Tekoäly synnytti uuden renessanssiajan
Renessanssiaika kesti satoja vuosia. Sitä pidetään yhä merkittävänä historiallisena käännekohtana. Nyt tekoäly on tuonut meidät uuden renessanssiajan kynnykselle. Mitä se tarkoittaa yksilöille, yrityksille ja yhteiskunnille? Mikä kaikki muuttuu?
Tämä teksti avaa Ellun Kanojen Tekoäly: renessanssi -sarjan.
Renessanssi tarkoittaa uudelleensyntymää. 1300-luvulla alkanut ja pitkälle 1500-luvulle asti Euroopassa jatkunut renessanssi mielletään erityisesti taiteessa, tieteessä ja filosofiassa tapahtuneeksi siirtymäksi keskiajalta uuteen aikaan. Renessanssin aikaan moni muukin asia muuttui aina taloudesta yhteiskunnan järjestäytymistapaan.
Renessanssiajan syntyyn vaikuttavia tekijöitä ei ole pystytty tarkkaan määrittelemään. Taustalta löytyvät kuitenkin ainakin maailmaa riivannut pandemia, työvoimapula, sodan aiheuttamat pakolaiskriisit ja korostunut individualismin arvostus.
Kuulostaako tutulta?
Tekoäly aloitti uuden aikakauden, ja muutos on suurempi kuin nyt tajuamme
Olemme eläneet poikkeuksellisten muutosten aikoja viime vuosina. Historiallisesta perspektiivistä katsottuna kuitenkaan sellaiset arkeamme mullistaneet asiat kuten sota Euroopassa tai pandemia eivät ole poikkeuksellisia. Vaikka tapahtumat ovat mullistavia meille, aikakautemme ei jää historiaan niiden vuoksi.
Sen sijaan tekoälyjen yleistyminen ihmisten arkielämässä ja niiden räjähdysmäisesti kasvanut saavutettavuus on mittakaavaltaan valtava muutos. Tekstiä ja kuvaa tuottavat tekoälyt ChatGPT, Midjourney, DALL-E ja muut tekoälysovellukset eivät ole teknologisesti aivan uudenlaisia. Ne ovat kuitenkin täysin uudella tavalla siirtyneet insinöörien työpöydiltä meidän tavallisten kuolevaisten arkeen.
Juuri tämä tekoälyjen arkipäiväistyminen on käynnistänyt uuden renessanssiajan. Kuten kirjapainotaito, internet ja matkapuhelimet muuttivat tiedonvälitystä, valtaa ja yhteiskuntia, tekoälysovellusten yleistyminen muuttaa nyt perustavanlaatuisesti maailmaamme.
Muutos on jopa suurempi kuin maapallon rajat sanelleen ilmastokriisin iskeytyminen kollektiiviseen tietoisuuteen. Tekoälyt vaikuttavat elämäämme nopeammin ja näkyvämmin kuin hitaasti etenevä ja vaikeasti hahmotettava ilmaston lämpeneminen.
Tulevaisuus on kuitenkin yhtä vaikeasti kuviteltavissa kuin edellisen renessanssinkin alussa. Emme tiedä tarkkaan mitä tapahtuu, mutta myös tänä uutena renessanssiaikana tiede, taide, talous, teknologia ja yhteiskunnat kehittyvät nopeasti tekoälyn aiheuttamien muutosten vuoksi.
-
Taiteessa tekijyys ja tekijänoikeudet herättävät ennennäkemätöntä keskustelua, kun tekoälyt luovat taidetta hyödyntämällä taiteilijoiden teoksia.
-
Koulutusjärjestelmämme on uudessa tilanteessa. Tekoälyt tuottavat hyviä esseevastauksia ja läpäisevät kokeita.
-
Tieteellisen tiedon tuottamiseen tarvittava taustatyö nopeutuu eksponentiaalisesti ja tehostaa tutkimusta monilla aloilla. Tekoälyjen kehitys haastaa ylipäätään käsityksemme siitä, mitä on välttämätöntä tietää.
