Muutos tulee kahdessa aallossa: vasta jälkimmäinen tuo murroksen – myös työelämään
Muutosprosessi on kaksivaiheinen. Usein vasta muutoksen toisessa vaiheessa ajattelun logiikka niksahtaa uuteen asentoon. Työnteon irtoaminen työpaikasta johtaa tulevaisuudessa työsuhteiden murrokseen.
Asiantuntijatyön tekemisen mallit muuttuvat nyt nopeammin kuin koskaan yhden kalenterivuoden aikana, kuten asiakkuusjohtaja Antti Erikivi terävästi blogissaan kirjoittaa. Työn tekeminen irtautuu lopullisesti toimistosta. Näemme vielä monta innovaatiota, joilla etätyöskentelystä tulee osallistavampaa ja toimivampaa kuin alkumetreillä.
Ennustamme kuitenkin, että tämä murros aiheuttaa muutakin kuin vain työntekopaikan muutoksen.
Teknologiset ja muut radikaalit murrokset aiheuttavat tyypillisesti kaksi muutosaaltoa. Muutoksen ensimmäisessä vaiheessa uutta toimintamallia tai teknologiaa ryhdytään käyttämään vanhalla logiikalla. Usein vielä radikaalimpi muutosaalto nähdään toisessa vaiheessa, kun oivallamme, että uusi teknologia tai toimintamalli tekee mahdolliseksi ihan uuden (ja paremman) logiikan.
Kuulostaa ehkä teoreettiselta, joten käydään läpi kolme esimerkkiä, jotka havainnollistavat kaksivaiheisuutta.
-
Kirjapainotaito pidätteli 155 vuotta ennen kuin synnytti sanomalehden.
Kun Gutenberg lanseerasi modernin kirjapainotaidon laajempaan käyttöön noin vuonna 1450, painokonetta käytettiin aluksi korvaamaan vaivalloinen ja hidas munkkien raamattujen kopiointi käsin. Kerrotaan, että yhdeltä munkilta saattoi kestää jopa neljä vuotta tuottaa yksi kopio raamatusta käsin. Kirjapainon tultua munkit joutuivat etsimään uutta työtä, ja osin siitä syystä me saamme nykyään nauttia muun muassa laadukkaista luostarioluista ja muista hengentuotteista. Uutta teknologiaa, tässä esimerkissä kirjapainotaitoa, käytettiin siis ensimmäiset vuosikymmenet korvaamaan olemassa olevaa työtä (vanha logiikka). Kesti 155 vuotta ennen kun uutta teknologiaa käytettiin uuteen logiikkaan: ensimmäinen sanomalehti – tai sanomalehden esiaste – keksittiin vasta vuonna 1605.
-
Elokuva luuli olevansa tallennettua teatteria, kunnes oivalsi olevansa vapaa teatterin formaatista.
Liikkuvaa kuvaa opittiin tallentamaan filmille 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä, ja elokuvan syntymävuotena pidetään vuotta 1878. Elokuvan toimintamalli oli aluksi teatterin logiikka – mutta filmillä. Hyväksyttäviä kuvakulmia oli tasan yksi: tietenkin teatterin kuvakulma eli edestä. Elokuvaa (uusi teknologia) tehtiin aluksi vanhan (teatterin) logiikan mukaan. Vasta vuosisadan vaiheen jälkeen ymmärrettiin, että uusi teknologia tekisi mahdolliseksi uuden logiikan, uudet kuvakulmat ja uudenlaisen käsikirjoittamisen. Yksi ensimmäisiä esimerkkejä tästä oli elokuva Story of the Kelly Gang (1906).
-
Verkkokauppa vapautuu kivijalkakaupan logiikasta hitaasti.
