Hei harkKana, työelämässä tarvitaan munaa erottua
Syksy on Ellun Kanojen HarkKana-haun aikaa. Kanalan kaikki osaajat tulevat monenlaisista taustoista. Työelämässä tarvitaankin munaa erottua, sillä ’samalla lailla kuin muutkin’ -ajattelu ei ole koskaan synnyttänyt tähtiä. HarkKana-harjoittelu on loistava keino erottua
Yhdysvaltalaisen Innosightin kuluvana vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan noin puolet Yhdysvaltain 500:sta suurimmasta yrityksestä korvautuu seuraavan kymmenen vuoden aikana uusilla. Käynnissä on ennennäkemätön yritysten revoluutio.
Usein syy yritysten näivettymiseen piilee niiden kyvyttömyydessä muuttua. Puuttuu rohkeutta ja kykyä luoda uusia liiketoimintamalleja ja hylätä vanhat menestystarinat. Tätä varten työpaikoille tarvitaan eri taustoista tulevien osaajien raikkaita näkökulmia ja tuoreita ajatuksia. Niinpä on löydyttävä uskallusta rekrytoida pelottomasti, eikä varman päälle.
On sulaa turvallisuushakuisuutta palkata vain oman toimialan konkareita, samoista taustoista tulevia tuttuja osaajia.
On sulaa turvallisuushakuisuutta palkata vain oman toimialan konkareita, samoista taustoista tulevia tuttuja osaajia. Hieman eri ympyröistä tulevat, uusien haasteiden edessä intoa puhkuvat osaajat tuovat uusia näkökulmia ja ravistelevat vakiintuneita tapoja tehdä. Se on haastavaa, mutta välttämätöntä.
Hyviäkin esimerkkejä uuden luomisen mahdollisuuksista on, kuten vaikkapa ex-nokialaiset, jotka hakeutuivat Nokian tähtivuosien jälkimainingeissa uusille toimialoille. Kauppalehti uutisoi heinäkuussa, että näistä osaajista ovat hyötyneet viime vuosina monet suomalaiset yritykset. Esimerkiksi meriteollisuuden digitalisoitumista on vauhditettu nokiakonkareiden voimin.
Uskallusta urapoluille
Ennen suomalaisissa kodeissa oli Aalto-maljakko, Mariskooli ja Iittalan tuikkukippo, mutta nykyään Ikean sininen kassi ja pihalla tramppa. Varustamme elämämme samanlaisilla tavaroilla kuin muillakin on. Se on inhimillistä.
Työelämässä tällainen toimintamalli merkitsee hukkaan heitettyjä mahdollisuuksia.
Jos työelämässä rakentaa uraansa varman päälle ja samalla tavalla kuin muut, ei erotu. Suvi-Anne Siimes kirjoittaa mainiossa kolumnissaan, että ilman uusia näkökulmia kavennamme loppuelämämme näköaloja ja vaihtoehtoja.
Välillä voisi olla hyvä ravistella ajatuksiaan, miettiä että mitä ihan muuta voisi työelämässä tehdä, jotain sellaista joka tuntuisi omalta jutulta ja josta oppisi jotain ihan uutta? Tai olisiko mahdollista hankkia lisäoppia jossakin ihan toisessa aihepiirissä, vaikkapa historioitsija tekoälyasioissa, kansantaloustieteilijä viestinnässä, tai juristi rakennusalan kiemuroissa.
Olisiko mahdollista hankkia lisäoppia jossakin ihan toisessa aihepiirissä, vaikkapa historioitsija tekoälyasioissa, kansantaloustieteilijä viestinnässä, tai juristi rakennusalan kiemuroissa?
Ellun Kanojen hallituksen puheenjohtaja Kirsi Piha kirjoittaa kolumnissaan, että ammattiaan pitäisi vaihtaa kymmenen vuoden välein. Jos ei ihan koko pakkaa haluakaan sekoittaa, niin ainakin omasta muutoskyvystä on syytä pitää huolta tarttumalla hanakasti uusiin asioihin ja tekemällä päättäväisiä hyppyjä kohti omia kiinnostuksen kohteita.
Erottuminen ja omalla lailla tekeminen vaatii rohkeutta ja uskallusta kehittää itseään ja osaamistaan persoonallisesti. Tai kuten me sen Ellun Kanoissa sanoittasimme: tarvitaan munaa erottua.
HarkKana-haku on käynnissä
Ellun Kanojen jokavuotiset harjoittelijat, harkKanat, ovat aina olleet värikäs joukko osaajia. Viestinnän ja johtamisen opintojen ohella harjoittelijamme ovat tulleet esimerkiksi metsätaloustieteen, kasvatustieteiden, vaatesuunnittelun, kehitysmaatieteiden ja kiinteistötalouden parista.
On mieletön etuoikeus paiskia vaihtuvia asiallisia hommia erilaisten ihmisten kanssa. Uusia näkökulmia syntyy, kun ajatuksiaan sparraa vaikkapa diplomi-insinöörin, kauppatieteiden tohtorin tai kasvatustieteiden maisterin kanssa.
Uusia näkökulmia syntyy, kun ajatuksiaan sparraa vaikkapa diplomi-insinöörin, kauppatieteiden tohtorin tai kasvatustieteiden maisterin kanssa.
Haku Ellun Kanojen HarkKanaksi vuodelle 2019 on nyt käynnissä. HarkKanavuosi on täräyttävä mahdollisuus erottua tulevalla uralla. HarkKanat oppivat timanttisesta viestimisestä, strategisesta sparrauksesta ja yrityskulttuurin kehittämisestä. Tällä kokemuksella on iso merkitys tulevissa duuneissa, olivat ne millä suunnalla tahansa.
Me Ellun Kanoissa välttelemme hierarkiaa, organisaatiolokeroita ja sisäisiä raja-aitoja. Jokaisella on mahdollisuus hankkia kokemusta myös sellaisista hommista, jotka kehittävät omaa osaamista eteenpäin. Meillä kokeillaan jatkuvasti jotakin aivan uutta. Aina se ei onnistu, mutta hyvin usein kyllä!
Kiinnostuitko mahdollisuudesta erottua? Tarjolla on uutta sulkaa hattuun.