Mitä jos tekisimme erilaisen kikyteon?
Kysyimme kirjavinkkejä Ellun Kanojen lukupäivään. Mitä kirjoja meille suositeltiin ja miksi pidämme lukupäivän?
Jos energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttosella olisi päivä aikaa lukea, minkä kirjan hän valitsisi?
Heikki Aittokoski: Narrien laiva
”Tärkeintä olisi avartaa ihmisten näkökulmaa paikallisesta globaaliin. Auttaa ihmisiä ymmärtämään, miltä asiat näyttävät maapallon väestön enemmistön näkökulmasta. YK:n mukaan noin 4 miljardia ihmistä elää suomalaiseen ostovoimaan suhteutettuna 5 euro/päivä tulotasolla. Näiden ihmisten kyky parantaa itse omaa asemaansa on monella tavalla rajallinen. Puutetta on kaikesta; koulutus, naisten ja tyttöjen asema, yhteiskunnan rakenteet, demokratia jne.
Itse olen pohtinut tätä paljon, kun olen miettinyt vaikuttavimpia keinoja ilmastomuutoksen hillintään. Meidän pitäisi kehittää ratkaisuja, jotka ovat 5 euro/päivä elävien ihmisten saavutettavissa. He eivät pysty kehittämään uusia ratkaisuja itse, edellä mainituista puutteista johtuen.
Emme ole vielä valmiita luopumaan mistään tuntemattomien ihmisten hyväksi. Tähän ajatteluun sisään pääsemiseksi Heikki Aittokosken kirja Narrien Laiva voisi olla minun suositukseni.
Sähköautot ovat tämän elitistisen ajattelun symboli. Miksei Teslan ostaja ostaisi 100 000 euron auton sijaan tavallista pientä autoa ja antaisi hintaeron esim. Naisten pankin mikrolainojen pääomaksi? CO2-päästöt vähenisivät moninkertaisesti ja kaikenlainen muu kestävä kehitys ottaisi ison harppauksen. Vastaus on selvä, emme ole vielä valmiita luopumaan mistään tuntemattomien ihmisten hyväksi.
Tähän ajatteluun sisään pääsemiseksi Heikki Aittokosken kirja Narrien Laiva voisi olla minun suositukseni. Luin sen itse kesällä.”
Entä Aller Median toimitusjohtaja ja työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä?
Andrew McAfee: Harnessing our Digital Future, Machine, Platform and Crowd
”Alustatalouden ja robotiikan kaikkien aikojen paras yhteenveto. Ei vain väitteitä, vaan esimerkkejä ja todisteita meneillään olevasta toisesta teollisesta vallankumouksesta. Aion ottaa tämän myös professuurissani Turussa pakolliseksi luettavaksi opiskelijoilleni.”
Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski suosittelee haastamaan itseään kunnolla.
J D Vance: Hillbilly Elegy
”Lähden siitä, että kannattaa lukea kirjoja, jotka tekevät ymmärrettäväksi toisenlaisen maailmankuvan kuin mitä itsellä on. Siksi suosittelen J D Vancen Hillbilly Elegyä, joka kertoo USA:n perussuomalaisista, siitä valkoisten työläisten maailmasta, jonka molemmat puolueet ovat unohtaneet ja jossa kuollaan kaduille. Ei mikään ilopilleri kyllä.
Lähden siitä, että kannattaa lukea kirjoja, jotka tekevät ymmärrettäväksi toisenlaisen maailmankuvan kuin mitä itsellä on.
Toinen samaa sarjaa on Arlie Hochschildin Strangers in their own land.”
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori taas suosittaa ymmärtämään mustan ja valkoisen välillä olevaa.
Heikki Aittokoski: Kuolemantanssi
”Jotta ymmärtää paremmin maailmaa. Nationalismi on meidänkin aikamme isoja kysymyksiä, johon siihenkin suhtaudutaan usein varsin tunteenomaisesti ja jyrkästi. Asiat eivät kuitenkaan ole mustavalkoisia. Maailma ei ole mustavalkoinen.”
Marimekon ja Rovion hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila kehottaa ymmärtämään uusien voimien vaikutuksen niin ihmiseen kuin yrityksiinkin.
1) Harari: Homo Deus (Homo Sapiensin jatko-osa)
2) Brynjolfsson & McAfee: The Second Machine Age: Work, Progress and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies
”On aina innostavaa lukea kaunokirjallisuutta ja yrityksissä työskennellessämme tietty johtamista ja vastaavaa. Mutta juuri nyt on toisin. Nyt jokaisen on ymmärrettävä, miten tekoäly, robotisaatio, koneoppiminen, nanoteknologia (ns. neljäs teollinen vallankumous, jota ajaa digitalisaatio) muuttaa yhteiskuntaa, toimialoja, meitä ihmisiä ja meidän elämäämme. Harva asia tulee olemaan entisellään, eikä meidän tarvitse odottaa kovinkaan montaa vuotta. Nämä kaksi kirjaa avaavat ikkunan uuteen; ensimmäinen kirja ihmisen ja toinen yritysten näkökulmasta.”
Mistä tässä siis on kysymys?
Noin 1,8 miljoonaa suomalaista tekee tänä vuonna 24 ns. kikytuntia, eli ilmaista työtä, kertoo Helsingin Sanomat. Kilpailukykysopimus, ystävien (onko sillä?) kesken kikysopimus, tähtää erityisesti suomalaisten vientialojen kilpailukyvyn parantumiseen.
