duck” eli rampa ankka: toisen kauden presidenttinä hän ei voi enää asettua ehdolle seuraavissa vaaleissa, mikä tyypillisesti heikentää presidentin vaikutusvaltaa.
Presidentin puolue on tyypillisesti hävinnyt välivaaleissa keskimäärin 27-28 paikkaa edustajainhuoneessa. Republikaanien niukka enemmistö voi siis olla vaarassa jo kahden vuoden kuluttua.
USA:n politiikan historiassa presidentin puolue on tyypillisesti hävinnyt välivaaleissa keskimäärin 27-28 paikkaa edustajainhuoneessa. Koska republikaanien enemmistö on nyt niukka, voi valta-asema heikentyä merkittävästi jo vuoden 2026 välivaaleissa.
Presidentinvaalien tulos oli demokraateille kipeä tappio
Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harrisin kampanja jäi lyhyeksi, sillä hän nousi ehdokkaaksi vasta Joe Bidenin vetäydyttyä. Harris yritti rakentaa Obama-henkistä kampanjaa vapaudesta ja demokratian puolustamisesta, mutta selkeä tarina jäi puuttumaan.
Presidentti Trump sen sijaan onnistui puhuttelemaan erilaisia äänestäjäryhmiä kohdennetuilla viesteillä. Trumpin kampanja hyödynsi tehokkaasti eri kanavia kristillisestä kuvastosta hip-hop-skeneen ja kryptosijoittajiin.
USA:n presidentinvaalit 2028 jo näköpiirissä
Koska kyseessä on Trumpin toinen presidenttikausi, hän ei voi enää asettua ehdolle vuonna 2028. Tämä rajoitus voi vaikuttaa merkittävästi hänen toimintaansa presidenttinä.
Varapresidentti J.D. Vancea pidetään mahdollisena seuraajaehdokkaana, mutta kilpailu republikaanien presidenttiehdokkuudesta vuodelle 2028 voi alkaa jo pian. Trump tunnetaan siitä, ettei hän siedä kilpailijoita valokeilassa.
Demokraatit puolestaan joutuvat nyt pohtimaan puolueen suuntaa ja sitä, miten voittava koalitio rakennetaan uudelleen. Puolueen perinteinen äänestäjäpohja on murroksessa, eikä sillä ole selvää johtajaa opposition ääneksi.
Aina on vaalit -podcastin tuoreimmassa jaksossa puhututtaa Yhdysvaltojen presidentinvaalin tulos ja Trumpin paluu Valkoiseen taloon. Kuuntele jakso Spotifyista!
Jos haluat tietää tarkemmin, miten USA:n vaalitulos vaikuttaa teidän toimintaympäristöönne, ota yhteyttä asiantuntijoihimme.