Tarkastellaan viimeisenä esimerkkinä verkkokauppaa kaikkein yksityiskohtaisimmin sen vuoksi, että olemme keskellä muutosta. Kun internetin keksimisen ja sittemmin tiedonsiirron nopeutumisen seurauksena kaupankäynti tuli mahdolliseksi, verkkokaupat rakennettiin ja vielä usein nytkin rakennetaan vanhan logiikan (eli perinteisen kivijalkakaupan logiikan) mukaisesti.Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että verkkokaupan perinteinen asiointipolku opittiin perinteisestä kivijalkakaupasta: menet kauppaan, kierrät virtuaalisia hyllyvälejä (jotka on järjestetty jonkun yhtä toimivan tai ontuvan logiikan mukaan kun myymälässäkin), keräät tavaroita ostoskärryyn (visuaalinen symboli on poikkeuksetta ostoskärry), siirryt kassalle ja maksat?
Prosessi eroaa fyysisestä ostostapahtumasta vain siinä, että ostoskassien välitön raahaaminen auton takakonttiin jää tekemättä ja korvautuu kuljetuspalvelun tarjoajan saapumisilmoituksilla ja toimitusten kyttäilyllä.
Meillä moderneilla nykyihmisillä kesti liki 20 vuotta oivaltaa, että uutta teknologiaa voi käyttää verkko-ostamisessa myös uudella logiikalla.
Erityisesti verkkokauppajätti Amazon on toiminut tiennäyttäjänä. Amazon toi menestyksekkäästi muun muassa dash-painikkeet pesukoneen viereen: kun painat painiketta, saat automaattisesti lisää pesuainetta seuraavaan (mihin tahansa) toimitukseen, kun pesuaineelle on tarvetta.
Alexa taas toimii kotona virtuaalisena, puheohjattuna assistenttina, jolle voit kertoa, mitä tuotteita haluat lisätä seuraavaan Amazonin toimitukseen.
Vei vuosikymmeniä, ennen kuin ajatuksemme ja toimintatapamme taipuivat optimoimaan uuden teknologian mahdollisuudet.
Työn juridinen muoto muuttuu
Mitä kaksivaiheinen muutosmalli sitten tarkoittaa käynnissä olevan etätyöskentelyn murroksen kannalta? Ennustamme, että etätyön vakiintuminen pysyvästi hyväksytyksi toimintatavaksi johtaa toisessa vaiheessa työn juridisen muodon muuttumiseen.
Ensimmäisessä vaiheessa työ irtautuu toimiston seinistä, mutta työsuhteen rakenne on pääosin entinen ja pohjimmiltaan ajalliseen panokseen sidottu.
Muutoksen toisessa vaiheessa kohtaamme maailman, jossa näemme merkittävästi enemmän variaatioita työsuhteen rakenteissa ja työn tekemisen malleissa.
Mielenkiintoisia, ammattimaisia esimerkkejä tästä on jo nähtävissä modernissa ohjelmisto- ja konsultointityössä, kuten kotimaisessa Mavericks Solutionsissa, jossa yksinyrittäjä tai freelancer voi määritellä haluamansa työkuorman ja oman hintansa, ja yhtiö kohdentaa työn ja tarpeen. Työn tarjoajan kannalta keskeistä on se, että joku muu huolehtii siitä, että työlle on riittävästi kysyntää. Freelancereita on toki ollut maailman sivu, mutta yleistyvä systeeminen tapa toimia on uutta.
Mielenkiintoista näissä murroksissa on se, että uuden toimintatavan voittajat ovat miltei poikkeuksetta muita kun vanhan toimintatavan valtiaita. Viihde- ja mediamaailma palvelkoon meitä läpinäkyvyytensä takia esimerkkinä: perinteiset sanomalehtitalot yrittivät aikoinaan ottaa haltuun ensin radion ja sen jälkeen elokuvan, laihoin tuloksin. Radiot, lehtitalot ja elokuvastudiot yrittivät ottaa haltuun television, mutta markkinan saturoituessa kärkipaikat menivät uusille toimijoille.
Meidän on demand – ajassamme vahvimmat kasvajat ovat jälleen ihan uusia toimijoita, vaikka vanhoilla olisikin ollut kaikki edellytykset dominoida markkinaa.
Vanhan toimintatavan valtiaat, kannattaisiko työn murrokseen herkistyä omalla toimialalla jo nyt?