Kun epävarmuutta on paljon, selkeys on välttämätöntä

Mitä johtajalta odotetaan epävarmuuden keskellä? Ennen kaikkea selkeyttä. Kykyä sanoittaa suunta, kytkeä arki isoon kuvaan ja toistaa tärkeimmät asiat niin, että ne todella ymmärretään. Selkeys ei ole pehmotaito, vaan se on johtamisen kovinta ydintä.
Muutama viikko sitten järjestämässämme Change the beat -tapahtumassa puhuimme onnistuneista muutoksista. Yksi vuosien kokemuksesta ponnistava teesimme on: epävarmuus selätetään visiolla.
Eräs osallistuja haastoi tätä. ”Tarvitaanko me epävarmuudessa oikeasti visioita – vai ennemmin joku pitämään kädestä ja näyttämään suuntaa?”
Sanoilla on merkitystä! Sama asia voidaan sanoittaa monella tavalla – ja juuri sanoitus vaikuttaa siihen, miten viesti ymmärretään. Meidän teesimme ei ollut siis riittävän selkeä.
Epävarmuudessa visioinnilla luodaan toki näkymää, vaikkapa siihen vähemmän epävarmaan hetkeen. Mutta se mitä tarkoitamme tällä teesillä on varsinaisesti tämä: jatkuvan muutoksen ja monimutkaisuuden maailmassa strateginen selkeys ei ole valinta, vaan välttämättömyys.
Johtaminen on selkeyden tuottamista
Vaikka moni asia on epävarmaa, jokaisessa hetkessä on jotain, mikä on varmaa. Johtajan tehtävä on tarttua siihen – ja rakentaa siitä selkeyttä.
Selkeys ei tarkoita asioiden yksinkertaistamista. Se tarkoittaa, että monimutkaisistakin asioista tehdään ymmärrettäviä. Että joku ottaa vastuun siitä, että muut tietävät, mihin ollaan menossa ja miksi se merkitsee.
Tämä joku olet sinä, esihenkilö tai johtaja.
Johtaminen on kykyä pysähtyä arjen keskellä ja sanoittaa suunta niin, että se tuntuu ymmärrettävältä ja merkitykselliseltä. Selkeys ei synny yhdellä yhdensuuntaisella viestillä. Se rakentuu vuorovaikutuksessa; kuuntelemalla, tulkitsemalla, toistamalla ja tarkentamalla.
Selkeys rakentuu epävarmassa ajassa ennen kaikkea näistä:
Konteksti: Epävarmuudessa suunta katoaa helposti. Johtajan tehtävä on pitää näkyvissä, mitä kohti ollaan menossa – ja miksi juuri se on nyt olennaista.
Priorisointi: Kerralla ei voi kertoa, tehdä eikä johtaa kaikkea. Siksi on uskallettava valita, mikä on tärkeintä juuri nyt ja mistä voidaan hetkeksi päästää irti.
Johdonmukaisuus: Epävarmuus hämmentää, mutta ristiriitaiset viestit hämmentävät vielä enemmän. Kun sanat ja teot kulkevat samaan suuntaan, syntyy turvaa – myös keskellä myllerrystä.
Muutosprojektien sumassa muutosnarratiivi luo selkeyttä
Viime keväänä pääsimme avuksi erään yrityksen johtoryhmälle tilanteessa, jossa uusi strategia oli tekemistä vaille valmis. Pöydällä oli sen seitsemänkymmentä kehitysaskelta – osa pieniä ja rajattuja, osa perustavanlaatuisia rooli- ja toimintatapamuutoksia. Uusiakin tunnistettiin jatkuvasti, ja jokainen askel oli jonkun mielestä se kriittisin.
Muutoksesta vastaava johtaja totesi hänen aikansa menevän sen suunnitteluun, kuinka hän nivoo kaikki eri osat ja asiat yhteen.
Lähdimme rakentamaan selkeyttä sanoittamalla muutoksen: valitsimme muutokselle pääviestin (millaiseksi ja miksi muutumme) ja loimme johdon kanssa muutosnarratiivin, jonka avulla yksittäiset muutokset kytkeytyvät kokonaisuuteen – eivät kilpailevina, vaan yhteistä suuntaa tukevina. Johto treenasi tarinaa, ja otti sen arkeensa johtamisen työkaluksi.
Sanoitettiin siis konteksti, priorisoitiin fokus sanojen ja tekojen tasolla ja lähdettiin johdonmukaisesti kertomaan samaa tarinaa. Luotiin selkeyttä, sekä koko organisaatiolle että muutoksesta vastaavalle johtajalle.
Selkeys ei ole lopputulos, vaan johtamisteko
Johtaminen on ennen kaikkea kommunikaatiota: kykyä ohjata huomiota, sanoittaa suuntaa ja luoda yhteistä ymmärrystä. Selkeys syntyy kommunikaation kautta, selkeyden luominen on siis timanttinen johtamisteko.
Sillä hyvä johtaminen ei ole sitä, mitä sanot, vaan sitä, mitä ihmiset ymmärtävät.