Ei riitä, että maksimoit omat taitosi: tulevaisuuden supervoima on tiimitaidot
Parhaiten ei enää menesty se yritys, joka luo yksilöihin perustuvaa tähtikulttuuria. Tarvitaan uudenlaisia tiimitaitoja ja kolme ratkaisevaa asennetta.
”Mua inspiroi tarina, jonka olen kuullut hyvän ystäväni Esa Saarisen Pafos-seminaarissa. Siinä sanotaan, että on upeinta olla avaruus, jossa tähdet saa loistaa.”
Näin toteaa Citymarket-kauppias Markku Hautala Suomen Kuvalehden haastattelussa 23.8.2019. Hautalan johtama Järvenpään Citymarket on valittu heinäkuussa maailman kuuden parhaan ruokakaupan joukkoon, ja kaupasta on jo tullut ilmiö sushitiskeineen ja jäätelötehtaineen.
Ihmisillä on tapana korostaa omaa osaamistaan ja kuvitella, että kun maksimoi omat taitonsa, on haluttu työntekijä. On kuitenkin jotakin vielä tärkeämpää.
Yhdessä tekemisen taito on työelämän ykköstaitoja nyt ja tulevaisuudessa.
Hyvästi tiimien tarkasti määritellyt roolit
Harvardin johtamisen professori Amy Edmonson puhui työelämästä ja tiimeistä TedTalkissa vuonna 2017.
Nopeassa ja kompleksisessa rytmihäiriön maailmassa on ratkaistavana isoja ja hankalia ongelmia, valtavia muutosprosesseja. Tällaisessa maailmassa muutosälykäs organisaatio työskentelee muuttuvissa tiimeissä, joissa kenelläkään ei ole tarkasti määriteltyä roolia. Ratkaisevaksi menestystekijäksi tulee se, kuinka me osaamme kutsua muita mukaan projektiin, jotta löydämme parhaan ratkaisun. Aito diversiteetti, jossa lähtökohtaisesti näemme ennakkoluulottomasti erilaisia tapoja päätyä ratkaisuun ja pystymme yhdistämään erilaisia näkökulmia, on edellytys. Se on myös monelle yritykselle (ja työntekijälle) iso haaste. Samasta puhutaan Harvard Business Review’n syys-lokakuun 2019 numerossa. Fiksu yritys osaa kumppanoitua niin, että toimialarajat ryskyvät. Sama koskee yksittäistä työntekijää. Fiksu ja haluttu osaa kumppanoitua. Tämä vaatii erilaisia taitoja kuin mihin yksilökeskeisessä suorittamisen kulttuurissa on totuttu.
Fiksu yritys osaa kumppanoitua niin, että toimialarajat ryskyvät
Amy Edmonson nostaa esiin kolme merkittävää asennetta:
- Haasteen edessä tulee olla nöyrä
- Pitää osoittaa uteliaisuutta sitä kohtaan, mitä toinen työntekijä tuo tiimiin
- Pitää olla halukkuutta ottaa riskejä nopeasti
Myös Googlen parivuotisessa Aristotle-projektissa tutkittiin tiimityötä. Tarkoituksena oli selvittää, mikä tekee tiimistä toimivan ja tehokkaan. Oletuksena oli, että kunhan ottaa parhaat ihmiset omilta aloiltaan ja törmäyttää heidät, voilá: paras lopputulos!
Näin ei kuitenkaan ollut. Oleellista ei ollut niinkään se, kuka tiimissä on vaan se, kuinka nämä ihmiset toimivat yhdessä. Toisin sanoen, oleellista ei ole kasata yhteen mahdollisimman monta kirkasta tähteä vaan luoda se avaruus, jonne tähdet voivat syttyä.
Psykologinen turvallisuus on seuraus
Google mainitsee ensimmäiseksi edellytykseksi toimivalle tiimille psykologisen turvallisuuden, mutta Edmonson tarkastelee asiaa toisesta näkökulmasta. Psykologinen turvallisuus ei ole lähtökohta, vaan seuraus jostain. Psykologinen turvallisuus käsitetään helposti yrityskulttuurin asiaksi ja yrityskulttuuri johtajien vastuulla olevaksi asiaksi.
Tosiasiassa meiltä on unohtunut se, että yrityskulttuuri rakentuu meistä itsestämme. Edmonsonin mielestä psykologinen turvallisuus syntyy tilannenöyryydestä, valmiudesta oikeasti tunnustaa, että meillä on opittavaa. Itsetietoisuuden ja kaikkivoipaisuuden sijaan kannattaa olla utelias.
”Siiloissa saadaan hommat hoidettua, mutta yhdessä tehdään ihmeitä” toteaa Edmonson.
Siiloissa saadaan hommat hoidettua, mutta yhdessä tehdään ihmeitä
Hän ottaa esimerkiksi sairaalan, kaivosonnettomuuden pelastusoperaation kuin maailman parhaiden elokuvien luomisen. Tulevaisuudessa ei parhaiten menesty se yritys, joka luo yksilöihin perustuvaa tähtikulttuuria, vaan tulevaisuudessa oleellisinta on se, kuinka nopeasti me löydämme toisistamme, varsin erilaisista ja eritaustaisista kollegoista sen, mikä tekee meistä yhdessä tähtiä. Muiden näkeminen kilpailijoina tai itsensä näkeminen kaiken osaavana syö tätä yhdessä tekemisen ilmapiiriä.
Kannattaa siis varoa (myös rekrytoidessa) niitä ihmisiä, jotka sanovat osaavansa (tai ajattelevat niin, sillä se kyllä näkyy) kaiken paremmin kuin muut.
“It’s hard to learn if you already know” sanoo Edmonson.
Onneksi tähän on lääke: uteliaisuus. Utelias myöntää aina, että ei tiedä kaikkea. Ja on utelias.
Kuvitus: Unto Helo