Johtaminen on joukkuelaji
Ellun Kanat järjesti viime viikolla yhdessä Mielenturvaa-verkoston kanssa tapahtuman, jossa pohdimme keskijohdon roolia ja tärkeimpiä taitoja muuttuvassa työelämässä. Tapahtuman puheenvuoroissa ja keskusteluissa yksi asia oli selvä: kommunikaatio- ja vuorovaikutusosaamisen merkitys vain jatkaa kasvamistaan. Teknologia poistaa myös johtamistyöstä paljon rutiineja. Sen myötä aikaa vapautuu siihen, että voimme paremmin tukea tiimimme sisäisen motivaation kasvattamista. Työelämässä useimmat meistä ovat kerralla sekä useamman muutoksen kohteena että niitä johtamassa. Muutosten keskellä janoamme eniten kirkasta suuntaa ja selkeyttä. Johtajina ja johdettavina.
Monen yhtäaikaisen muutoksen arjessa erityisesti keskijohto on valokeilassa. Muutos joko onnistuu tai kaatuu keskijohdossa. Keskijohdon pitää tiedostaa, että muutosten läpivieminen on keskeisesti heidän varassaan ja suoraan yhteydessä heidän kommunikaatiokykyihinsä. Ilman hyvää kommunikaatiota myös työhyvinvointia on mahdotonta tukea.
Yksilön johtamisen lisäksi tulee hallita yhteistyö muiden johtajien kanssa, koska muuten organisaatiossa sakkaa. Jos ennen johtaminen olikin enemmän yksilölaji, on se tänä päivänä yhä enemmän joukkuepeliä. Joukkueen muodostavat sekä omat johtajakollegat että koko työyhteisö. Tämä vaatii meiltä uudenlaisia taitoja ja toimintatapoja.
Johtamiskulttuuri on aina olemassa
Jokaisessa organisaatiossa on aina olemassa omanlaisensa johtamiskulttuuri, oli se sitten yhdessä sanoitettu, tietoisesti rakennettu, tai kuten useimmiten, ilman suunnittelua syntynyt.
Jokainen johtamistyötä tekevä tuo rooliinsa oman erilaisen historiansa ja kokemuksena. Mitä luulet, millainen osiensa summa johtamisteoista teillä syntyy? Miten sinun työyhteisösi kuvaisi teidän johtamiskulttuurianne?
Aika harvoin arjessa tulee pysähdyttyä pohtimaan omaa tekemistä – saati että ottaisi aikaa sen pohtimiseen, ovatko arjen johtamisteot sellaisia, jotka vievät organisaatiota parhaalla mahdollisella tavalla toivottuun suuntaan.
Hyvä johtaja on kuitenkin kiinnostunut taitojensa jatkuvasta kehittämisestä ja siitä, että omalla panoksellaan vie porukkaansa yhdessä sovittuun suuntaan.
Miten johtamiskulttuuria sitten muutetaan?
Johtamiskulttuurin muuttaminen lähtee nykytilan ja tavoitetilan hahmottamisesta. Se etenee nykyisten vahvuuksien tunnistamisesta valintoihin siitä, mitä arjen toimintatapoja sitoudutte vahvistamaan – ja mistä päätätte luopua.
Johtamiskulttuurin muutos ei tapahdu päivässä. Silti jo prosessiin lähteminen on usein kollegoille kaivattu merkki siitä, että parempi työarki on johdon agendalla.
Enkä tiedä sinusta, mutta itse ainakin arvostan valtavasti pysähtymisen hetkiä. Montaa johtamisessa tarvittavaa lihasta treenataan levossa. Siinä, että malttaa kollegoiden kanssa ottaa yhteisen hetken ja virittyä hyvään keskusteluun.
Tarvitaanko teillä johtamiskulttuurin muutosta?
Mistä sitten tietää, pitäisikö organisaation johtamiskulttuuria kirkastaa? Hyvä lähtökohta on miettiä, tiedänkö vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
-
Millaista johtamista meillä on nyt?
-
Miten johdettavani ja kollegani kuvaisivat nykyistä johtamiskultturiamme?
-
Millaista johtamista organisaatiossamme tarvitaan?
-
Millaisilla arjen johtamisteoilla saamme oman porukkamme kukoistamaan?
-
Mistä johtamisen periaatteista meillä on erilaisia käsityksiä ja tulkintoja?
-
Mitä hyviä käytäntöjä vahvistamalla rakennamme parempaa työarkea?
Johtolanka – Ellun Kanojen valmennuskokonaisuus johtamiskulttuurin kirkastamiseksi
Me Ellun Kanoilla uskomme valmennuksiin, joissa on sopivassa suhteessa uutta asiaa, riittävästi tilaa treenata ja suora kiinnekohta omaan työarkeen. Hyvässä valmennuksessa on mietitty, miten opittu viedään helposti käytäntöön.
Tältä pohjalta olemme rakentaneet johtamiskulttuurin kirkastamiseen tähtäävän valmennuskokonaisuuden, joka tarjoaa osallistujille uusia tietoja ja taitoja, palautetta omasta johtamisesta ja mahdollisuuden sparrata omaa tekemistä kollegoiden kanssa.
Valmennus koostuu neljästä puolen päivän valmennuksesta ja niiden välillä tehtävistä harjoituksista. Valmennuksen teemoja ovat johtamislupaukset, johtamiskulttuurin kulmakivet, oma johtamisosaaminen –ja kaksi juuri teidän organisaatiollenne keskeistä tarkempaa teemaa, esimerkiksi tiimityön johtaminen, muutosjohtaminen tai johtamisviestintä. Nämä teille relevanteimmat teemat valitaan valmennuksen suunnitteluvaiheessa ja niitä tarkennetaan ensimmäisessä vaiheessa kerättävän osallistujien henkilökohtaisen palautteen perusteella. Valmennuspäivien tarkempi sisältö elää myös kokonaisuuden edetessä niin, että kukin sessio palvelee parhaiten valmennettavien tarpeita ja organisaation johtamiskulttuurin tavoitetilan toteutumista.
Lähdetäänkö räätälöimään teidän tarpeisiinne sopivaa kokonaisuutta?
Ole yhteydessä ja jutellaan lisää!