Hyppää sisältöön

Ellun Kanojen Mitä tapahtuu huomenna -tehdas tarjoilee bisnesrelevanttia näkemystä rytisevään muutoksen maailmaan

Elina Kiiski-Kataja

19.1.2022

5 minuuttia

Elina Kiiski-Kataja

Muuttuvan maailman keskelle on rakennettava uusi arvonluonnin paradigma, joka huomioi sekä maapallon että ihmisten kantokyvyn. Yrityksissä luodaan nyt perustaa tulevan vuosisadan tarinalle – ja tässä tehtävässä Ellun Kanat haluaa olla asiakkaidensa näkemyksellisin muutoskumppani.

Olemme todistaneet viime vuosina, kuinka toimiala toisensa perään muuttuu rytisten. Megatrendit, innovaatiot ja maailman kiihtyvä muutosnopeus haastavat yrityksiä katsomaan tulevaisuuteen ja toimimaan toisin. Muutos ja tulevaisuus ovat sanoja, jotka jäävät helposti roikkumaan tyhjinä ilmaan. Eivät sen osalta, millaisiin ilmiöihin niillä viitataan. Mutta se, millaiseen toimintaan muutoksen myötä pitäisi tarttua, onkin vaikeampaa. Tällä hetkellä maailmaa mullistaa pandemian lisäksi erityisesti teknologian aiheuttama kommunikaation murros. Samaan aikaan maapallon ekologisen kantokyvyn rajat ovat tulossa vastaan. Yhdessä muiden megatrendien kanssa nämä pysyväksi jäävät rytmihäiriöt muuttavat radikaalisti sitä ympäristöä, missä yritykset tulevat arvoa luomaan. Muutos on jo alkanut.

Uskon, että kymmenen vuoden kuluttua yrityksen kädenjälki, eli mitä positiivista se tuottaa maailmaan, on sen olemassaolon peruskivi ja itsestäänselvyys. Jalanjälkeä ei jätä enää kukaan. Olemme siirtymässä maailmaan, jossa yritysten tehtävä on tuottaa elämää parantavia ratkaisuja sekä ihmisille että planeetalle. Tämä voi kuulostaa idealistiselta, mutta kun tarkastellaan mitä tahansa tilastoa tulevaisuudennäkymistä ja yritysten toimintaympäristöstä, on selvää, että väite on silkkaa realismia, jos liiketoiminnan edellytykset halutaan isossa kuvassa taata. Kyseessä on samantyyppinen paradigman muutos kuin Henry Fordin oivallus siitä, että myös tehdastyöläisten on pystyttävä ostamaan sen valmistamia autoja, muuten niillä ei ole markkinoita. 

Jos emme nyt rakenna uudenlaista bisnesparadigmaa, joka ottaa huomioon sekä maapallon että ihmisten kantokyvyn, ei meillä ole järjellistä toimintaympäristöä, jossa bisnestä tehdä. Läpinäkyvyys kommunikaation murroksen myötä puolestaan avaa yritysten sisäisen elämän yhä selkeämmin ulkomaailman nähtäville.

Vain päivänvaloa kestävät toimintatavat voivat olla menestyvän liiketoiminnan pohjana. Kysymys ei siis ole yritysten vastuullisuudesta tai siitä raportoinnista vaan tulevaisuuden uudesta normaalista ja toimintatavoista. Viherpesu on aivan hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa.

Me Ellun Kanoissa haluamme olla asiakkaidemme näkemyksellisin taistelupari muutoksessa. Tätä tarkoitusta varten lanseeraamme Ellun Kanojen oman think tank -toiminnan Mitä tapahtuu huomenna -tehtaan muodossa.

Kukaan ei ole valmis aloittaessaan, mutta jokaisella askelella on merkitys. Samalla en voi olla ajattelematta, että valtavista haasteistaan huolimatta aika jota elämme on kihelmöivää: välillä toki myös epätoivoa herättävää ja pelottavaa, mutta myös äärimmäisen merkityksellistä. Nyt luodaan perustaa, jolle tulevan vuosisadan tarina rakentuu.

Jännittävän tästä tarinasta tekee se, että kuka tahansa voi osallistua. Joku tekee sen arkipäivän valinnoilla, toiset ohjaavat isoja laivoja kohti puhtaampaa tulevaisuutta. Kolmannet kulkevat jossain välimaastossa. Suurin osa meistä kuitenkin haluaa olla rakentamassa parempaa, ei huonompaa tulevaisuutta. Tässä työssä yritysten tuottamat palvelut, tavarat ja ratkaisut ovat aivan ytimessä.

Me Ellun Kanoissa aiomme olla omalta osaltamme mukana ratkomassa tätä haastetta. Haluamme olla asiakkaidemme näkemyksellisin taistelupari muutoksessa ja tätä tarkoitusta varten lanseeraamme Ellun Kanojen oman think tank -toiminnan Mitä tapahtuu huomenna -tehtaan muodossa.

Mikä tehdas?

Mitä tapahtuu huomenna -tehdas julkaisee bisnesrelevanttia näkemystä, dataa ja tutkimusta meneillään olevasta muutoksesta. Emme kuitenkaan tyydy pelkästään esittelemään ilmiöitä, vaan tarjoilemme myös törmäkkää näkemystä siitä, millaisin eväin ja toimintatavoin yritykset ja organisaatiot voivat murroksessa pärjätä. Tulevan vuoden aikana julkaisemme Mitä tapahtuu huomenna -raportteja säännöllisesti ja rakennamme niiden ympärille tapahtumia. Luvassa on näkemystä esimerkiksi työn, tilan, kaupan, kaupunkien, ruuan, riskien ja yhteiskunnan muutoksesta sekä siitä, millaisin toimin ja teoin yritykset voivat sekä menestyä, että rakentaa parempaa tulevaisuutta. 

Tehtaan toiminnan käynnistää Mitä tapahtuu huomenna työlle?tulevaisuusraportin julkaisu 27. tammikuuta Ellun Kanojen aamustudiossa. Väitämme, että teknologian sijaan työn murroksen ytimessä ovat nyt ihmiset, ja se haastaa yritykset perinpohjaisesti. Tervetuloa mukaan kuulemaan, millaisin eväin tässä murroksessa menestytään! Tilaisuudessa ovat mukana mm. The Economist Intelligence Unitin Ana Nicholls, hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae, Palkansaajien tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta, Framery Oy:n Head of People and Culture Anni Hallila, pääomasijoittaja ja hallitusammattilainen Mika Sutinen ja Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen

Pysy kuulolla Mitä tapahtuu huomenna -tehtaan hommissa!

Ps. Eikä kannata unohtaa, että Ellun Kanojen jo muutaman vuoden ajan julkaisemia Mitä tapahtuu huomenna -kirjoja saa edelleen kirjakaupoista. Näissä kirjoissa puhutaan reippaasti paitsi bisneksestä, myös koko elämää koskettavista aiheista, joita tarkastellaan laajakulmalinssin läpi. Mitä tapahtuu huomenna lukemiselle ja rakkaudelle ovat omat suosikit tästä kattauksesta!

Ilmoittaudu mukaan Mitä tapahtuu huomenna työlle? -aamustudioomme 27.1 täällä.

Haku