Rytmihäiriöbarometri osa II: Nuoret ja matalapalkkaiset vaativat pian parempaa
Katse tulevaisuuteen – eli nuorisoon.
Nuori työntekijäsukupolvi jatkaa tulevaisuuden työntekijöinä pisimpään, ja aiheuttaa siksi suurimman rytmihäiriön työelämälle. 18–34-vuotiaiden joukkoon mahtuu niin ensimmäisiä työpaikkojaan kokeilevia kuin jo pidemmälle urallaan edenneitä. Heistä liki puolet (48 %) harkitsee työpaikan vaihtoa vähintään jonkin verran ja jopa 38 % pitää erittäin tai melko todennäköisenä työpaikan vaihtoa seuraavan vuoden sisällä. Nuoria liikuttaisivat etenkin uuden oppiminen (62 %) sekä uusi työnkuva ja uudet haasteet (61 %).
Huomattavinta on kuitenkin, että puolella nuorista työpaikan ja oman arvomaailman kohtaaminen vaikuttaisi nykyisestä työpaikasta vaihtamiseen (52 %). Toive työpaikan paremmasta vastuullisuudesta vaikuttaisi vaihtamiseen myös eniten nuoressa ikäryhmässä (39 %).
Matalapalkkaiset vaativat pian parempaa
Matalalla tulotasolla työskentelevistä liki puolet pitää työpaikkansa vaihtoa seuraavan vuoden aikana todennäköisenä (45 %). Heille paremmat tulevaisuudennäkymät, toive paremmasta johtamisesta ja esihenkilötyöstä, toive paremmasta työilmapiirista ja työnantajan vastuullisuus ovat muita tuloryhmiä vaikuttavampia tekijöitä.
Alle 20 000 euroa tienaavissa peräti 70 % nostaa arvomaailman kohtaamisen merkittäväksi syyksi työpaikan vaihtamiseen. Mitä enemmän henkilö tienaa, sitä vähemmän arvomaailmalla on vaikutusta vaihtotoiveisiin, mutta alimmillaankin yli 40 000 euroa tienaavissa luku on 42 %. Kehitystä kannattaa seurata puhuttaessa tämän hetken työvoimapulasta kärsivistä aloista: hoitotyön, asiakaspalvelun sekä ravintola-alan toimijoille on nyt hetki ravistella itseään, ja kysyä, miten tulevaisuuden työntekijät voisi sittenkin saada pysymään alalla.
Ellun Kanojen Rytmihäiriöbarometri -tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto kerättiin internetin välityksellä Kantarin vastaajapaneelissa Gallup Forumissa 3.-12.1.2022 välisenä aikana. Tutkimuksen vastanneet edustavat maamme toisen osapuolen palveluksessa olevia palkansaajia. Haastatteluja kerättiin 761 kappaletta. Tulosten virhemarginaali on noin + 3,5 prosenttiyksikköä.