Jos haluat tietää mihin maailma on menossa, katso Temptation Islandia
Z-sukupolven voi kohdata nyt tosi-tv:ssä. Ja kannattaa katsoa tarkkaan: Zetojen arvot nimittäin ravistelevat ensin televisiota, sitten maailmaa.
Koronavuosi liimasi meidät entistä tiiviimmin kiinni näyttöihimme. Nyt maa on jälleen sulkutilassa ja television ääressä tulee vietettyä aikaa. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mitä etenkin poikkeusolojen keskellä tehty tosi-tv kertoo maailmasta.
Erityisen kiinnostava on nyt meneillään oleva Temptation Islandin uusi kausi, jossa joukko parikymppisiä suomalaisia on Thaimaan lämmön sijaan kipattu Levin tunturimajoihin sekoilemaan.
Temptation Island on tosi-tv-sarja, jossa neljä pariskuntaa erotetaan toisistaan sinkkujen vieteltäviksi. Kolmen viikon erossaolon aikana parit eivät saa pitää toisiinsa mitään yhteyttä, mutta näkevät joka toinen päivä videokoosteen kumppaninsa sekoiluista. Viina virtaa ja varattuja houkutellaan erilaisille treffeille sinkkujen kanssa. Sarja on arvoiltaan kylmä, ja sen käsikirjoittajat laskelmoivat selvästi sitä, miten saisivat varatut pettämään kumppaneitaan mahdollisimman nopeasti.
Kirjoitin Temppareista yhteiskunta-analogian edellisen kerran vuonna 2019. Sen jälkeen niin sarja kuin maailma on tietenkin pandemian seurauksena muuttunut. Merkittävin muutos sarjassa on kuitenkin tapahtunut sen osallistujissa.
Kun kirjoitin aiheesta viimeksi, sarjassa oli ensimmäistä kertaa mukana pari, joka eli avoimessa suhteessa. Sinkut ja muut varatut ihmettelivät asiaa ja ruotivat avoimesti kameroille sitä, miten suhde oli tuomittu epäonnistumaan “jos kerran saa pettää luvan kanssa.” Sarjaa on kritisoitu myös sen heteronormatiivisuudesta, mutta kukaan tuskin on odottanut suuria muutoksia.
Parhaillaan käynnissä olevalla kaudella normeja on heitetty roskiin oikein olan takaa.
Parhaillaan käynnissä olevalla kaudella normeja on heitetty roskiin oikein olan takaa. Yksi pareista elää avoimessa suhteessa ja suhteen toinen osapuoli tienaa elantonsa muun muassa alastonkuvia -ja videoita myymällä. Ainakin yksi varatuista miehistä on biseksuaali, yhden pariskunnan toinen osapuoli esitellään sarjan alussa transsukupuolisena. Varatut miehet halailevat ja suutelevat, lohduttavat ja silittelevät toisiaan ja puhuvat sängyllä makoillen tunteistaan, peloistaan ja unelmistaan.
Mitään näistä asioista ei ihmetellä, paisutella tai ruodita sen suuremmin. Eikä tietenkään ole syytäkään, mutta äkillinen suunnanmuutos formaatissa tuntuu yllättävältä. Sarjaan osallistuvat nuoret ovat niitä aivan tavallisia tyyppejä ympäri maan, eivät woke-kansaa suurten kaupunkien ytimestä. Näin radikaalia suunnanmuutosta on tosi-tv:ssä vaikea tuottaa pelkästään käsikirjoituksella ja leikkauksella. Muutoksen täytyy lähteä osallistujista.
Syy muutokseen onkin se, että esiin pääsee nyt ensimmäistä kertaa z-sukupolvi. Ohjelmassa on tällä kaudella eniten aivan vuosituhannen vaihteen tienoilla syntyneitä henkilöitä, ja ohjelman nuorin osallistuja on syntynyt vuonna 2002. Z-sukupolven edustajiksi lasketaan yleisesti vuosien 1995–2010 välillä syntyneet henkilöt.
Vuoden 2021 Temptation Island Suomi onkin hyvä näköalapaikka zetojen sielunelämään. Jos Z-sukupolven edustajia ei kuulu ihmisen lähipiiriin, ovat zetat melko näkymättömiä. He ovat niin nuoria, etteivät ole politiikan tai yritysten johtotehtävissä. He viihtyvät someissa, joita vanhemmat sukupolvet eivät käytä. Virallista dataa sukupolven arvoista on hyvästä syystä vasta vähän: Z-sukupolven nuorimmat edustajat ovat vasta 11-vuotiaita, eikä mielipidekartoituksia tehdä eettisistä syistä alle 18-vuotiaille.
Zetoista on tiedetty lähinnä se, että määrittävä sukupolvikokemus heille on ilmastokriisi. Ja että he osaavat käyttää älylaitteita, ja tupakoivat ja käyttävät alkoholia vähemmän kuin vanhemmat. Zetat ovat huolestuneempia maailman kriiseistä, suhtautuvat tulevaisuuteen huolestuneemmin ja yrityksiin skeptisemmin kuin heitä edeltäneet sukupolvet.
Temppareiden perusteella zetojen arvot tulevat hyvin esiin. Sarjasta näkee selvästi, että arvot ovat liberaalimmat kuin heitä vanhempien. Feminismi, sukupuolten ja seksuaalisten suuntautumisten moninaisuus ja erilaiset suhdemallit ovat zetojen maailmassa arkisia itsestäänselvyyksiä. Zetat eivät kaipaa suvaitsevaisuutta. Se on sekä terminä että asenteena historiallinen. Suvaitsevaisuus katsoo ylhäältä alaspäin, ylimielisesti, sallii jonkin normista poikkeavan olemassaolon. Z-sukupolvelle tasa-arvo, erilaiset valinnat ja olemisen tavat ovat itsestäänselvyys. Ja hyvä niin. Myös #MeToo-keskustelu on jättänyt jälkensä nyt parikymppisiin nuoriin, ja nykyään peruslähtökohta seksille on kaikkien osapuolten selkeä, sanallinen suostumus. Tämä kävi ilmi myös somekohusta, joka sarjasta nousi muutama viikko sitten.
Zetat eivät kaipaa suvaitsevaisuutta. Se on sekä terminä että asenteena historiallinen.
Tosi-tv on tietenkin kaikkea muuta kuin totta. Temppareiden yhteydessä tosi-tv kuitenkin sattumalta paljastaa asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomioita. Jokaisen kannattaa yrittää ymmärtää zetojen maailmaa, sillä sukupolvi kasvaa kovaa vauhtia ja tulee määrittämään tulevaisuuden yhteiskuntien suuntaa. Zetat nousevat ensin vaikuttajiksi, sitten poliitikoiksi, päättäjiksi, johtajiksi. Millenniaalit alkavat olla keski-ikäisiä patuja, meitä on turha enää tutkia ja ihmetellä. Maailma ja tulevaisuus on zetojen, ja heidän ajatteluunsa kannattaa tutustua jo nyt. Temppareita pällistelmällä voi huomaamattaan oppia jotain olennaista siitä, millaiset arvot maailmassa ovat nousussa.