Meistä HR-osaajista tulee muutosagentteja, ja nyt on viimeinen hetki miettiä, mitä se tarkoittaa
HR-ammattilainen sai yllättävän kysymyksen keittiössä ja alkoi miettiä, mikä on HR:n rooli kovassa muutostahdissa ja yrityksen merkityksen kirkastamisessa.
Seisoin ajatuksissani Ellun Kanojen keittiön kahvipannujonossa, kun kollega kääntyi puoleeni ja kysyi: ”Mitäs on tullut tänään muutettua?” Taisin näyttää hämmentyneeltä, koska hän jatkoi: “Sähän olet muutoksen tekijä niin kuin kaikki Ellun Kanoilla, joten kiinnostaa kysyä, että mitä tähän liittyen on meneillään?”
Olipa virkistävää. Tulin yllätetyksi.
Asiantuntijatyössä kuulee usein, että haasteena on oman työn lisäarvon mittaaminen tai sen sanoittaminen. Voisiko yksi mahdollisuus kuvata työnsä lisäarvoa olla se, että kuvaisi todellista muutosta, jonka on saanut itse aikaan omalla työllään? Kirkastaisiko se myös sitä suuntaa, mihin ollaan yhdessä menossa?
Voisiko yksi mahdollisuus kuvata työnsä lisäarvoa olla se, että kuvaisi todellista muutosta, jonka on saanut itse aikaan omalla työllään?
HR-osaamista on muun muassa ymmärtää, millaiset toimintatavat ovat osa yrityksen kulttuuria ja tukevat organisaation strategisia tavoitteita. Mutta mitä tehdä silloin, kun muutos ja sen mahdollisuudet ovatkin koko toiminnan perusta ja strateginen ydin?
Silloin HR-toimintamallien kehittäminen ei olekaan enää ”mikä meille parhaiten sopii” -ajattelua, vaan on mietittävä, mikä organisaatiolle sopii parhaiten juuri nyt ja miten yhdessä pidämme yllä sen jatkuvaa muutosta kohti sitä, mitä tarvitsemme huomenna.
“Company way” ei auta
Ellun Kanojen toimiston seinällä komeilee lause Munaa muuttua. Olen saanut miettiä, mitä se tarkoittaa HR-työn näkökulmasta. Olen puntaroinut, millaisen roolin HR ottaa maailmassa, jossa toimintatapojen muutokset eivät olekaan muutosprojekteja vaan muutos on se toimintatapa.
Ei ole salaisuus, että työssä ja työpaikalla jatkuvat muutokset pelottavat, turhauttavat ja väsyttävät henkilöstöä. Voisiko se johtua siitä, että olemme työpaikan toimintatapoja kehittäessämme pyrkineet maksimaaliseen pysyvyyteen, jolloin myös odotukset ja turvallisuuden tunne perustuvat pysyvyyteen?
Company way ei auta, kun toimintaympäristö muuttuu hurjaa vauhtia.
On tehty ”company way” -mantroja ja -malleja, joiden ajatellaan kestävän täältä ikuisuuteen ja joiden uskotaan antavan vastauksen kaikkiin kysymyksiin siitä, miten ja millaisilla työkaluilla meillä tehdään töitä ja miten erilaisissa ongelmatilanteissa toimitaan.
Mutta company way ei auta, kun toimintaympäristö muuttuu hurjaa vauhtia. Millainen käsikirja auttaisi?
Kysy yksi kysymys, kun vaihdat työtä
Netflixin entinen HR-johtaja, yrityskulttuurin asiantuntija Patty McCord alkoi Netflixiltä lähdettyään kiertää maailmaa tukemassa ja tutkimassa start-up-yrityksiä ja jakamassa ajatuksiaan seminaareissa. Hän julisti oman HR-vallankumouksensa. McCord haastoi alaa muuttamaan totuttuja ajattelutapoja ja esitti ajatuksen siitä, että onnellisuutta työssä tuottaa kokemus kuulumisesta johonkin merkitykselliseen tiimiin, joka tekee ja saavuttaa merkityksellisiä asioita ja jossa “muutetaan maailmaa yhdessä”.
McCordin työlle oli tilaus, koska HR on alana muuttunut yllättävän vähän. Luopuminen vanhasta on vaikeaa, ja uusia työtapoja lätkäistään vanhojen päälle – ei tilalle.
McCord kertoi Googlen työntekijöille alan seminaarissa keväällä, että työntekijän pitää työpaikkaa vaihtaessa tai hakiessa selvittää etenkin yksi asia: Mikä on se ongelma tai haaste, jota yritys on ratkomassa? Sillä työelämä muuttuu pysyvistä “työpaikoista” tiimeiksi, joita kasataan ja puretaan tiettyjen ongelmien äärelle, kunnes ne on ratkaistu. Työssä siis aina muutetaan jotakin.
Mitä olen muuttanut tänään?
HR-piireissä on alettu puhua HR:n roolista fasilitoivana muutosagenttina. Se tarkoittaa agenttia, joka coachaa porukkaa kohti uutta tuntematonta. Nyt olisi tosi hyvä hetki alkaa sanoittaa, mitä se tarkoittaa.
Mikä on HR:n rooli yrityksen merkityksen kirkastamisessa ja strategiaa tukevan kulttuurimatkan kipparoinnissa?
Itse aion aloittaa kysymällä itseltäni, mitä minä olen muuttanut tänään.