Kännynarkkarilta toiselle jouluna 2015
On tullut se aika vuodesta, joka pyhitetään perheelle, joulurauhalle ja erityisesti kännykälle. Kännykkä on koko ajan mukana, jotta jouluostoksilta voi napsia kuvia ja laittaa niitä nokkelin kommentein varustettuna Facebook-kavereille. Sinappireseptiä voi raottaa Twitter-seuraajille. Hassuja kömmähdyksiä kuusen koristelusta, sen kaatumisesta tai sen varisemisesta virtaa Facebook-statuksissa ja niille on kiva nauraa suvun glögi-illassa.
Uusi Huffington Postissa referoitu tutkimus kertoo, että vain yksi kymmenestä on lähtenyt Facebookista kokonaan. Tutkijat perustivat viime vuonna kampanjan 99 Days of Freedom, joka jo sinällään sisältää aika vahvan viestin. Kampanjaan sai osallistua siten, että otti logon profiilikuvakseen ja julkisesti ilmoitti olevansa seuraavat 99 päivää Facebookitta. Yli 40 000 ihmistä tarttui vapauden mahdollisuuteen. Kaikki eivät kestäneet loppuun asti ja tutkijat halusivat tietää miksi.
1) Ajattelet, että some on addiktoivaa. Jos ajattelet, että Facebook on addiktoiva, se addiktoi.
2) Ne, joille oli tärkeää mitä muut ihmiset (Facebook-kaverit) ajattelevat heistä, palasivat takaisin ennen tuon 99 päivän kulumista.
3) Olet huonolla mielellä. Ne, joilla oli iloinen mieli, pysyivät helpommin pois Facebookista. Haet siis Facebookista piristystä päivääsi vaikka itse asiassa sellainenkin tutkimus löytyy, joka kertoisi sinulle, että se harvoin piristää, päinvastoin.
4) Facebook on se ainoa oikea. Ne, joilla oli muita sosiaalisen median verkostoja (kuten vaikkapa Twitter) pysyivät helpommin poissa Facebookista. Sosiaalisuus on inhimillinen tarve ja sosiaalinen media muodossa tai toisessa täyttää tuota tarvetta.
Facebook sikseen. On vakavampiakin addiktioita. En tiedä teistä, mutta itse olen varmasti kännykkänarkkari. Tämä ei koske vain Facebookia tai somea, valitettavasti. Se koskee koko laitetta. Aamulla se toimii herätyskellonani, joten se on ensimmäinen asia, johon aamulla kosken. Seuraava on lukulasit, sillä siitä alkaa koko päivän kestävät sormijumppa. Aloitan unisine silmineni ensin Facebookista, sitten Twitter, sitten sähköpostit, sitten Ampparit. Ampparien jälkeen voi jo palata kierrokseen alkuun, sillä joka paikassa on saattanut tapahtua vaikka mitä. Tämä sama jumppa jatkuu koko päivän aina kun on pienikin tauon paikka. Se alkaa olla jo pakkomielteistä touhua, josta pitää riuhtoa itsensä väkivalloin irti. Miksi sitten teen sitä? No miksi narkkari?
On tekriitin aika. Mikäli sinulla on edes osa samoista oireista on mahdollista, että tarvitset sellaista myös. Seuraavassa siis 5 vinkkiä jouluksi narkkarilta toiselle.
1) Sulje puhelin joulupäiväksi kokonaan. Laita jo aattoiltana se kiinni. Et tarvitse puhelinta herätykseen koska joulu. Laske kuinka monta kertaa päivän aikana tartut silti puhelimeesi tai mielesi tekee tarttua. Tarkkaile olemustasi, hermostumista, käsien tärinää, tunnetta siitä, että jossain esitetään juuri nyt joku kissavideo, jolle et ole reaaliaikaisesti nauramassa…
2) Jos edellinen on liikaa, sulje puhelin 4 tunniksi kerrallaan. Leiki, että olet lentokoneessa, joka lentää Madridiin. Puhelimen on oltava suljettuna. Tämän 4 tunnin ajan lue kirjaa. Huomaa kuinka kehosi rentoutuu. Ja toisaalta kuinka odotat ”koneesi laskeutumista”, jotta voit kertoa kaikille mitä juuri nyt teet.
3) Jos edellinenkin tuntuu liialliselta, laita puhelin toiseen huoneeseen. Tee olohuoneen sohvasta kännykkävapaa vyöhyke. Saat kyllä hakea ja käyttää kännykkääsi, mutta et rentoutuneesti sohvalla maaten vaan seisten. Huomaa kuinka ryhdyt jo miettimään, että ”ei mulla ole mitään oikeaa ongelmaa, nämä säännöt on tarkoitettu joillekin joilla on oikea ongelma, mä voin ihan hyvin istahtaa sohvalle, koska mulla ei ole ongelmaa…”
4) No okei, et pysty olemaan ilman kännykkää, koska vanha äitisi voi olla pulassa. Poista siis kaikki sosiaalisen median applikaatiot kolmeksi päiväksi puhelimestasi. Oho, kuinka yhtäkkiä onkin tylsää apteekin jonossa ja bussipysäkillä. Pitääkö olla omien ajatusten vankina? Apua!
5) Jos nämä kaikki tuntuvat liialliselta olet pulassa. Kysymys ei ole mistään valtavasta vapauden riistosta tai sananvapauden menettämisestä vaan ainoastaan siitä, että sinulla ei tarvitse olla hetkeen mielipidettä mistään asiasta. Jos se on liian vaikeaa sinulla on liian syvällinen suhde kännykkääsi ja sosiaaliseen mediaan ja todennäköisesti se ihan oikeasti alkaa haitata muita ihmissuhteitasi. Kamoon, on sentään joulu! Pistä nyt se kännykkä kiinni!
Jotta voi tehdä asialle jotain, pitää ensin tunnustaa ongelma: Rytmihäiriön maailma koskee meitä kaikkia. Maailmassa on aina tapahtunut koko ajan paljon, mutta aikaisemmin sitä on annosteltu meille mukavasti kympin uutisiin. Nyt se hyökkää päälle joka tuutista ja koko ajan. On aika ottaa valta omiin käsiin. Tasoittaa rytmi. 99 päivän paasto on vähän sama kuin umpijuopon tipaton tammikuu. Sen varjolla voi sitten vetää viinaa 11 kuukautta kaksin käsin koska ”mä pystyn lopettamaan milloin vaan”. Meidän on opittava kohtuukäyttö kännykälle, sosiaaliselle medialle, uutisseurannalle ja muulle ”näyttöajalle”.
Tämä kuulostaa ehkä hassulta tai vitsiltä. Mutta on kaikkea muuta.
Rauhaisan rytmin joulua sinullekin.