Lukeminen on nyt hankalaa – vai pitäisikö sittenkin ajatella toisin?
Mitä tapahtuu huomenna lukemiselle? -kirja ilmestyy torstaina 26.3. Kirjassa tarkastellaan lukemisen perinteitä ja uusia suuntauksia, sen merkitystä yksilölle ja yhteiskunnalle.
Keskittyminen on nyt niin vaikeaa, on mahdotonta lukea. Vatsassa on iso möykky koko ajan ja pelottaa. Suututtaakin. Huolettaa. Epätietoisuus ja epävarmuus ovat ihmiselle myrkkyä. Me haluamme kontrolloida asioita, hallita, suunnitella tulevaa. Nyt eletään sumussa. Onko kesälomat peruttu, onko meillä töitä enää tämän jälkeen, onko minutkin kohta lomautettu, tekeekö yritykseni konkurssin, pysyykö isoäiti hengissä?
Koronavirus on vienyt meidät yhtäältä kollektiiviseen pelkoon, mikä näkyy paitsi vessapaperin hamstraamisessa myös sosiaalisen median kauhuskenaarioissa tai poliitikkojen haukkumisessa; liikaa, liian vähän, miksei kukaan tee mitään? Jokainen hallitsee pelkoaan omalla tavallaan. Toisaalta olemme myös astuneet vahvasti kollektiivisen vaikuttamisen aikaan ja tilaan. Jaamme artikkeleita ja tietoa, pyrimme yhdessä vaikuttamaan siihen, että ihmiset pysyisivät kotonaan. Ei aina kauniilla tavalla, mutta kuitenkin. Ja vielä olemme siirtyneet kollektiivisen lohdun mielentilaan. Jaamme vitsejä, videoita, yritykset pyrkivät auttamaan niin takeawayna, onlinena tai muuntamalla omaa jo toimivaa liiketoimintamalliaan auttamaan myös muita. Ihmiset jakavat reseptejä ja etätyövinkkejä. Pelko, vaikuttaminen ja lohtu.
Ja silti. Aika moni meistä on pienessä tärinätilassa koko ajan. Keskittyminen on vaikeaa, mieli hiipii olemassaolon peruskysymyksiin. Selvitäänköhän tästä?
Lukeminen vaatii keskittymistä, tehdään siis jotain muuta. Jotain sellaista, mikä ei vaadi keskittymistä.
Vai pitäisikö juuri nyt ajatella toisin?
Lukeminen tarjoaa pakopaikan
Siinä missä uutiset pyrkivät tekemään maailmaa ja sen tapahtumia ymmärrettäviksi ja sosiaalisen verkoston kautta pyrimme selviytymään yhdessä, fiktion arvo on kahtalainen. Ensinnäkin se tekee ihmistä, myös itseä, ymmärrettäväksi kaiken keskellä. Ja toiseksi, se pakottaa keskittymään johonkin muuhun. Se antaa pakopaikan. Se on helpointa mindfulnessia, jota voi harjoittaa.
Mitä luen itse?
Viimeinen romaani, jonka itse luin muutama päivä sitten oli norjalaiskirjailija Vigdis Hjorthin kohuttu kirja Perintötekijät. Kuinka kauhea ja samalla hieno kirja siitä mitä ihmisen sisällä tapahtuu, mitä kaikkea ihmissuhteisiin sisältyy.
Seuraavana pöydällä odottaa Elizabeth Stroutin Olive, Again. Suomennettaneen aikanaan. Kevyempää, hauskempaa. Jonossa odottaa myös Albert Camus’n Rutto, joka on jäänyt lukematta ja lienee ajankohtainen. Twitterissä joku siteerasi Thomas Mannin romaania Kuolema Venetsiassa ”Kaikkialle alkoi levitä unenomainen outous, maailman omituinen vääristyminen, joka ehkä loppuisi jos hän hetkeksi peittäisi silmänsä ja sitten uudelleen katsoisi ympärilleen.” Kuvaa hienosti ja ajankohtaisesti epävarmuutta. Kirjallisuus on tapa jakaa inhimillistä rehellistä ja raakaa kokemusta. Ja ymmärtää.
Entä sitten se mindfulness?
New York Timesin artikkelin mukaan aivoissa tapahtuu samanlaisia asioita kun koet jonkin kokemuksen ja kun intensiivisesti luet siitä. Kun lukee romaania, aivoissa aktivoituu sanojen kautta samat alueet suhteessa ääneen, tuoksuun, tekstuuriin tai liikkeeseen kuin kokisi ne ”oikeasti”. Aivot eivät siis tämän näkemyksen mukaan tee eroa sen perusteella, lukeeko vai kokeeko. Artikkelissa haastateltu psykologi väittää, että lukeminen tuottaa elävän simulaation todellisuudesta. Toisin sanoen, lukemalla kirjaa, pääsee toiseen tunnetilaan, mielentilaan, kokemukseen, ainakin hetkeksi. Lukeminen on samalla kuitenkin vahvasti tässä hetkessä olemista, pysähtymistä. Se on flow-tilaa, ajan pysäyttämistä. Tilaa, jossa vatsassa oleva möykky voi ihan hetkeksi hellittää.
Keskittyminen on nyt niin vaikeaa. Ja juuri siksi nyt kannattaa lukea.
Ellun Kanat julkaisee WSOY:n kanssa yhdessä kirjan Mitä tapahtuu huomenna lukemiselle?. Kirja kokoaa tutkimusta, kritiikkiä, tulevaisuudennäkymiä ja kannanottoja eri alojen asiantuntijoilta, lukemisen harrastajilta ja ammattilaisilta. Tämä kirja kannattaa lukea. Ja sen jälkeen tarttua siihen yöpöydällä olevaan kirjaan ja avata se. Keskittyä. Edes hetkeksi.
Kuuntele Mitä tapahtuu huomenna lukemiselle? BookBeatista, osta omaksi kirjakaupasta tai e-kirjana.
Kuva: Veera Kortelainen