Kilpailukyky on kuitenkin kinkkinen juttu. Pelkkä työn määrän lisääminen tai yksikkökustannusten laskeminen ei ratkaise tulevaisuuden kilpailukykyä. Jotain uuttakin pitäisi syntyä, bisnesmallien nojata tulevaisuuteen ja innovointiinkin panostaa. Toimialat ovat toki erilaisia, mutta väittäisin, että oli kyseessä mikä tahansa toimiala, ei tulevaisuus näytä hyvältä, jos ei uskalla ajatella asioita uusiksi.
Me päätimme tehdä vähän erilaisen kikyteon. Vietämme tämän viikon torstaina 23.11. lukupäivää.
Ellun Kanojen olemassaolon tarkoitus on ravistella muutokseen, on kyse sitten kommunikoinnista, yrityskulttuurista tai palvelukonsepteista. Tämä edellyttää jokaiselta työntekijältä tulevaisuuteen nojaavaa tapaa ajatella.
Todellinen kilpailukyky syntyy uudesta ajattelusta, siitä, että uskaltaa konfliktoida omaa ajattelua, ennakkoluuloja ja uskomuksia.
Uutta ei synny konfliktoimatta vanhaa, uusia ajatuksia ei synny syöttämättä uusia ajatuksia niitä haastamaan. Uudenlaista tekemistä ei synny kaavoihin kangistumalla. Todellinen kilpailukyky syntyy uudesta ajattelusta, siitä, että uskaltaa konfliktoida omaa ajattelua, ennakkoluuloja ja uskomuksia.
Laitamme siis torstaina toimiston ovet, tietokoneet ja puhelimet kiinni ja keskitymme vain ajattelemiseen. Jokainen työntekijä on saanut valita kirjan, josta kokee saavansa juuri nyt uutta ajateltavaa. Inspiraatioksi olemme koonneet oman kirjalistan ja myös kysyneet kiinnostavilta ihmisiltä suosituksia. Kirjat on hankittu, ja vietämme marraskuisen torstain lukemalla, ajattelemalla ja luomalla pohjaa uudelle.
Laitamme siis torstaina toimiston ovet, tietokoneet ja puhelimet kiinni ja keskitymme vain ajattelemiseen.
Ajattelemme toki päivittäin, mutta haluamme mahdollistaa myös mahdollisimman paljon uutta syötettä ajatteluun. Joskus se tapahtuu työpajoissa, joskus jossain muussa työn tohinassa. Joskus se tapahtuu omassa rauhassa, lukemalla, joka parhaimmillaan on ajattelua yhdessä kirjoittajan kanssa. Haluamme mahdollistaa kikytekona myös työaikana tämän ajattelun maailman.
Mikäänhän ei estä, että oma yrityksesi tekee samanlaisen kikyteon?
Ohessa vielä Jukka Kurttilan, Risto Siilasmaan, Matti Apusen, Tommi Tervasen ja Linda Liukkaan suositukset.
Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila: Minna Maija: Herkkä, hellä, hehkuavainen – Minna Canth
”Valtavan voimaannuttava kirjallinen kokemus ihmisestä, joka ylitti valtavan kasan muureja ja nousi menestykseen. Ei pelännyt haastaa vallitsevia normeja jos ne olivat tyhmiä. Osoitti toiminnalla ja rohkeudella sen, että kaikilla meillä on yhtäläiset oikeudet ja kyvyt.”
F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa: Meffert & Swaminathan: Digital @ Scale
”Sanonpa nyt sitten vaikkapa Digital @ Scale by Meffert & Swaminathan. Olen juuri aloittanut kirjan. Satun tuntemaan kirjoittajat, joten uskon kirjan olevan täyttä tavaraa.”
Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen: Chris Hadfield: An Astronaut’s Guide to Life on Earth
”Chris Hadfield on astronautti ja kansainvälisen avaruusaseman entinen päällikkö. Hänen työympäristönsä on poikkeuksellisen vaativa. Hänen työkaverinsa ovat huippukoulutettuja ja huippukilpailuhenkisiä. Ja silti heidän menestyksensä ja henkiinjäämisensä on kiinni siitä, että he osaavat tilanteen tullen unohtaa erityisyytensä ja nöyrtyvät rutiineille.
Hieno tarina, jonka menestysresepti on yllättävä: ”Aim to be a zero”.
Hadfield kertoo miten hän pääsi maailman valikoiduimpaan ammattiin. Hieno tarina, jonka menestysresepti on yllättävä: Aim to be a zero. Ei riitä että teet oikeita asioita, niitä on tehtävä oikealla volyymilla ja niitä pitää tehdä tuhoamatta tiimin tasapainoa.
Muistakaa tämä seuraavan kerran kun olette raketilla liikkeellä.”
Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervanen: Yuval Noah Harari: Homo Deus
”Ajankohtainen ja tärkeä.”
Koodauslähettiläs ja lastenkirjailija Linda Liukas: Lawrence Weschler: Seeing is Forgetting the Name of the Thing One Sees
”Taiteilija Robert Irwinin elämästä kertova sarja haastatteluja – koskettaa kaikkia, jotka etsivät omaa identiteettiään ja uskallusta astua omaan uteliaisuuteen.”
Liu Cixin: The Three-Body Problem
”Kiinan suosituin scifi-kirja(sarja) kertoo upean stoorin fysiikasta, Kiinan historiasta ja koko ihmiskunnasta. Virkistävästi vinksahtanut näkökulma.”
#lukupäivä #erilainenkikyteko