Kohta me kaikki kuulemme ääniä
Ääni mullistaa bisneksen ja viestinnän. Hyvästi huonosti kirjoitetut manuaalit ja hidas kaksisormijärjestelmä!
Yhtenä päivänä sen hoksasin: oman perheen WhatsApp-ryhmä toimi pienenä kristallipallona tulevaisuuteen. Viestiketjussa toistuu sama kaava. Alakoululaiset lapsemme lähettävät vain ääniviestejä, me vanhemmat vastaamme kiltisti tekstejä naputtelemalla.
Lasten näkökulmasta kirjoitetuissa viesteissä ei ole mitään järkeä. Mitä ajanhukkaa! Ääniviestin laittaminen on paljon nopeampaa ja kätevämpää.
Lapset myös rakastavat Siriä. Sen (vai hänen?) kanssa jutteleminen on parasta hupia. Siri, kerro tarina!
Äänellä tehtävät hakukone-etsinnät ovat myös kovaa vauhtia peittoamassa kirjoitetut haut.
Tekniikan kehittyessä ääni on palannut isosti keskuuteemme, ja kohta se muuttaa ihan kaiken. Vuonna 2017 Amazonin Echo-älykaiuttimen myynti kasvoi 10 miljoonasta 30 miljoonaan. Äänellä tehtävät hakukone-etsinnät ovat myös kovaa vauhtia peittoamassa kirjoitetut haut.
Kuluttajien käyttäytymistä mittaava ComScore ennustaa, että vuonna 2020 yli puolet hauista tehdään jo puhumalla. Voimme jo nyt siis nähdä SEO:n lähestyvän varhaista eläkettänsä – tai jopa omaa hautaansa.
Puhumalla kaikki on tehtävä selkeämmin
Jarrumiehet toki keksivät monenlaisia haittoja siinä, että asioita ruvetaan tekemään jatkossa enemmän ääniohjatusti, mutta kyllä tässä kehityksessä on valtavasti etuja.
Parasta on se, että monet liian vaikeasti ilmaistut asiat on nyt vihdoin pakko tehdä selkeästi. Mietitäänpä vaikkapa erilaisten tuotteiden käyttöohjeita. Ah, ihanaa, että vihdoin voidaan heittää raskaat ja huonosti kirjoitetut manuaalit sekä fyysiseen että virtuaaliseen roskakoriin! Puhumalla kaikki on pakko tehdä selkeämmin.
On päivänselvää, että ääni tulee mullistamaan täysin monen bisneksen ja sitä myöten myös viestinnän. Jatkossa on tehtävä tarkkoja valintoja: mitkä asiat ovat tärkeitä kirjoittaa ja mitkä voimme tehdä äänen tai ääniohjauksen avulla.
Ääni vapauttaa meidät ruutujen tuijottelusta.
Parasta äänessä on myös se, että se vapauttaa meidät ruutujen tuijottelusta. Voimme oikaista itsemme vihdoin suoraksi ja vain kuunnella. Tästä kertoo podcastien ja äänikirjojen suosion kova kasvu. Kirjojen suoratoistopalvelu BookBeatin tekemän tutkimuksen mukaan äänikirjojen vetovoimaa selittää kaksi asiaa: mahdollisuus ajankäytön tehostamiseen – ja samalla rauhoittumiseen.
Ellun Kanat tarttui tähän trendiin ja auttaa teitäkin nyt rauhoittumaan ja samalla viisastumaan. Väitekirjasarjamme Mitä tapahtuu huomenna löytyy tästä päivästä alkaen myös äänikirjoina BookBeatin palvelusta. Kuulokkeet siis korville ja katse pois ruuduista!