Vaikuttaminen

Mitä ikinä tapahtuukaan Michelle Obamalle?

Avatar

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat olleet pääosin synkkää ja masentavaa seurattavaa. Ainoa valopilkku on ollut Michelle Obama ja hänen pitkin Hillary Clintonin kampanjaa pitämät terveen järjen puheenvuorot. Se herättää kysymyksen, mitä tämä karismaattinen nainen voikaan tehdä sen jälkeen, kun Obamat jättävät Valkoisen talon 20. tammikuuta 2017. Michelle Obama on silloin 53-vuotias ja aktiivista uraa edessä parikymmentä vuotta.

Harva ensimmäinen nainen, kuten presidenttien puolisoita on tapana kutsua, on poistunut Valkoisesta talosta niin, että hänen maineensa on kasvanut – varsinkaan, jos kyseinen henkilö on profiloitunut poliittisesti. Michelle Obama on mitä poliittisempia ensimmäisiä naisia, mutta hän on onnistunut välttämään karikot. Hänen selkeä poliittisuutensa myös vihjaa, että Michelle saattaa hyvinkin olla kiinnostunut poliittisista tehtävistä hänen miehensä poliittisen uran päätyttyä.

Jo nyt tiedetään se, että Obamat aikovat asua Washington D.C.:ssä ainakin vuoteen 2018, jolloin tytär Sashan koulu päättyy. Onko sen jälkeen edessä paluu vanhaan kotikaupunkiin Chicagoon? Obaman presidentillinen kirjasto ja arkisto rakennetaan Chicagoon. Joka tapauksessa Barack Obama aikoo kirjoittaa muistelmansa presidenttivuosista. Hänen arvioidaan tienaavan niillä 20-45 miljoonaa dollaria.

Ennen miehensä valintaa presidentiksi Michelle Obama työskenteli University of Chicagon Medical Centerin palveluksessa yhteisö- ja yhteiskuntasuhteisiin liittyvissä tehtävissä. Paluu yliopistoon jossakin ominaisuudessa voisi olla hyvinkin looginen, sillä Michelle Obaman luonteva poliittinen polku aukeaa vasta vuoden 2020 vaaleissa. Yliopistossa toimii myös Obamoiden luottopelaajan ja yhden tärkeimmän poliittisen neuvonantajan David Axelrodin johtama Institute of Politics.

Näissä vaaleissa valitaan Obamoiden kotiosavaltion Illinois’n toinen senaattori. Istuva senaattori Mark Kirk (R) on RealClearPoliticsin mukaan altavastaaja. Hänet on haastanut 48-vuotias edustajainhuoneen jäsen Tammy Duckworth (D). Näyttäisi selvältä, että tässä poliittisessa ilmapiirissä Duckworth tulee valituksi. Illinois’n toinen senaattori on 71-vuotias Dick Durbin (D). Hänet valittiin kuuden vuoden jatkokaudelle 2014 vaaleissa. Durbin on demokraattien hierarkiassa kakkonen senaatissa (minority whip).

Jos Michelle Obama todella mielii poliittiselle uralle, asettaa hän tähtäimensä Durbiniltä tammikuussa 2021 todennäköisesti vapautuvalle paikalle.

Ja jos 68-vuotias Hillary Clinton voittaa nyt presidentinvaalit, on hyvin todennäköistä, että hän pyrkii jatkokaudelle vuoden 2020 vaaleissa. Sen jälkeen – tulee Hillary valituksi tai ei – on demokraattien puolelta kaista ehdokkuuteen vuoden 2024 vaaleissa ns. auki. Olisi luontevaa, että senaattori Michelle Obama pyrkisi puolueensa ehdokkaaksi.

Yksi Barack Obaman tulevista projekteista liittyy vuoden 2020 väestönlaskennan jälkeen käynnistyvään edustajainhuoneen vaalipiirien uudelleen määrittelyyn. Onnistuminen siinä helpottaisi huomattavasti demokraattien presidentin elämää. Republikaanit ottivat tämän yhdeksi tärkeimmistä projekteistaan vuoden 2010 väestönlaskennan jälkeen. Tulokset myös näkyvät. Viime edustajainhuoneen vaaleissa republikaanit saivat äänistä 52 %, mutta paikoista 57 %.

Tapahtui näin tai ei, niin joka tapauksessa karismaattisesta Michelle Obamasta kuulemme varmasti jatkossa vielä paljon.

Ja se tekisi politiikalle ja yhteiskunnalliselle keskustelulle todella hyvää.


JUKKA MANNINEN


Kuva: Disney / ABC Television

 

 

Meitä kiinnostaa yhteistyö kanssasi!

Otathan yhteyttä, niin voimme auttaa!