Haetaan henkilöä somekunnansovittelijan virkaan
Se tunne kun seuraa kirosanoja ja vihaista puhetta sisältävää somekeskustelua joulupukista. Kyllä – joulupukista. Ja päättää pysyä siitä kaukana. Kun keskustelu kuitenkin jatkuu, jokin kommentti saa aikaan inspiraation osallistua. Väärä päätös! Kuka tulisi pelastamaan sen tuloksena syntyvästä kahakasta? Miten someriidasta pääsee ulos edes suhteellisen vahingoittumattomana?
Se tunne kun seuraa toista keskustelua siitä kuinka joku on antanut spurgulle rahat taskustaan, jotta tämä pääsisi lämpimään tai mihin nyt sitten rahat käyttääkään. Osa sättii tyypin siitä, että annettu rahamäärä oli liian pieni. Toiset siitä, ettei spurguille saa antaa mitään. Kolmas epäilee spurgun olleen huijari ja rahan antaja on siis idiootti. Ja neljäs valittaa, että kun hän oli rahaton tämä sama tyyppi antoi vain satasen. Siis vain satasen, porvarisika!
Kuka tulisi auttamaan?
Somessa apua tarvitaan ainakin seuraavissa tilanteissa:
1) Osallistut keskusteluun, joka kiihtyy koko ajan muuttuen vihamieliseksi huutamiseksi, jossa kaikki yrittävät voittaa asiassa, jossa määritelmällisesti ei voi voittaa koska kyse on mielipiteestä. Haluat pois. Auttakaa!
2) Osallistut edellämainittuun keskusteluun. Olet itse isoin päällepäsmäri ja mietit jo itsekin kuinka tähän oikein jouduttiin ja kuinka tästä pääsisi kasvoja menettämättä pois? Auttakaa!
3) Osallistut sarkasmilla keskusteluun, joka onkin tosikkomaista. Teurastuksen alkaessa, a) vihastut ja päädyt tilanteeseen numero 2 tai b) huudat ”Auttakaa!”
4) Aikuiset ihmiset haukkuvat toisiaan milloin suhteestaan ulkomaalaisiin, joulupukkiin tai hyväntekeväisyyteen. Katsot keskusteluja aamukahvia juodessasi. Haluaisit auttaa, mutta et halua itse samaan ”sotaan”. Tarvitaan apua!
5) Ystävät menettävät realismintajunsa vihaisessa somekeskustelussa niin pahasti, että lopputuloksena poistavat toisensa ystäväjoukostaan. Tarvitaan ulkopuolista apua!
Sosiaalinen media on mahtava juttu. Iloja ja suruja, peukkuja ja kyyneliä jaetaan. Mielipiteitä vaihdetaan, yritykset pistetään koville ja vallanpitäjät saadaan kiinni reaaliaikaisesti. Sosiaalinen media on tehnyt meistä kaikista vaikuttajia tavalla, jota olisi ollut vaikea ennustaa. Se tekee läpinäkyväksi asioita, joita joku yrittää piilottaa ja toisaalta pakottaa perustelemaan asioita ympäristössä, joka on muutakin kuin oma kaveripiiri. Se tekee meille hyvää.
Parhaimmillaan some lisää ymmärrystä eri näkökulmille ja pitää vallan varpaisillaan.
Pahimmillaan fiksutkin ihmiset fiksoituvat omaan mielipiteeseensä, tekevät siitä totuuden ja ryhtyvät uskonsotaan. Älkääkä ymmärtäkö minua väärin, myös minulle käy niin.
Koska Suomessa on tapana korjata asiat viroilla ja virastoilla, on tähänkin onneksi helppo ratkaisu. Vuonna 2017 Suomen 100-vuotistaipaleen kunniaksi Suomeen perustetaan maailman ensimmäinen Somekunnansovittelijan virka. Somekunnansovittelija johtaa somekunnansovittelijan toimistoa piirisovittelijoineen. Kuten työriitojen sovittelussa, tähänkin on hyvä soveltaa ns. pakkosovittelumenettelyä. Prosessi menisi jotenkin niin, että ulkopuoliset tekevät ilmoituksen sovittamattomasta someriidasta ja somekunnansovittelijan toimisto lähettää asialliset joukkonsa paikalle. Näin pääsisimme tyylikkäästi pois keskusteluista joiden ei koskaan pitänytkään mennä niin pitkälle kuin ne menivät.
Somekunnansovittelija voisi olla sisäministeriön alainen virkamies, somekunnansovittelijan toimisto voisi rekrytä myös vapaaehtoisia sovitteluun taipuvaisia someihmisiä.
Jos pilottia haetaan, ehdotan seuraavaa: jos näette minut ja Alex Niemisen samassa somekeskustelussa, sovittelijan voi saman tien kutsua paikalle…
Joulusomerauhaa toivottaen,
Kirsi