-
Kapitalismille on vaadittu vaihtoehtoja ja vähintään uudelleenjärjestäytymistä jo useiden vuosien ajan – syntyykö niitä nyt tekoälyn seurauksena?
-
Demokratia ja tiedonvälitys ovat täysin uusien ongelmien edessä, kun maailmassa voidaan tuottaa loputtomat määrät uskottavaa disinformaatiota napin painalluksella. Toisaalta taas täysin uudenlaiset ryhmät saavat äänensä paremmin kuuluviin niin yhteiskunnassa kuin mediassa, kun esimerkiksi kielitaidon puute ei enää ole viestinnän esteenä. Nähdäänkö tulevaisuudessa myös tekoälypuolueita?
-
Massatyöttömyys uhkaa romahduttaa luovan luokan ja tietotyöläisten aseman, mutta vapauttaa ihmisten resursseja suorittavasta työstä luoville aloille.
-
Tekoälyn synnyttämässä renessanssissa ihmisten maailmankuvat muuttuvat radikaalisti, uudenlainen uteliaisuus tiedettä kohtaan herää ja joudumme kyseenalaistamaan sen, mitä ylipäätään on ihmisyys.
Ennakointi on vaikeaa, mutta sitä kannattaa silti yrittää
Renessanssin suuntaa ja nopeutta on vaikea ennakoida. 1400-luvun alussa eläneet ihmiset eivät hahmottaneet, miten valtavan muutoksen kynnyksellä he elivät. Sama perspektiiviharha vaivaa meitä: me ihmiset tapaamme yliarvioida teknologian kehitystä lyhyellä aikavälillä ja aliarvioida sitä pitkällä.
Muutoksessa ei kuitenkaan tule kestämään satoja vuosia, vaan voimme odottaa radikaaleja muutoksia yllättävän nopeasti – tällä hetkellä on hyvin vaikea ennakoida, millainen maailma tulee olemaan niinkin pian kuin vuonna 2030.
Ennakoinnin vaikeudesta huolimatta on kuitenkin varmaa, että tekoälyn aloittama renessanssi tulee muuttamaan tuntemaamme maailmaa pysyvästi. Yksikään yritys tai organisaatio ei välty muutokselta.
Murroksen keskellä elävän yhteiskunnan peruskysymys on haikaillako paluuta kuvitteelliseen menneisyyteen ja ”vanhoihin hyviin aikoihin” vai mennäkö rohkeasti kohti uuden syntymää.
Me Ellun Kanoilla suhtaudumme muutoksiin uteliaan innostuneesti. Tongimme esiin parhaan mahdollisen tiedon ymmärtääksemme – ja auttaaksemme asiakkaitamme ymmärtämään – mitä muutoksen keskellä tapahtuu. Visioimme mieluummin vähän liian suuria kuin jäämme housut kintuissa kiinni liian varovaisesta suhtautumisesta tekoälyn aiheuttamiin muutoksiin.
Tekoälyn vaikutusta liiketoimintaan ei kannata aliarvioida millään toimialalla. Jos 1400-luvun alussa joku olisi onnistunut vinkkaamaan sen ajan ihmisille, että kannattaa muuttaa kaupunkivaltioon tai ettei Aristoteles tiennytkään kaikkea vaan uutta mullistavaa tietoa on mahdollista löytää, olisi tätä vinkkiä kannattanut kuunnella.
Tämä kirjoitus aloittaa teksti-, ääni- ja videosisältöjen sarjan, jossa käsittelemme tekoälyn aloittamaa talouden, kulttuurin, maailmankuvien, koulutuksen, teknologian, tieteen, työn, vallan ja median renessanssia.
Astu kanssamme rohkeasti uuden renessanssin aikakaudelle!
Kuuntele Tekoäly: renessanssi -podcastsarjamme ensimmäinen jakso alta tai tutustu muihin sarjan sisältöihin.