Rytmihäiriöbarometri osa III: Työvoimapulassa valttikortit ovat työntekijöillä
Osaaminen kävelee ulos ovesta?
Työnantajan kannalta vaikea tilanne, jossa osaavat työntekijät lähtevät, vaikuttaa sekä Ellun Kanojen Rytmihäiriöbarometrin että muiden viimeaikaisten tutkimusten kannalta todennäköiseltä. Harvard Business Review’n taannoinen Great Resignation -ilmiötä kartoittanut artikkeli analysoi, että lähtijöissä oli erityisesti 30–45-vuotiaita. Tällä ikäryhmällä työelämää ja sen kautta karttunutta arvokasta kokemusta on takana jo useampi vuosi. Lähtijöitä löytyi myös 25–30-vuotiaiden ryhmästä.
Ilmiöstä löytyy viitteitä myös Rytmihäiriöbarometristä. Lähes joka toinen 4-5 vuoden työsuhteessa oleva harkitsee vaihtamista (49 %). Siinä missä alle 34-vuotiaista löytyy eniten taipumusta harkita työpaikan vaihtamista, esimerkiksi toive työnantajan vastuullisuudesta liikuttaisi eniten 4-5 vuotta samassa työpaikassa olleita alle vuoden samassa työpaikassa viettäneiden ohella. Samoissa ryhmissä korostuu toive paremmasta työilmapiiristä.
Nuorten ohella myös kokeneemmat ikäryhmät odottavat jatkossa parempaa. Ruuhkavuosien jälkeen ei pyöritä enää työn ehdoilla, vaan työn odotetaan sulautuvan osaksi elämää. Vaikka nuoret ovat muita ikäryhmiä hanakampia vaihtamaan työpaikkaa minkä tahansa tutkimuksessa annetun syyn vuoksi, 45–54-vuotiaiden ikäryhmässä työpaikan vaihtoon vaikuttaa merkittävästi mahdollisuus ajatella elämän mielekästä kokonaisuutta. Tämä nousee palkan ja yleisten tulevaisuusnäkymien jälkeen kolmanneksi tärkeimmäksi tekijäksi.
Kaikkiaan yli 45-vuotiaiden vastauksissa korostuu myös mahdollisuus tehdä työtä omilla ehdoilla. Yli 55-vuotiaiden vastaajien keskuudessa tämä nousee työpaikan vaihtamiseen vaikuttavista tekijöistä toiseksi tärkeimmäksi. Vanhemmissa ikäryhmissä työltä ei siis odoteta enää lisää haasteita, vastuullisuutta ja uuden oppimista, vaan mahdollisuutta omanlaiseen, kokonaisvaltaisesti mielekkääseen elämään.
Työvoimapulassa valttikortit ovat työntekijöillä – yritys, miten valmistaudut?
Reilu korvaus reilusti tehdystä työstä on ollut työntekijän kunnioittamisen kivijalka, mutta se ei yksinään riitä työelämän uusien trendien maailmassa. Väestörakenteesta johtuvan työvoimapulan koittaessa työelämän suurin muutosvoima, eli työntekijät, saavat entistä paremman tilanteen vaikuttaa työnsä ehtoihin. Rytmihäiriöbarometri kertoo, että mikäli työpaikkojen tarjontaa olisi enemmän, lähes joka toinen kaikista vastaajaryhmistä (47 %) olisi halukas vaihtamaan.
Ellun Kanojen siivittäjä Juhani Pehkonen arvioi: “Tämä tarkoittaa noin miljoonaa työntekijää. Työmarkkinoilla on siis paljon liikkeellä vaihtohalukkuutta ja hyvää tahtoa. Se realisoituu kun työpaikoista tulee työvoimapulan myötä enemmän tarjontaa, kuten nyt monilla aloilla on käynyt.”
Ellun Kanojen Rytmihäiriöbarometri -tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto kerättiin internetin välityksellä Kantarin vastaajapaneelissa Gallup Forumissa 3.-12.1.2022 välisenä aikana. Tutkimuksen vastanneet edustavat maamme toisen osapuolen palveluksessa olevia palkansaajia. Haastatteluja kerättiin 761 kappaletta. Tulosten virhemarginaali on noin + 3,5 prosenttiyksikköä.