Vastuullisuus

5 oppia rauhasta ja kohtaamisesta: kenen kanssa voisit itse sopia rauhan?

Avatar

Ellun Kanat järjesti yhdessä Rauhankone-yhteisön, Sitran ja CMI:n kanssa tapahtuman Mitä tapahtuu kohtaamiselle? huhtikuun alussa. Mitä meille siitä jäi mieleen?

1. TEKOÄLYN AVULLA VOIMME RAKENTAA RAUHAA

Vuorovaikutus on maailman vaikein laji, jossa lähes poikkeuksetta epäonnistumme. Tekoälyn avulla voimme kuitenkin oppia ymmärtämään toisiamme paremmin. Professori, tekoälytutkija Timo Honkelan kehittämän rauhankoneiston avulla voimme kehittää oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa, jotta kaikki voisivat maailmassa hyvin.

2. TUTKITTU TIETO PAREMMIN SAATAVILLE

Teknologia voi auttaa meitä saamaan parempaa tietoa maailmasta. Maria Ritolan kehittämä Iris.ai kokoaa tutkimustiedon yhdelle alustalle, helposti saataville. Näin voimme helpommin löytää olennaista taustatietoa ja perehtyä asioihin paremmin – ja tehdä sen pohjalta parempia päätöksiä.

3. TEKOÄLY OSAA TULKITA MYÖS TUNTEITA

Tunteilla on merkitystä, myös tekoälylle. IBM:n Watson osaa tallentaa paitsi ihmisten väliset sanat myös keskustelijoiden väliset tunteet omalle lämpökartalleen. Vaikka matkaa täydelliseen tulkintaan vielä riittää, lupaa tämä jo mullistavaa kehityspolkua.

4. DEMOKRATIA TARVITSEE UUDENLAISTA DIALOGIA

Eriarvoistuminen, luottamuksen rapautuminen, teknologinen murros… Teollisen yhteiskunnan mallien mukainen politiikka on kriisissä. Osallistuminen yhteiseen päätöksentekoon on laimeaa ympäri maailman. Digitaalisen ajan politiikka tarvitsee uusia keinoja lisätä dialogia.

5. YKSI IHMINEN VOI MUUTTAA MAAILMAA

Näyttelijä, dokumentintekijä ja rauhanaktivisti Jeremy Gilley todistaa sen, että yhdelläkin ihmisellä voi olla maailmaan valtava vaikutus. Peace One Day on kunnianhimoinen hanke, jonka myötä maailmaan on saatu yksi rauhalle omistettu päivä. Rauhanpäivänä on saavutettu huikeita asioita, kuten rokotettu 1,4 miljoonaa lasta. Jatkossa Peace One Day haastaa jokaisen miettimään rauhaa myös omalta kohdaltaan: kenen kanssa kukin meistä voisi tehdä rauhan 21.9.?

Kuva: Kira Hagström

Meitä kiinnostaa yhteistyö kanssasi!

Otathan yhteyttä, niin voimme auttaa!