Viestintä

Känniviestintää!

Avatar

Seison punaisessa mekossa ja lilassa auringonlaskussa GT kädessä Helsingin Suvilahdessa. Hymyilen. Olen Flowssa – ja kyllä, myös humalassa. Ihmiset ympärillä koostuvat ystävistä ja tutuista. Yhtäkkiä tutun tuttu kysyy virne naamalla: “Nooh, mites toi Länsimetron viestintä sitte, Kira osaa varmasti vastata! Oisko pikkusen paremmin pitäny hoitaa? Tehän sen hoiditte kuitenki.” En vastaa mitään. Seuraava kysymys käsittelee jo tutun työnantajan sosiaalisen median presenssiä. Nyt on jo Twitter-feedi auki. SAATANA. Olen vapaalla.

Pippa Laukka kirjoitti Helsingin Sanomissa erinomaisella tavalla lääkäreistä, kampaajista ja kosmetologeista ja siitä, miten he saavat vastata alaansa liittyviin kysymyksiin ja avunpyyntöihin vapaa-ajallaan. “Tietysti ystäviään haluaa auttaa. Etenkin terveysalalla auttaminen on monille selkärangasta lähtevä reaktio. Omaa jaksamista on kuitenkin osattava kuunnella. Kukaan ei jaksa olla koko ajan valmiustilassa.”

Valmiustila on erittäin osuva sanavalinta. Sosiaalisen median asiantuntijan odotetaan usein olevan valmiustilassa ja valmiina vastaamaan kysymyksiin kaikista uusimmista sosiaalisen median käänteistä. Valmiina testattavaksi. Sillä usein ihmisten kysymyksissä on testaava sävy. “Onkohan se niin asiantunteva työssään kun luulee olevansa?” Vastaus: en juuri siinä tilanteessa. Olen humalassa ja vapaa-ajalla ja näin ollen täysin valmistautumaton kysymykseen.

Ympäripyöreät vastaukset riittävät vain tiettyyn pisteeseen asti, olen niitäkin kokeillut. Turvauduin niihin kerran hääpöydässä, kun kysyttiin kyselijän työnantajan sosiaalisesta mediasta. Vastapuoli kutsui vastauksiani “juuri tuollaiseksi konsulttijargoniksi”. Totesin, että jos vastaan yhtään spesifimmin ja ammattitaitoa hyödyntäen, alan laskuttamaan tästä keskustelusta. Kyselijä ymmärsi vaieta.

Totesin, että jos vastaan yhtään spesifimmin ja ammattitaitoa hyödyntäen, alan laskuttamaan tästä keskustelusta. Kyselijä ymmärsi vaieta.

Olisi voinut olla niinkin, että olisin ollut itse luomassa kyseisen työnantajan sosiaalisen median presenssiä kyselijän tietämättä. Tässä tapauksessa mahdollinen NDA estäisi minua vastaamasta kysymyksiin. Salassapitovelvollisuus on myös asia, jota harva tulee ajatelleeksi näissä tilanteissa.

Me Ellun Kanoilla satsaamme satoja työtunteja pelkästään taustakartoituksiin, dataan, mediaseurantaan ja analyysiin. Muun muassa näistä asioista syntyy Ellun Kanojen näkemys ja Kanojen ammattitaito. Se syntyy myös koulun penkillä ja se kasvaa vuosien varrella kriisiviestinnän, strategioiden ja koulutusten parissa. Se ei synny sormia napsauttamalla nousuhumalassa festareilla. Ja hyvä niin, sillä sitä tuskin kukaan maksava asiakas haluaisikaan. Hyvän näkemyksen ja ammattitaidon ainesosia ovat myös lepo ja rentouttava vapaa-aika. Kukaan ei voi olla jatkuvassa valmiustilassa.

Hyvän näkemyksen ja ammattitaidon ainesosia ovat myös lepo ja rentouttava vapaa-aika. Kukaan ei voi olla jatkuvassa valmiustilassa.

Sosiaalinen media on yleinen puheenaihe. Se on myös useimmille vapaa-ajan puheenaihe,  siinä missä jalkapallo, ihmissuhteet ja tv-ohjelmatkin.

En lähtökohtaisesti kieltäydy puhumasta sosiaalisesta mediasta vapaa-ajallani, sillä onhan se intohimoni. Sen sijaan ilahdun aina, kun vastapuoli pyytää kohteliaasti huomauttamaan, jos nyt meinataan luisua liikaa työni puolelle. Loukkaavaa se on silloin, kun odotetaan ammattitaitoa vaativia neuvoja tai ohjeita, ja sen jälkeen arvioidaan ammattitaitoa rippijuhlien buffapöydän äärellä.

Ellun Kanat lahjoittaa tänä vuonna yli 1200 tuntia konsultiointia veloituksetta arvoliittolaisillemme. Minä annan sen lisäksi muutamalle ei niin onnekkaalle nuorelle ilmaiseksi valokuvaustunteja. Jos sinä tiedät sellaisen nuoren, vinkkaa hänestä minulle Twitterissä.

Se ei myöskään ole ammattitaidosta tai uskottavuudesta pois, että välillä haluaa rentoutua eikä aina jaksa vastata kysymyksiin.

Oikea ystävä ei pyydä tekemään ilmaiseksi töitä. Me kaikki olemme oikeutettuja sekä korvaukseen työstä, että rentouttavaan ja palauttavaan vapaa-aikaan. Se ei myöskään ole ammattitaidosta tai uskottavuudesta pois, että välillä haluaa rentoutua eikä aina jaksa vastata kysymyksiin. Kunnioittakaamme siis toistemme ammattitaitoa ja vapaa-aikaa.

Meitä kiinnostaa yhteistyö kanssasi!

Otathan yhteyttä, niin voimme auttaa!