Hyppää sisältöön

Asiallisia hommia puolianarkistisessa firmassa – onko sinun aikasi kuoriutua?

Unna Reitamo

26.9.2017

3 minuuttia

Meno Ellun Kanoissa on sähäkkää. Kun esimerkiksi aikoinaan kiinnostuin Kanalasta ja otin yhteyttä Kirsiin, ei ensimmäisellä kerralla natsannut. Tapaamisesta jäi molemmin puolin hyvä mieli, mutta tarvetta uudelle tekijälle ei juuri sillä hetkellä ollut. Mutta kysellessäni muutaman kuukauden kuluttua tilannetta, sain vastausviestin minuutissa: ”voitko aloittaa huomenna?”.

Käänteet ovat olleet nopeita ja tällä tiellä ollaan edelleen. Pyrähdin Kanalaan isosta kansainvälisestä organisaatiosta ja kieltämättä räpyttelin silmiäni, kun työn tekemisen tyyli kanamaisessa kasvuorganisaatiossa oli tyystin eri kuin mihin olin tottunut. Kun meitä Kanalassa oli tuolloin keväällä 2014 vähän reilu kymmenen, väkeä on nyt nelinkertainen määrä. Siis noin kolmessa vuodessa. Luvalla sanoen muutosta on piisannut, hemmetisti.

Millainen organisaatio kestää tällaiset tärinät ja loikat?

Puoli-anarkistinen organisaatiomme ei suostu asettumaan totuttuihin muotteihin.

Se kammoksuttaa niitä, jotka kaipaavat työpaikaltaan luotisuoraa urapolkua, selkeitä rakenteita ja hierarkiaa. Ahdistaa niitä, jotka toivovat valmiita komentoketjuja, tuhteja prosesseja, valmiiksi pureskeltua toimintaa ja vanhaa kunnon järjestystä. Närästää niitä, jotka viihtyvät maailmassa, jossa työpaikoilla oli ’me’ ja ’ne’, ja jossa johto surrasi kulmahuoneessa tekemässä pitkän aikavälin suunnitelmat.

Poukkoilevassa ja raja-aitoja rymistelevässä ajassa tämä toimii kuitenkin helkkarin hyvin. Kanalan tyyliin kuuluu, että kaveria ei jätetä ja firma on valmis muuttamaan suuntaansa, jos tilanne niin vaatii. Ja mikä tärkeintä, tekemisen taustalla kuplii aina nauru ja ilo.

Meiltä se vaatii kunnianhimoa, innostusta, valmiutta joustaa, halua olla täysillä mukana, sekä vilpitöntä rakkautta työkaverin ponnisteluita kohtaan. Ylpeyttä omasta duunista. Kyytiä vaan liialle pönöttelylle ja turhalle tärkeilylle.

Tällainen työ on myös intensiivistä, hektistä, ylipursuavaa, väliin epäselvää ja toisinaan täynnä yllätyksiä. Se tarkoittaa sitäkin, että välillä on osattava myös levätä ja antaa ajatusten lentää jossain ihan muualla.

Tähän ralliin otamme aina vuosittain joukon HarkKana-harjottelijoita mukaan oppimaan.

HarkKanalle vuosi voi olla syväsukellus viestintään tulevaisuuden työmaana tai kuopaisu elintärkeitä taitoja mukaan otettavaksi ihan muihin hommiin.

Perinteisesti hakijoita on tullut todella monenlaisista taustoista, ja hyvä niin! Kaipaammekin aloittelevia timantteja monelta alueelta, johtamisen, viestinnän ja insinööriosaamisen nurkilta aina graafisiin suunnittelijoihin ja videotaitureihin.

Tänä vuonna kysymme hakijoilta: ”Onko nyt sinun aikasi kuoriutua?”. Hypätä mukaan asiallisiin hommiin ja saatanalliseen ralliin? HarkKanoille lupaamme taatusti opettavaisen ja yllätyksellisen vuoden puoli-anarkistisessa organisaatioissamme, jossa hommia paiskotaan tositarkoituksella ja pilke silmäkulmassa.

Eri toimialoilla ja tilanteissa toimivat eri organisaatiomallit ja tekemisen tavat, eikä yhtä oikeaa tapaa järjestäytyä ja paiskia töitä ole. Mutta avoimuutta uudelle ja uskallusta konfliktoida vanhaa tarvitaan alalla kuin alalla. Se siivittää eteenpäin.

Haku