Organisaatiosi vaikuttavin viestijä on piilossa kaikkien silmien edessä
Pysähdy hetkeksi ja mieti: Milloin viimeksi koit olosi turvalliseksi ja motivoituneeksi työpaikallasi? Veikkaan, ettei tunne ole johtunut uudesta intranet-päivityksestä tai HR:n lähettämästä yleissähköpostista. Todennäköisemmin se oli hetki esihenkilösi kanssa.
Ehkä kyseessä oli kävelypalaveri esihenkilön kanssa, jossa hän aidosti kuunteli ideoitasi, merkityksellinen käytäväkohtaaminen tai tiimin kokous, jossa selkeytettiin epävarman tilanteen suuntaviivoja.
Elämme niin yhteiskuntina kuin työpaikoillammekin epävarmuuden aikaa. Työn murros, taloudelliset heilahtelut, jatkuvat muutosneuvottelut ja globaalit kriisit ovat arkipäivää. Juuri nyt, kun organisaatiot tarvitsevat ketteryyttä ja resilienssiä enemmän kuin koskaan, esihenkilötyön merkitys korostuu. Miksi? Koska epävarmassa ajassa haemme turvaa ennen kaikkea toisistamme. Epävarmuuden keskellä ihminen kaipaa eniten kahta asiaa: nähdyksi tulemista ja selkeää suuntaa.
Esihenkilö on se, joka voi tarjota molemmat.
70% sisäisestä viestinnästä on esihenkilötyötä
Olen jo useamman vuoden kiertänyt organisaatioissa toistelemassa, että 70% sisäisestä viestinnästä on esihenkilötyötä. Olisipa tähän heittää jokin oikea tutkimus, mutta ei valitettavasti ole. Väite ei nimittäin perustu tieteelliseen tutkimukseen, vaan vuosien kokemukseen ja havaintoihin erilaisissa organisaatioissa. Se on niin sanottu valistunut arvaus, mutta uskallan väittää, että se osuu lähelle totuutta.
Muistamme vain sen, mitä meille tärkeä ihminen on sanonut.
Miksi? Koska esihenkilön viesti ohittaa aina virallisen korporaatioviestinnän. Voit lähettää kuinka monta hienoa tiedotetta tahansa, mutta jos esihenkilö viestii toisin tai priorisoi asioita eri tavalla, muistamme vain sen, mitä meille tärkeä ihminen on sanonut. Toisen, meitä lähellä olevan ihmisen viesti, tulee aina lähemmäs kuin virallinen korporaatioviestintä.
Esihenkilö ei ole vain tiedon välittäjä vaan merkitysten luoja. Monesti esihenkilöt eivät kuitenkaan edes tiedä olevansa organisaationsa tehokkaimpia viestintäkanavia. Tämän ymmärryksen luominen on sekä hyvän esihenkilötyön että tehokkaan viestinnän avain. Esihenkilön tehtävä on sitoa päivittäinen työ organisaation laajempiin tavoitteisiin.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että joka ikinen päätös, jokainen ohjaushetki, jossa esihenkilönä autat jotakuta priorisoimaan tai ratkaisemaan ongelmia, on mahdollisuus viestiä siitä, mihin organisaationne on menossa.
Kolme tasoa, yksi esihenkilö
Työyhteisöviestintä toimii kolmella tasolla:
1. Hallinnollinen ja arkinen tieto (Missä on työterveyslääkäri? Milloin maksetaan palkat? Miten tuntikirjaukset tehdään?)
2. Strateginen suunta- ja merkityspuhe (Mihin olemme menossa? Miksi teemme mitä teemme?)
3. Yksilökohtainen ohjaus (Miten sinä, Maija, voit parhaiten kontribuoida tavoitteisiimme? Miten sinä voit?)
Arvaa mitä? Sinä, esihenkilö, olet avainasemassa kaikilla näillä tasoilla. Erityisesti tasot 2 ja 3 ovat niitä, joissa sinun roolisi on korvaamaton. Kukaan muu ei voi samalla tavalla tuoda strategiaa arkeen ja ohjata yksilöitä heidän omista lähtökohdistaan.
Sinä et ole vain pomo – olet viestinnän supersankari.
Jos tämä kaikki kuulostaa pelottavalta, älä huoli. Et ole yksin. Viestintäfunktion tehtävä organisaatiossa on tukea sinua tässä superviestijän roolissasi. Konkreettisia työkaluja voi olla monenlaisia. Käytätpä sitten kävelypalavereja tai muistilappuja, tärkeintä on, että ymmärrät roolisi merkityksen ja otat sen tosissasi. Sinä et ole vain pomo – olet viestinnän supersankari. Haasta itsesi: Mieti seuraavaa tiimipalaveriasi tai yksilökeskustelua. Miten voisit tuoda siihen ripauksen strategiaa? Miten voisit auttaa työntekijääsi näkemään työnsä merkityksen laajemmassa kuvassa?
Muista: Sinä olet se, joka tekee organisaatiostasi sen mitä se on. Joten viesti, inspiroi ja johda – yksi keskustelu kerrallaan.
Ja jos kaipaat apua tässä supersankarin työssäsi, me Ellun Kanoilla olemme täällä sinua varten. Autamme navigoimaan läpi vaikeidenkin tilanteiden tavalla, joka kunnioittaa ja tukee sekä organisaatiotasi että sen työntekijöitä.