Mitä voimme oppia maailman toiseksi huonoimman valmentajan kohtalosta?
Televisiokamerat seurasivat NFL-seura Cleveland Brownsin kautta ja päävalmentaja Hue Jacksonin kohtaloa. Kestäisikö yrityskulttuurinne sen, että televisiokamerat tulisivat tekemään ohjelmaa arjestanne?
Kierroksen 8 jälkeen useimpien odottama uutinen tuli: NFL-seura Cleveland Brownsin päävalmentaja Hue Jackson saa lähteä. Päätös ei ollut amerikkalaista jalkapalloa seuraaville yllätys, koska olimme seuranneet Hue Jacksonia hänen työssään tv-sarja Hard Knocksin kautta.
Surkeuden perikuvana tunnettu Browns oli tällä kaudella voittanut 2 ottelua ja hävinnyt 5. Yksi matsi oli jatkoajan jälkeen päättynyt tasapeliin. Erikoista on ollut se, että joukkue on tällä kaudella joutunut jo neljästi jatkoajalle. Niistä se on onnistunut voittamaan vain yhden.
Vuonna 2016 Clevelandin valmentajaksi valittu Hue Jackson ei onnistunut rakentamaan voittavaa joukkuetta. Potkujen jälkeen Jacksonilla on kyseenalainen kunnia olla koko NFL:n historian toiseksi huonoin päävalmentaja (sarjassa on toistaiseksi ollut 219 päävalmentajaa): hänen saldonsa on nyt 11 voittoa, 44 tappiota ja 1 tasapeli (voittoprosentti 20,5).
Tällä kertaa kaikki on toisin
Hard Knocks on yksi HBO:n kruununjalokivistä (ja ei, sitä ei löydy HBO Nordicista). Sarja seuraa aina yhden NFL-seuran valmistautumista uuteen kauteen: joukkueen kerääntymistä harjoitusleirille, valmentajien työtä niiden pelaajien kanssa, jotka kilvoittelevat pelipaikoista sekä sitä, miten seura pärjää neljässä harjoitusottelussa.
Käytännössä sarja kuvaa sitä, miten valmentajat onnistuvat kommunikoimaan ja myymään visionsa pelaajille, jotta se muuttuu kulttuuriksi, jolla voitetaan otteluita ja lopulta toivottavasti Super Bowl -mestaruus. Katsoja seuraa kärpäsenä katossa, miten ammattilaiset tekevät työtään.
Tehtävänä on motivoida pelaajia uskomaan, että kyllä, tällä kertaa kaikki on toisin.
Päävalmentaja on aina isossa roolissa Hard Knocksissa. Hänen tehtävänään on motivoida pelaajia uskomaan, että kyllä, tällä kertaa kaikki on toisin. Olemme uusi joukkue ja voimme saavuttaa tällä kaudella mitä vain, jos vain haluamme ja teemme lujasti työtä sen eteen.
Kyyneleitä kulisseissa
Hue Jackson oli kauden alkaessa vaikeassa paikassa. Browns ei ollut voittanut edellisellä kaudella yhtään ottelua, vaan se oli hävinnyt kaikki kuusitoista peliään. Joukkueelta on vuosia puuttunut voittamisen kulttuuri, ja paineet kääntää joukkueen suunta olivat kovat. Potkut roikkuivat ilmassa.
Yhdysvalloissa puhutaan myös Hard Knocks -kirouksesta, koska sarjassa esiintyvä joukkue harvoin pärjää tosipelien alkaessa. Tällä kertaa tuntui, että Hue Jacksonilla kirous ulottui myös henkilökohtaisen elämän puolelle: kuvausten aikana hän joutui suremaan niin äitinsä kuin veljensä poismenoa.
On surrealistista ja koskettavaa katsoa voittamisen tärkeydestä nuorille paasaavan miehen kyynehtimistä omassa työhuoneessaan suljettujen ovien takana.
Toisaalta on voitettava nyt ja heti, toisaalta on rakennettava voittava dynastia.
Lopulta edessä ovat isot yt:t, joissa harjoitusleirille osallistuneista noin 90 pelaajasta valitaan lopullinen 53 pelaajan joukkue. Valinnat paljastavat amerikkalaisessa jalkapallossa tarvitun strategisen tasapainoilun: toisaalta on voitettava nyt ja heti (muuten saa potkut), toisaalta on kärsivällisesti rakennettava joukkuetta voittavaksi dynastiaksi.
