Hyppää sisältöön

Saatanallisen rallin käyttäjäkokemuksia – tätä HarkKana-ohjelmassa oppii oikeasti

Anni Laurikka

3.10.2018

2 minuuttia

HarkKana-hakumme on parhaillaan käynnissä. Ostajina olemme tottuneet perustamaan päätöksemme muiden kokemuksiin, mutta työnhaussa tilanne on kimurantimpi. Lue silti!

Kun hakee töitä, mistä voi tietää, kuinka antoisa jokin harjoittelu olisi itselle? Ei sitä voikaan tietää – ei, ennen kuin on itse läpäissyt havittelemansa työpaikan hakuvaiheen ja on jo tukka putkella työn touhussa. Mutta on helpompaa pohtia työn hakemista, jos voi haastatella samassa työssä tai työharjoittelussa ollutta ja näin testata mielessään, istuisiko itse kyseisen työn todellisuuteen.

Harjoitteluvuosi Kanalassa on kokemus, jota on vaikea kuvailla vain parilla sanalla. Se on vauhdikas, hulvaton, takuulla haastava ja paikoin vähän paineistettukin. Mutta ennen kaikkea ihan äärimmäisen opettavainen. Puhun kokemusasiantuntijana, sillä sain lentävän lähdön omalle viestintäuralleni Ellun Kanojen harjoittelusta vuonna 2016, jolloin meidät tunnettiin vielä kananpoikina.

HarkKana-vuosi = käytännön taitoja, säpinää ajatteluun ja oman tulevaisuuden pohtimista

HarkKana-aika tuo takuuvarmasti mukanaan sukelluksen muuttuvan maailman syvään päähän. Se tuo myös konkreettisia viestinnän taitoja, joista on iloa ja hyötyä myös tulevissa töissä, suuntautuvat ne sitten taiteen, politiikan tai vaikkapa teollisuuden alalle. Oma ajattelu tulee ravistelluksi, mielipiteet löytävät kiinnostavia haastajia ja taidot laajentuvat yllättäviin suuntiin.

Siipiään testailevan harkKanan vuosi Kanalan saatanallisen rallin kyydissä voi johdattaa vähän odottamattomillekin poluille. Vuoden alussa itsestään selviltä tuntuvat kiinnostuksen kohteet tai urasuunnitelmat voivat yllättäen saada rinnalleen täysin ennalta-arvaamattomia vaihtelevia projekteja, asiakkuuksia ja viestinnän polkuja.

En kuitenkaan tyydy kuvailemaan HarkKana-ohjelmaa yksin, sillä kokemukseni siitä on vain yksi niistä kymmenistä, joista Ellun Kanojen entiset harjoittelijat voivat kertoa. Niinpä päätin kysäistä omasta vuosikerrastani tutuilta ex-kananpojilta, mitä vuoden harjoittelusta jäi parhaiten mieleen ja millaisia vinkkejä he antaisivat tämän vuoden hakijoille.

Haku