Mitä yrityskulttuuri voisi oppia shakshukasta?
Monimuotoisuuden kirjaaminen yrityksen arvoihin ei riitä, jos arvot ja yrityskulttuuri eivät tue ilmapiiriä, jossa kaikki tuntevat tulevansa kuulluksi. Yritysten vastuulla on myös taata työntekijöille psykologisesti turvallinen tila.
”Mistä sä olitkaan kotoisin?” kysyi kollegani palaverissa. Vastasin tuttuun tapaan, että äitini on suomenruotsalainen ja isäni Lähi-idästä.
”Ei kun tarkoitin, että mistä kaupungista oot Suomesta, kun puhut vähän murtaen?”
Tulkitsin kollegani hyväntahtoisen kysymyksen väärin. Olen tottunut, että sillä tarkoitetaan muuta. Suomalaisuuttani usein kyseenalaistetaan, sillä en näytä täysin kantasuomalaiselta.
”Aa… Tampereelta nääs!” naurahdin.
Olen monikulttuurinen kuin lempiruokani shakshuka, eli ”all mixed up”. Moninainen sekoitus, ripaus eri ainesosia ja mausteita. Äitini on suomenruotsalainen ja hänen sukujuurensa ulottuvat Norjaan ja Venäjälle asti. Isäni on sefardijuutalainen – hänen sukunsa tulee Marokosta ja Espanjasta, mistä juutalaiset karkotettiin satoja vuosia sitten.
Monikulttuurisuudella on kaksi puolta. Toisaalta olen osa useampaa kulttuuria, toisaalta en kuulu täysin mihinkään.
Monikulttuurisuudella on kaksi puolta. Toisaalta olen osa useampaa kulttuuria, toisaalta en kuulu täysin mihinkään. Toisaalta se on rikkaus, toisaalta se on taakka. Monien ihmisten kokemat epävarmuuden tunteet, kuten huijarisyndrooma, itsensä vähättely ja ajoittainen riittämättömyyden tunne johtuvat omalla kohdallani myös monikulttuurisuuden tuomasta sirpaleisesta olosta. Nämä tunteet ovat seuranneet minua yliopistoon ja työelämään.
Monimuotoisuus maustaa yrityskulttuurin kuin chili shakshukan
Tänä vuonna olen päässyt viestinnän harjoittelijana etsimään paikkaani yritysmaailmassa. Olen oppinut, kuinka erilaiset taustat tuottavat helvetin hyvää näkemystä.
Uteliaisuuteni heräsi ja aloin pohtia asiaa tarkemmin myös monikulttuurisuuden ja laajemmin monimuotoisuuden näkökulmasta.
Miksi? Sillä maailma muuttuu nopeasti ja monimuotoisuuden merkitys yrityksissä kasvaa. Monimuotoisuudella on jopa yhteys yrityksen menestykseen.
Tutkimusten mukaan monimuotoisuus, myös kulttuurien monimuotoisuus ja ihmisten erilaiset taustat, lisäävät luovuutta ja innovointia yrityksissä ja tiimeissä. Työyhteisöissä, joissa työskentelee ihmisiä erilaisista taustoista, on suurempi määrä erilaisia näkökulmia, ideoita ja perspektiivejä.
Työskentely monimuotoisissa työyhteisöissä haastaa ihmisiä ajattelemaan, kyseenalaistamaan annettuja oletuksia, vie epämukavuusalueelle ja kehittää ajattelua.
Työskentely monimuotoisissa työyhteisöissä haastaa ihmisiä ajattelemaan, kyseenalaistamaan annettuja oletuksia, vie epämukavuusalueelle ja kehittää ajattelua. Yrityksissä ja työyhteisöissä se voi parhaimmillaan tuottaa parempia tuloksia, sillä:
- työyhteisöt, jotka koostuvat erilaisista ihmisistä ja erilaisista taustoista, keskittyvät enemmän faktoihin
- nämä faktat prosessoidaan tarkemmin
- tämä tukee laadukkaampaa päätöksentekoa
- monimuotoisuus ruokkii innovatiivisuutta ja luovuutta.
Teoriassa kuulostaa hyvältä, eikö?
Mutta tämän kaiken toteaminen itsessään ei riitä.
Monimuotoisuus kukoistaa psykologisesti turvallisessa tilassa
Monimuotoisuus yrityksissä ei riitä, jos yrityksen arvot ja yrityskulttuuri eivät tue ilmapiiriä, jossa kaikki tuntevat tulevansa kuulluksi. Monimuotoisuuden voi kyllä kirjata yrityksen arvoihin, mutta yrityskulttuurin pitää myös luoda psykologisesti turvallinen tila. Tila, missä kaikki työntekijät kokevat voivansa osallistua, ideoida, konfliktoida ja sanoa epäkohdat ääneen.
Monimuotoisuus yrityksissä ei riitä, jos yrityksen arvot ja yrityskulttuuri eivät tue ilmapiiriä, jossa kaikki tuntevat tulevansa kuulluksi.
Ellun Kanoilla löysin turvallisen tilani. Alkuvuoden aristelun jälkeen sain rohkeutta tuoda omaa näkemystäni esiin. Työyhteisö kannusti minua siihen ja kielsi vähättelemästä osaamistani. Ellun Kanojen tärkein arvo on taistelupariperiaate: kana on kanalle kana – miksei muillekin? Tämän arvon toteutuminen yrityskulttuurissa antoi minulle rohkeutta vaalia omaa monikulttuurisuuttani työelämässä.
Monimuotoisuus yrityksissä on parhaimmillaan kuin shakshuka – yhdistelmä erilaisia ainesosia, jotka yhdessä luovat parhaan makuyhdistelmän ja lopputuloksen.