Onnistunut harjoittelu on kahden kauppa – tervetuloa harkKanat 2023!
Maanantaina Ellun Kanojen ovesta astelee sisään 13 uutta harjoittelijaa – tai harkKanaa, niinkuin meillä harjoittelijoita tavataan kutsua. Joulu-tammikuun vaihde on meille paitsi kutkuttavaa aikaa uusien harjoittelijoiden aloittaessa, myös haikeaa, koska samaan aikaan edellisvuoden harjoittelijoista osa jatkaa matkaansa toisaalle. Ylpeydellä iloitsemme, että tänäkin vuonna viisi viime vuoden aikana konsultiksi kouliutunutta harjoittelijaa löysi meiltä paikkansa juniorikonsulttina.
Ellun Kanojen harjoitteluohjelmaa on toteutettu vuodesta 2011. Näiden 11 vuoden aikana kauttamme on kulkenut yli 100 harjoittelijaa. Alusta alkaen tavoitteemme on ollut tarjota alan paras harjoittelupaikka korkeakouluopiskelijoille ja muille konsulttialasta kiinnostuneille.
Nykyisessä harjoitteluohjelmassa ensimmäisen puolen vuoden aikana tutustutaan ja perehdytään konsulttitoimiston arkeen. Seuraavalle vuosipuolikkaalle jatkavat ne harjoittelijat, jotka ovat halukkaita syventämään konsulttiuteen tarvittavaa osaamista ja ovat omalla työllään osoittaneet potentiaaliaan tehtävään. Osa toteaa, ettei konsulttius ole heidän juttunsa, ja tällöin reppuun jää monta muuta arvokasta oppia ja kokemusta. Osa löytää oman konsulttipolkunsa meiltä, osa kilpailijoilta. Me haluamme antaa alustan, jossa voi kasvattaa itselleen siivet.
Viime vuonna selvitimme meillä harjoittelussa olleiden sijoittumista työelämään. Näkymä oli vaikuttava: on konsultteja, yrittäjiä, päälliköitä, asiantuntijoita, johtajiakin. Mielenkiintoisia yrityksiä ja organisaatioita – ja onpa osa palannut meille asiakkainakin.
Jokainen Ellun Kanoista tyytymättömänä lähtenyt harjoittelija on meiltä epäonnistuminen
Miksi harjoitteluohjelma sitten on olemassa? Yksi tärkeimmistä syistä on, ettei töitä eikä varsinkaan konsultin töitä opita koulun penkillä. Siksi olemme halunneet tarjota siihen polun.
Kun palkkaamme joukon harjoittelijoita, sitoudumme käyttämään ison osan ajastamme työssä opastamiseen. Sitoudumme auttamaan jokaista harjoittelijaa löytämään oman erityisosaamisensa ja kehittämään sitä. Tavoitteemme on auttaa harjoittelijaa tunnistamaan oma soveltuvuus ja kiinnostus konsultiksi sekä tietenkin myös se, näkeekö harjoittelija itsensä tulevaisuudessa Ellun Kanojen konsulttina. Aina emme onnistu. Liian monta kertaa kysyntä ja tarjonta eivät ole kohdanneet, kun on ollut aika tehdä päätöksiä rekrytoinneista. Ja silloin harmittaa samperisti. Toisaalta niinhän se menee työelämässä yleensäkin.
Toinen tärkeä syy on se, että meistä yritysvastuuseen kuuluu tarjota paikkoja myös ilman vakuuttavaa työhistoriaa ja kattavaa cv:tä. Monissa opinnoissa harjoittelut ovat pakollinen osa tutkintoa ja lopuissakin se on suotava osa matkalla kohti työelämää. Harjoittelun kautta on mahdollista saada kokemusta paikoista ja työtehtävistä, joihin ei todennäköisesti olisi muuten pääsyä vielä vuosiin.
Vuosien aikana olemme saaneet harjoittelijoilta kritiikkiä esimerkiksi siitä, mikä on oikeudenmukainen korvaus sekä minkä verran ja millaisia työtehtäviä harjoittelijoille tarjotaan. Ohjelmaa on uudistettu samaan aikaan, kun kriisit toisensa perään ovat ravistelleet markkinaa. Työnantajan roolissa tasapainottelemme taloudellisten realiteettien ja työntekijöiden toiveiden välissä.
Asiakkaillemme hoemme, että on oltava munaa muuttua. Se sama pätee myös meihin. Selvää on, että se mikä toimi vuosikymmen sitten, ei toimi välttämättä tässä päivässä. On uudistuttava, kerättävä palautetta ja parannettava, koko ajan.
Investointi, joka kannattaa
Kun uudet harjoittelijat rymistelevät sisään, on se työyhteisölle aikamoinen paukku. Rehellisesti sanoen välillä mielessä käy, mikä saa meidät joka vuosi urakoimaan rekryprosessin ja jatkamaan ohjelmaa vuosi vuoden jälkeen. Ja sitten mietin kaikkia ihania, haastavia, raastavia ja palkitsevia hetkiä harjoittelijoiden kanssa. Kaikkia niitä hetkiä, kun omaa ajattelua ja omia toimintatapoja on haastettu. Muistan ne oivallukset, joita nämä kohtaamiset ovat tuoneet.
Ellun Kanojen työyhteisölle harjoitteluohjelma tuo tuoretta osaamista ja näkemystä. Haemme harjoittelijoita monipuolisesti eri aloilta tahtona ravistella omaa ajatteluamme. Tietysti etsimme myös tulevaisuuden huippukonsultteja ja niitä olemmekin löytäneet. Harjoittelijoina alunperin aloittaneet Samuel ja Anni ovat esimerkiksi tuoneet viiltävän tarkkaa akateemista argumentointia taloon historian, filosofian, design-ajattelun ja yhteiskuntatieteiden maailmasta. Brändistrategimme Mikko saapui taloon vaikuttajaviestinnän harjoittelijana, mutta nyt hyödyntää yhteiskunnallista ymmärrystään maailmanluokan brändien luomiseen. Veera Kesänen ja Veera Kortelainen, molemmat menneiden vuosien harjoittelijoita hekin, ovat rohmunneet kisamenestystä design- ja brändikilpailuissa kotimaassa ja kansainvälisesti. Aino-Maija on tätä nykyä meidän some- ja digiviestinnän huippuosaaja, Roope liikkuvan kuvan johtava asiantuntija ja Pessi yhteiskunnallisten analyysien luottotekijä.
1000 työtuntia. Sen verran käytimme viime vuonna pelkästään harjoittelijoiden perehdyttämiseen, kouluttamiseen ja ohjelman koordinointiin. Luvusta puuttuu asiakastyössä ohjaukseen käytetty aika, joten tuntimäärän voi surutta kertoa vielä kahdella. Se on investointi, jonka me ilolla teemme, joka vuosi.
Siksi sinä ihana tuleva harjoittelijamme. Ota harjoitteluajastasi kaikki irti! Lopulta me voimme tarjota vain raamit, ja sinä olet avainroolissa tekemässä harjoittelustasi parasta mahdollista. Me autamme, tuemme, ohjaamme parhaan kykymme mukaan, mutta sinä teet sen todeksi. Tervetuloa taloon, uudet harkKanat!