Let’s play moneyball!
Amerikkalaisessa jalkapallossa on monta strategian tasoa. Se johtuu siitä, että pelitilanteet ovat pitkälle harjoiteltuja kuvioita, joissa ajoitus ja kentällä olevan yhdentoista pelaajan yhteispeli ratkaisevat. Jokaisen on hoidettava oma työnsä. Jos hyökkäyksen linja ei pidä, ei pelinrakentaja pysty heittämään syöttöä. Jos laitahyökkääjä ei ole oikeassa paikassa sekunnilleen, menee syöttö harakoille tai vielä pahempaa vastustajalle.
Siksi joukkuetta voi ja pitää rakentaa kärsivällisesti. Täytyy tunnistaa uusia nousevia kykyjä, kehittää nuoria pelaajia, löytää arvoa ison rahan veteraaneista. Loukkaantumisten riivaamassa lajissa pitää myös rakentaa syvyyttä.
Mikä on varasuunnitelma, jos puolustuksen kulmakivi tai pelinrakentaja loukkaantuu? Yleensä tämä tarkoittaa sen pohtimista, kuinka paljon riskiä olet valmis hyväksymään. Painotatko hyökkäystä, puolustusta vai erikoistilannepelaamista? Mitkä ovat joukkueen onnistumisen kannalta kriittiset kipukohdat, missä tarvitaan eniten apua?
Valintojen tueksi on saatavilla roppakaupalla dataa.
Amerikkalaisessa jalkapallossa on valintojen tueksi roppakaupalla dataa: tietoa siitä, miten yksittäiset pelaajat ovat suoriutuneet. Cleveland Browns on yksi niistä joukkueista, jotka ovat omaksuneet baseballista tutun moneyballin osaksi strategista tekemistä ja joukkueen kasaamista.
Jonah Hillin vuonna 2011 valmistuneessa Moneyball-elokuvassa esittämä baseballin numeroniilo (oikeassa elämässä Paul DePodesta) siirtyi vuonna 2016 amerikkalaisen jalkapallon pariin Clevelandin chief strategy officeriksi.
Usein tärkeämmäksi nousevat ne asiat, joita ei voi mitata.
Usein mitattavia suureita tärkeämmäksi nousevat ne asiat, joita ei voi mitata (intangibles), kuten johtajuus pukukopissa tai nopeat hoksottimet kaaottisissa pelitilanteissa.
That shit is contagious!
Saatat kysyä, että mitä merkitystä kaikella tällä urheilupuheella sinulle on?
Toivottavasti pysähdyt miettimään vaikka seuraavia asioita:
Kestäisikö yrityskulttuurisi sen, että televisiokamerat tulisivat tekemään ohjelmaa arjestanne?
Osaatteko työpaikallanne tunnistaa onnistumisen kannalta kriittisen osaamisen tai sen puutteet? Mitä tarvitsette menestykseen nyt?
Entä onko teillä suunnitelma, miten rakennatte jatkuvaa menestystä, sen voittavan dynastian, joka kestää takaiskuja?
Osaatteko kommunikoida selkeästi ja ymmärrettävästi tekemisen mielen ja päämäärän, jotta jokainen tajuaa työnsä osana joukkuetta, mutta tavalla, joka antaa rohkeutta astua esiin ja ratkaista häikäisevällä yksilösuorituksella pelin?
Hard Knocksin tämän vuoden tuotantokauden pysäyttävin hetki oli laitahyökkääjä Jarvis Landryn purkaus tiimipalaverissa.
Landry on Clevelandin uusi tulokas, veteraani, jolla on kova työmoraali. Hänet ostettiin isolla rahalla (viiden vuoden sopimus arvoltaan 75,5 miljoonaa dollaria) joukkueeseen. Landry raivostui pelitovereilleen heidän huonosta asenteestaan harjoituksissa:
“That shit is contagious, bruh! Contagious!”
Purkaus päätyi moneksi meemiksi, eikä Brownsien kulttuuri siitä miksikään muuttunut. Siitä myös tiesi, että Hue Jackson ennen pitkää saisi potkut.